Review Qwixx Karakters – White Goblin Games

Qwixx Karakters

Qwixx is vanaf nu ons favoriete dobbelspel! Qwixx Karakters is een nieuwe speelvariant die voor nog meer uitdaging zorgt!

 De nieuwe variant Qwixx Karakters is vanaf 15 januari verkrijgbaar.

Qwixx Karakters

 | WHITE GOBLIN GAMES | age 8+ players 2-5 playtime 15 | dobbelspel | Recensent: Barbara Oosthoek |

Review Qwixx Karakters

Voor het spelen van de spelvariant Karakters is het originele Qwixx spel nodig. We hadden Qwixx nog niet eerder gespeeld, dus was het voor ons een ‘dubbele’ review. Hoewel de eerste regel direct duidelijk maakt dat we laaiend enthousiast zijn over Qwixx, willen we in deze recensie graag toelichten waarom we zo enthousiast zijn.

 Over Qwixx:

QWIXX – HET LEUKSTE DOBBELSPEL VOOR DE HELE FAMILIE

Bij Qwixx hoef je niet op je beurt te wachten – iemand dobbelt en iedereen kan de worp benutten! Hoe meer getallen je op je scoreblad aankruist, des te meer punten je krijgt. Qwixx kan in twee minuten worden uitgelegd en is spannend tot de laatste worp. Dobbel mee en laat je aansteken door de QWIXX-koorts!
Genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2013. Winnaar Nederlandse Spellenprijs 2014! bron

Tip: Lees ook de quotes uit externe recensies.

Qwixx Karakters

 

Speluitleg Qwixx

Daar Qwixx Karakters een uitbreiding is van het originele dobbelspel leggen we eerst de basisregels uit.

Het doel van Qwixx

Zorgen dat je op het moment dat het spel eindigt de meeste punten scoort bij de puntentelling. Deze opdracht is in de praktijk uitdagender dan je denkt, want het spel kan ‘ineens’ afgelopen zijn, ook voordat dit moment jou uitkomt!

De spelregels van het basisspel

 • Qwixx wordt door alle spelers tegelijkertijd gespeeld. Ook al ben je niet aan de beurt, je bent actief bij het dobbelspel betrokken.
 • Per gooibeurt is het de bedoeling om strategisch getallen op je scoreblad weg te strepen. Iedereen mag elke keer dat er gegooid wordt de ‘optelsom van de witte dobbelstenen’ wegstrepen ergens op zijn scoreblad maar dit hoeft niet. Komt het niet uit, dan ben je als medespelers niet verplicht iets aan te kruisen.
 • Degene die aan de beurt is, moet meer acties uitvoeren dan de overige spelers.
  • Als het jouw beurt is gooi je alle dobbelstenen.
  • Je kan dan 2x iets wegstrepen.
   • Eerst net als de overige spelers de ‘optelsom van de witte dobbelstenen’.
   • Daarnaast ook nog een combinatie ‘optelsom van 1 witte en 1 gekleurde dobbelsteen’.
   • Dit mag beiden, maar je mag ook kiezen voor het ‘slechts’ 1x iets aankruisen.
   • Komen beide combinaties niet gelegen dan moet je een ‘slechte worp’ hokje aankruisen.
 • Voor iedereen geldt dat je enkel van links naar rechts mag aankruisen. Dus als je bijvoorbeeld het getal 10 aankruist in de groene of blauwe rij, dan mag je de getallen 12 en 11 niet meer aankruisen.

Het einde van het spel

 • De snelheid van het spel kan op verschillende wijzen worden beïnvloed. Lukt het je om 5 kruisjes in een rij te zetten en met de 6de kruis (meer kruisjes mag uiteraard ook) het laatste rechtse vakje vol te kruisen, dan gaat daarna die kleur op slot. Geen enkele speler mag vanaf dan meer kruisjes zetten in die kleur. Dit kan voordeel geven als andere spelers veel minder kruisjes in die kleur hebben gezet. Het spel eindigt direct zodra de tweede rij wordt vergrendeld.
 • Het spel is ook direct afgelopen zodra een speler 4 hokjes met ‘slechte worpen’ vol heeft.
 • Let wel: Indien jij zorgt voor het stoppen van het spel is het niet gegarandeerd dat je hebt gewonnen!
  • De puntentelling is namelijk afhankelijk van het aantal kruisjes per kleur en geeft met meer kruisjes meer punten. Daarnaast moeten er minpunten worden afgetrokken voor elke ‘slechte beurt’ kruis die je bezit.
 • Kortom: het spel kan met veel ’tactiek’ of met veel ‘geluk’ worden gewonnen!

Met de spelvariant Karakters komen er 5 karakterkaarten in het spel die het spelverloop beïnvloeden!

Qwixx Karakters

Extra spelregels Qwixx Karakters

Bij aanvang van het spel krijg je een karakter toebedeeld. Je mag zelf in overleg met je medespelers bepalen hoe deze karakters worden verdeeld. Via een roulatiesysteem of een ‘blind trekken’ systeem is daarbij een mogelijkheid.

Elke karakter heeft een andere mogelijkheid die je kan gebruiken om het spel naar jouw hand te zetten. De grootste verandering is dat de speler die aan de beurt is zijn karakterkaart kan inzetten om daar direct voordeel bij te hebben. Het kan zijn dan door het inzetten van de karakterkaart de beginsituatie van de dobbelstenen verandert. De overige spelers kunnen dus niet gelijk nadat er is gedobbeld een kruisje zetten. Dit kan pas nadat degene die aan de beurt is heeft besloten zijn kaart wel of niet uit te spelen.

Het is mogelijk elkaar niet te vertellen welk karakter je bezit. Hierdoor blijft het afwachten wie, wanneer gebruik maakt van zijn extra troefkaart. Uiteraard is het doel van deze karakters om jezelf voordeel te geven of juist je tegenspelers een hak te zetten. Strategisch denken verhoogt de opbrengst van je kaart.

Ook het juist wel elkaar laten weten wie welke kaart heeft kan een ander tactisch effect hebben. Je kan dan proberen rekening te houden met hoe iets eventueel gaat uitpakken.

Advies met jongere spelers: Na het testen adviseren wij de kaarten met jongere spelers in eerste instantie open te leggen om ze te helpen de voordelen van deze kaarten te ontdekken. Zodra ze alle karakters met hun spelelement beheersen kan het ook gedekt worden gespeeld.

Persoonlijke beleving

Barbara(40): Het leuke van Qwixx is dat je het spel echt als familie kunt spelen. Het is voor kinderen vanaf 8 jaar goed te spelen. Het strategisch doordenken zal met toenemende leeftijd een grotere rol spelen in het totale spel. Zeker met het inzetten van de troefkaart kan het spel een extra wending krijgen.

Het ligt dus feitelijk aan de spelers of het spel puur als gezellig of als uitdagend wordt gespeeld. Indien je tegenstander(s) graag tactisch spelen kan je elkaar soms goed dwars zitten. Uit ervaring kan ik delen dat ik al heb gedacht te winnen en uiteindelijk met een gelijkspel te eindigen.

Toch is de geluksvariant dat de dobbelstenen gunstig vallen (en daarbij voorkomen dat je een slechte worp hebt als je zelf aan de beurt bent) van grote invloed op het spel, waardoor zowel tactiek als geluk een rol spelen bij de bepaling van de uiteindelijke winnaar.

We zijn hier nu heel nieuwsgierig geworden naar andere speelvarianten van het dobbelspel Qwixx! 

 

Onlybyme mag namens White Goblin Games met een winactie een exemplaar van Qwixx Karakters weggeven aan een (nieuwe) fan van het dobbelspel Qwixx. Houd jij van dobbelspelletjes? Doe gerust mee!

Winactie Qwixx Karakters

Regels voor deelname:

 • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
 • Geef hieronder in een reactie aan dat je Qwixx Karakters wilt winnen.
 • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
 • Deze winactie eindigt op zondag 28 januari middernacht.
 • De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
 • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
 • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
 • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: Deze winactie betreft een samenwerking.

Eerder verschenen blogs

87 Reacties

 1. Dat klinkt heel goed! Ik ben dol op Qwixx, heb ook alle uitbreidingskaarten, dus dit is een leuke nieuwe optie om het nog verder uit te breiden. Ik maak dus graag kans op Qwixx Karakters.

 2. Qwixx is zo leuk om te spelen! Ik ben heel benieuwd hoe dat is met Qwixx Karakters.

 3. Ik zou graag Qwixx Karakters willen winnen!
  Heb thuis de originele Qwixx en die Is ook altijd leuk om te spelen!

 4. Leuk! Ik doe graag mee 🙂

 5. Ik loot graag mee!

 6. Deze actie vind ik helemaal geweldig! Ik maak dan ook heel graag kans 🍀❤️

 7. Ik maak graag kans op Qwixx Karakters!

 8. Leuk spel, ik doe graag mee

 9. Ik doe mee voor Qwixx karakters..

  Facebook: An Na

 10. Leuk spel, en gezien de reacties is het spelen in een groep helemaal leuk. Wij spelen als gezin met ons 5-en vaak spelletjes, leuk om deze daaraan toe te voegen. Ik loot dan ook graag mee.

 11. Jaaaa lijkt mij gaaf!!! Fingers crossed

 12. Leuk! Ik ben gek op spelletjes.

 13. Dit lijkt mij echt een heel erg gaaf spel! Ben dol op spellen spelen. Heel erg graag maak ik kans! 😍❤️🍀

 14. Ik zou graag Qwixx Karakters willen winnen!

 15. Ik loot graag mee!

 16. Hij lijkt mij erg leuk, ik zou dus graag Qwixx karakters winnen om met mijn zoon te spelen

 17. Wie weet als wij Qwixx Karakters kunnen spelen, dat zelfs M een keer mee wil doen.
  Dus ik doe graag mee met kans maken op deze uitbreiding.

 18. Qwixx is een heerlijk spel. Gaat altijd mee op vakantie. Ik zou dus graag kennis maken met de uitbereiding. Ik volgde je al op twitter en facebook,maar vanaf nu ook op Instagram.

 19. Doe graag mee want wij houden wel van spelletjes, dit lijkt me een leuk en uitdagend spel!

 20. Wat een leuk spel, ik doe er graag voor mee!!

 21. Ik loot graag mee voor dit leuke spel! Ik volg je via Facebook (Mooie Rooie, reactie achtergelaten en geliked en gedeeld), Twitter (@Glambertgirl77) en Instagram (Truusje26). Groetjes, Sabrina

 22. Super leuk spel lijkt het me! Doe heel graag mee!

 23. Super leuk :Qwixx Karakters, ik doe graag mee, we zijn hier gek op spelletjes !!

 24. Ik loot graag mee voor dit spel

 25. Ik wil dit spel super graag winnen. Ik heb dit al een keer bij iemand gespeeld, maar wist niet meer hoe het heette en deze uitbreiding is echt super!

 26. ik doe graag mee

 27. Weer eens heel iets anders wat spelletjes betreft, graag dus.

 28. Qwixx Karakters
  Geen Facebook of heel verhaal maar liken wel 😉👍🏻🎁

 29. Ik zou graag Qwixx Karakters winnen. Lijkt me een heerlijk spel en lekker compact om mee te nemen op vakantie bv. Ondertussen leren de kids cijfers optellen.. Leuk !

 30. Marlies van der Schoor

  Qwixx Karakters lijkt me een leuk spel. Ik volg jullie op Facebook en Twitter ne ik heb de winactie gedeeld en geretweet.

 31. Ik wil wel graag Qwixx karakters winnen en uitproberen. Het basisspel kennen we en pakken deze er gemakkelijk bij. Ik zie er naar uit

 32. Er kan altijd nog wat bij op tafel, dus graag

 33. Yeay een aanvulling op qwixx! Ik ben fan van qwixx en moet deze variant zeker proberen. Ik maak graag kans op de qwixx karakters!

 34. Ik doe graag mee voor QWIXX karakters, wij vinden het een gezellig tussendoor spelletje

 35. Peggy Palm- Elizen

  Het lijkt me een leuk gezelschaps spel, deze zou ik graag thuis eens testen.

 36. Petra van der Berg

  Lijkt mij een super leuk spel voor ons gezinnetje! 😍

 37. Wauw wat leuk ik ben erg benieuwd dus zou dit graageens proberen met mijn jongens

 38. leuk ik doe graag mee voor dit spel

 39. Wij willen graag een kansje wagen om qwixx karakters te winnen. Onze dochters spelen de gewone qwixx heel graag.

 40. Leuk, een variant op Qwixx. Die gaat bij ons veel op tafel komen.

 41. erg leuk ik ben altijd opzoek na een verrassend nieuw spel om te spelen

 42. Ik doe graag mee met de winactie: Qwixx Karakters

 43. Leuke actie! Ik doe graag mee voor Qwixx Karakters!

 44. Ik ben helemaal weg van het spelletje Qwixx en de Karakters variant zou helemaal geweldig zijn voor onze wekelijkse spelletjesavond!

 45. Mijn dochter heeft dit spel op haar verlanglijstje staan. Ik loot graag mee voor Qwixx.

 46. Ik hou van dobbelspelletjes. Ik loot graag mee voor Qwixx.

 47. Lijkt ons een leuk spel. Ik doe weer graag mee met de verloting.

 48. Een dobbelspelletje is altijd erg leuk om te doen. Ik doe graag mee.

 49. Ik doe graag mee met de winactie Qwixx.

 50. Anneliese de Waal

  Ohhh…..dat is een erg leuk spel, ik doe graag mee voor het spel !!.

  Groetjes Anneliese

 51. van erum maria louisa

  ik doe heel graag mee voor mijn kleindochters

 52. Ik doe graag mee!

 53. Ook ik doe graag mee. Ik ken het spel niet en het lijkt me best lastig nog, maar wellicht klinkt het moeilijker dan het is. Het is in ieder geval een heel fijn moment om weer eens lekker met het gezin van achter alle schermpjes te komen en weer wat tijd samen door te brengen.

 54. ben dol op dobbelspellen! dus deze lijkt me ook super leuk! ik doe graag mee

 55. ik doe heel graag mee met deze actie !!

 56. Ik wil graag Qwixx Karakters winnen en spelen met mijn 2 dochters

 57. ziet er een leuk spel uit

 58. anne van leeuwen (dutch_vegetarian)

  ik doe graag mee!

 59. leuk! ik doe mee!

 60. leuk voor met mijn broertje!

 61. Ik wil graag Qwixx Karakters winnen

 62. graag doe ik mee om dit leuke spel voor mijn kleinzoon te winnen.

  1. Ik volg op bloglovin.

   1. De link voor het boek Waterland doet het voor mij niet. Jammer, had graag meegedaan.

 63. Lijkt mij een ontzettend leuk spel! ik doe mee!

 64. Wat een leuk spel ik hou wel van gokken ik zou het spel erg graag willen winnen.

 65. Ik wil graag winnen

 66. Ik wil graag het spel Qwixx Karakters winnen

 67. doe graag mee voor dit leuke spel

 68. niet alleen ik, maar ook mijn kinderen en kleinkinderen zijn gek op spelletjes.. Quixx zal dus goed besteed zijn

 69. Ik doe graag mee. Lijkt me een leuk spel

 70. Qwixx Karakters wil ik wel winnen. leuk spel denk ik

 71. Superleuk lijkt me, doe graag mee.

 72. super leuk ik doe graag mee

 73. Leuk, ik doe mee voor Qwixx karakters.

 74. Leuk!
  Ik doe mee.

 75. Ohh super leuk! Ik ben echt dol op spelletjes en regelmatig wordt er met familie en vrienden een spellenmiddag of spellenavond gehouden. Super leuk om dan eens een nieuw spel uit te kunnen proberen! Ik doe graag mee!!

 76. Dit is echt een leuk spel, ik doe graag mee.

 77. Het originele spel heb ik ook. Tip is: lamineer een aantal blaadjes en doe er een whiteboard marker bij in de doos.Heb je nooit meer de andere briefjes nodig. Ik heb het met van dat doorzichtige kaftplastic gedaan, op zo’n rol. Werkt super goed. Ik maak daarnaast graag kans op deze editie! Ik volg je op fb, instagram (syb_kees), twitter 🙂

 78. Ik doe graag mee.

 79. Lijkt mij een leuk spel voor de donkere dagen. Doe graag mee.

 80. Ik wil graag winnen! 😀

 81. Klinkt leuk! Ik maak graag kans (:

 82. Ik wil Qwixx Karakters graag winnen

 83. Lekker uitdagend! Graag waag ik een kansje voor Qwixx Karakters!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge