monitor gf7002d143 1920
|

Snel en stabiel internet is bij ons onmisbaar geworden, bij jou ook?

Met al ruim 44 kalenderjaren op de teller kom ik nog officieel uit het voor-internet-tijdperk. Toch merk ik hoezeer internet tegenwoordig op allerlei manieren ons leven is binnengedruppeld. Zakelijk en privé voelt het haast als onmisbaar. Dat laatste is natuurlijk niet zo (ook al voelt het wel zo), maar zakelijk merken mijn partner en ik het direct als het internet niet functioneert naar behoren. En privé eerlijk gezegd ook.

monitor gf7002d143 1920
Bron: pixabay

Snel en stabiel internet: onmisbaar in ons gezin

Zo zie je maar dat het leven in elke decennia enorm kan veranderen. Als kind wist ik niet beter dan dat ik in de avond voor het naar bed gaan een uurtje televisie mocht kijken. De rest van de tijd hield ik mezelf bezig met puzzelen, bordspellen, creatieve uitingen en was ik zodra het weer het toeliet buiten te vinden.

Tegenwoordig is de eerste vraag van dochterlief(11) als ze thuiskomt: ‘Mag ik online?‘ (Dit uiteraard gekscherend, want ze is wel zo sociaal om eerst haar tas en jas van zich af te gooien, schoenen uit te schoppen en hallo te zeggen. 😉 )

Maar laat ik eerlijk zijn, zelf ben ik niet veel beter. Mijn dag begint met op mijn mobiel kijken naar hoe laat het is en wakker worden met het nieuws via diezelfde mobiel. Kortom: mijn dag begint na het openen van mijn ogen al met internet. (Mits er geen alarmerende geluiden komen uit de slaapkamers van de kinderen.)

Betrouwbaar internet

Ik beken het zonder voorbehoud: ik ben verknocht aan internet. Voor mijn werk kan ik niet al mijn werkzaamheden zonder internet uitvoeren. Heus kan ik wel wat teksten offline schrijven, maar het publiceren en delen op de sociale kanalen vindt toch echt online plaats, net als alle zakelijke contacten.

Internet afsluiten bij een goede provider is vanuit zakelijke redenen voor mij dan ook erg belangrijk. Sinds we dat goed hebben geregeld is het online kunnen zijn, wanneer we dat willen, gegarandeerd. Het is nu zo goed geregeld, dat we er feitelijk mee verwend zijn geraakt dat het er altijd is en ik het dan ook direct merk als de connectie heel even wegvalt (wat overigens bijna altijd aan mijn laptop ligt en niet aan wegvallend internet, horend aan de geluiden die uit de televisie komen 😉 ) Met het snelle, stabiele internet dat we hier nu thuis hebben, is een leven zonder internet iets wat ik me amper meer kan voorstellen. Herkenning?

Internet is niet meer weg te denken uit ons gezin

Je hoort wel eens dat mensen een periode internet uit hun leven schrappen. Ik zou niet weten hoe ik dat zou moeten doen (of beter gezegd: ik zou niet weten hoe ik mezelf zover zou krijgen). Uiteraard is het een keuze, maar feitelijk gaat alles tegenwoordig via internet. Zelfs de officiële instanties communiceren tegenwoordig via het net. De betalingen, afspraken, mails, alles gaat online. Hoe snel onze wereld kan veranderen in 30 jaar tijd is ongelooflijk. Ergens maakt het me ook wel eens bezorgd. Wat als hackers alles platleggen en dan? Heus komt er dan ook wel weer een oplossing, maar gemak dient nu eenmaal de mens en ik moet er niet aan denken. Jij wel? Het zou echt afkicken worden om helemaal geen internet meer te hebben in mijn leven.

Ook naast het werk is internet een vast onderdeel van menig uurtje ontspanning in ons gezin en ja ook om de kinderen zoet te houden als het ons als ouders soms even uitkomt. In de recensie van Is het al zeven uur, kwam ik er al eerlijk voor uit dat ook wij als ouders soms snakken naar het moment dat de kleine mannen op bed liggen.

De jonge kinderen kijken Baby-tv, dochterlief Netflix (of You-tube) en zelf lees ik online de actualiteiten of kijk op op de mobiel naar het journaal (nouja, meer luisteren) als het grotere scherm al bezet is. Ook worden er in ons gezin spelletjes gespeeld online, naast offline bordspellen, dobbelspellen en kaartspellen, dat dan weer wel. En er gaat bij mij menig boek doorheen per maand, zalig!

Risico op verslaving

Gelukkig ben ik nog wel in staat om tijdens vakanties het internet tot het minimum te beperken en de meeste tijd dan juist offline door te brengen, dus ik heb waarschijnlijk nog geen hulp nodig bij het afkicken. Je hoort tegenwoordig niet voor niets steeds vaker over gameverslaving en sociale media verslaving.

Sterker nog, ik heb heel bewust de piepjes van Whatsapp uit gezet. Ik check het tweemaal per dag wat er eventueel binnen is gekomen en bespaar mezelf daarmee vele malen telefoon staren. Met de mail doe ik het ongeveer op dezelfde manier. Ik kijk op vaste momenten naar mijn mailbox en er komen dan ook geen meldingen binnen van nieuwe mails. Met meer dan 50 mailtjes per dag zou ik daar echt helemaal gestoord van worden. Ik denk dat ik mezelf dus nog in de veilige zone bevind, maar ohw wat zou ik internet missen! Al na 5 minuten offline tijd neemt mijn ergernis toe als ik aan het werk ben. Gelukkig is dat in privétijd anders.

Hoe is dat bij jou? Ben jij ook van verknocht aan internet? Of kan je het makkelijk voor een periode missen?

Bewaar deze pin voor later:

Snel en stabiel internet is bij ons onmisbaar geworden, bij jou ook

Je kan Onlybyme vinden op PinterestFacebookInstagramTwitter en Bloglovin’.
Leuk als je deze website gaat volgen!


Eerder verschenen blogs met internet als onderwerp:

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten