Qwixx Karakters
|

Review Qwixx Karakters – White Goblin Games

Qwixx is vanaf nu ons favoriete dobbelspel! Qwixx Karakters is een nieuwe speelvariant die voor nog meer uitdaging zorgt!

 De nieuwe variant Qwixx Karakters is vanaf 15 januari verkrijgbaar.

Qwixx Karakters

 | WHITE GOBLIN GAMES | age 8+ players 2-5 playtime 15 | dobbelspel | Recensent: Barbara Oosthoek |

Review Qwixx Karakters

Voor het spelen van de spelvariant Karakters is het originele Qwixx spel nodig. We hadden Qwixx nog niet eerder gespeeld, dus was het voor ons een ‘dubbele’ review. Hoewel de eerste regel direct duidelijk maakt dat we laaiend enthousiast zijn over Qwixx, willen we in deze recensie graag toelichten waarom we zo enthousiast zijn.

 Over Qwixx:

QWIXX – HET LEUKSTE DOBBELSPEL VOOR DE HELE FAMILIE

Bij Qwixx hoef je niet op je beurt te wachten – iemand dobbelt en iedereen kan de worp benutten! Hoe meer getallen je op je scoreblad aankruist, des te meer punten je krijgt. Qwixx kan in twee minuten worden uitgelegd en is spannend tot de laatste worp. Dobbel mee en laat je aansteken door de QWIXX-koorts!
Genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2013. Winnaar Nederlandse Spellenprijs 2014! bron

Tip: Lees ook de quotes uit externe recensies.

Qwixx Karakters

 

Speluitleg Qwixx

Daar Qwixx Karakters een uitbreiding is van het originele dobbelspel leggen we eerst de basisregels uit.

Het doel van Qwixx

Zorgen dat je op het moment dat het spel eindigt de meeste punten scoort bij de puntentelling. Deze opdracht is in de praktijk uitdagender dan je denkt, want het spel kan ‘ineens’ afgelopen zijn, ook voordat dit moment jou uitkomt!

De spelregels van het basisspel

 • Qwixx wordt door alle spelers tegelijkertijd gespeeld. Ook al ben je niet aan de beurt, je bent actief bij het dobbelspel betrokken.
 • Per gooibeurt is het de bedoeling om strategisch getallen op je scoreblad weg te strepen. Iedereen mag elke keer dat er gegooid wordt de ‘optelsom van de witte dobbelstenen’ wegstrepen ergens op zijn scoreblad maar dit hoeft niet. Komt het niet uit, dan ben je als medespelers niet verplicht iets aan te kruisen.
 • Degene die aan de beurt is, moet meer acties uitvoeren dan de overige spelers.
  • Als het jouw beurt is gooi je alle dobbelstenen.
  • Je kan dan 2x iets wegstrepen.
   • Eerst net als de overige spelers de ‘optelsom van de witte dobbelstenen’.
   • Daarnaast ook nog een combinatie ‘optelsom van 1 witte en 1 gekleurde dobbelsteen’.
   • Dit mag beiden, maar je mag ook kiezen voor het ‘slechts’ 1x iets aankruisen.
   • Komen beide combinaties niet gelegen dan moet je een ‘slechte worp’ hokje aankruisen.
 • Voor iedereen geldt dat je enkel van links naar rechts mag aankruisen. Dus als je bijvoorbeeld het getal 10 aankruist in de groene of blauwe rij, dan mag je de getallen 12 en 11 niet meer aankruisen.

Het einde van het spel

 • De snelheid van het spel kan op verschillende wijzen worden beïnvloed. Lukt het je om 5 kruisjes in een rij te zetten en met de 6de kruis (meer kruisjes mag uiteraard ook) het laatste rechtse vakje vol te kruisen, dan gaat daarna die kleur op slot. Geen enkele speler mag vanaf dan meer kruisjes zetten in die kleur. Dit kan voordeel geven als andere spelers veel minder kruisjes in die kleur hebben gezet. Het spel eindigt direct zodra de tweede rij wordt vergrendeld.
 • Het spel is ook direct afgelopen zodra een speler 4 hokjes met ‘slechte worpen’ vol heeft.
 • Let wel: Indien jij zorgt voor het stoppen van het spel is het niet gegarandeerd dat je hebt gewonnen!
  • De puntentelling is namelijk afhankelijk van het aantal kruisjes per kleur en geeft met meer kruisjes meer punten. Daarnaast moeten er minpunten worden afgetrokken voor elke ‘slechte beurt’ kruis die je bezit.
 • Kortom: het spel kan met veel ‘tactiek’ of met veel ‘geluk’ worden gewonnen!

Met de spelvariant Karakters komen er 5 karakterkaarten in het spel die het spelverloop beïnvloeden!

Qwixx Karakters

Extra spelregels Qwixx Karakters

Bij aanvang van het spel krijg je een karakter toebedeeld. Je mag zelf in overleg met je medespelers bepalen hoe deze karakters worden verdeeld. Via een roulatiesysteem of een ‘blind trekken’ systeem is daarbij een mogelijkheid.

Elke karakter heeft een andere mogelijkheid die je kan gebruiken om het spel naar jouw hand te zetten. De grootste verandering is dat de speler die aan de beurt is zijn karakterkaart kan inzetten om daar direct voordeel bij te hebben. Het kan zijn dan door het inzetten van de karakterkaart de beginsituatie van de dobbelstenen verandert. De overige spelers kunnen dus niet gelijk nadat er is gedobbeld een kruisje zetten. Dit kan pas nadat degene die aan de beurt is heeft besloten zijn kaart wel of niet uit te spelen.

Het is mogelijk elkaar niet te vertellen welk karakter je bezit. Hierdoor blijft het afwachten wie, wanneer gebruik maakt van zijn extra troefkaart. Uiteraard is het doel van deze karakters om jezelf voordeel te geven of juist je tegenspelers een hak te zetten. Strategisch denken verhoogt de opbrengst van je kaart.

Ook het juist wel elkaar laten weten wie welke kaart heeft kan een ander tactisch effect hebben. Je kan dan proberen rekening te houden met hoe iets eventueel gaat uitpakken.

Advies met jongere spelers: Na het testen adviseren wij de kaarten met jongere spelers in eerste instantie open te leggen om ze te helpen de voordelen van deze kaarten te ontdekken. Zodra ze alle karakters met hun spelelement beheersen kan het ook gedekt worden gespeeld.

Persoonlijke beleving

Barbara(40): Het leuke van Qwixx is dat je het spel echt als familie kunt spelen. Het is voor kinderen vanaf 8 jaar goed te spelen. Het strategisch doordenken zal met toenemende leeftijd een grotere rol spelen in het totale spel. Zeker met het inzetten van de troefkaart kan het spel een extra wending krijgen.

Het ligt dus feitelijk aan de spelers of het spel puur als gezellig of als uitdagend wordt gespeeld. Indien je tegenstander(s) graag tactisch spelen kan je elkaar soms goed dwars zitten. Uit ervaring kan ik delen dat ik al heb gedacht te winnen en uiteindelijk met een gelijkspel te eindigen.

Toch is de geluksvariant dat de dobbelstenen gunstig vallen (en daarbij voorkomen dat je een slechte worp hebt als je zelf aan de beurt bent) van grote invloed op het spel, waardoor zowel tactiek als geluk een rol spelen bij de bepaling van de uiteindelijke winnaar.

We zijn hier nu heel nieuwsgierig geworden naar andere speelvarianten van het dobbelspel Qwixx! 

 

Onlybyme mag namens White Goblin Games met een winactie een exemplaar van Qwixx Karakters weggeven aan een (nieuwe) fan van het dobbelspel Qwixx. Houd jij van dobbelspelletjes? Doe gerust mee!

Winactie Qwixx Karakters

Regels voor deelname:

 • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
 • Geef hieronder in een reactie aan dat je Qwixx Karakters wilt winnen.
 • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
 • Deze winactie eindigt op zondag 28 januari middernacht.
 • De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
 • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
 • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
 • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: Deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten