WGG TakeItEasy Pac RGB
|

Review Take it easy! White Goblin Games

Take it easy is een uniek uitdagend spel dat in 4 varianten te spelen is!

Een spel dat in de ogen van onze testers vooral voor oudere kinderen geschikt is.

Take it easy

| WHITE GOBLIN GAMES  | reviewers: Antoinette, Devika en Katinka van Steeg |

Recensie Take it easy

Basisspel:

Ieder speler kiest een speelbord en pakt een set tegels. Deze dienen van dezelfde kleur te zijn. Kies wie de omroeper  wordt. Diegene schudt zijn kaarten en zorgt dat deze omgekeerd op tafel liggen. De medespelers leggen juist hun tegels open en gesorteerd op basis van cijfers voor hun neer. Deze tegels liggen aan de bovenkant zodat je deze makkelijk vindt als de omroeper deze noemt.

Het spel kan beginnen. De omroeper kiest willekeurig 1 van zijn tegels en noemt de 3 cijfers hardop die op de tegel staan. De medespelers zoeken dezelfde tegel. Zowel de omroeper als de spelers leggen deze tegel op hun bord. Gedurende het spel herhaalt deze actie.

Echter zitten er wel regels aan het neerleggen van de tegels.

 • de cijfers dienen rechtop neergelegd te worden.
 • Als je een tegel hebt neergelegd, mag deze niet meer verplaatst worden.
 • Je bent altijd verplicht een tegel neer te leggen. Je kunt niet een keer overslaan omdat het niet uitkomt.
 • Je mag zelf weten op welk bord je de tegel neerlegt. Op elk veld kan slechts 1 tegel liggen.

Voor het basisspel heb je geen bonustegels nodig. Deze leg je terug in de doos.

Het spel is afgelopen als ieder speler 19 tegels op zijn spelersbord heeft neergelegd. Alle velden dienen bezet te zijn. De spelers moeten nu alleen nog hun punten berekenen. Dit is in het begin een lastig iets. De speler dient namelijk elke puntenlijn apart te berekenen. Het aantal tegels in een puntenlijn dient te worden vermenigvuldigd met de waarde van de kleur van die lijn. Deze is de vinden in de spelregels.

Zoals aangegeven is dit het uitleg van het basisspel.

Verder zijn er twee legvarianten en twee puntenvarianten mogelijk om te spelen.

2 legvarianten:

 • aangrenzend leggen. Dit houdt in dat de tweede tegel aan de eerste gelegd dient te worden en zo verder tot alle 19 tegels zijn weggelegd. Deze variant is uitdagender, omdat je geen volledige vrijheid hebt waar je de tegel op  je speelbord neerlegt.
 • Zon/maan aangrenzend leggen. Hierin speel je het spel hetzelfde als aangrenzend leggen, maar nu dient de afbeelding zon of maan tegen elkaar gelegd te worden.

2 puntenvarianten:

 • Zon/maan aangrenzend leggen. Hiervoor geldt de puntenregeling zoals deze in de spelregels aangegeven wordt.
 • Beste zonnestraal/maneschijn. Deze variant is alleen te gebruiken als er 2-6 spelers aan het spel deelnemen. Hierdoor kun je het spel interactief en competitief spelen. Ook hier geldt de puntenregeling zoals deze in de spelregels wordt omschreven.

Daarnaast kan er in de bovenstaande spelvarianten de bonustegels worden gebruikt. Hierin zijn ook 4 varianten die in de spelregels wordt beschreven. Door het spelbord om te draaien, ontdek je een totaal andere indeling van Take it easy waarbij er 3 speciale velden zijn waar de bonustegels voor gebruikt kunnen worden. Dit is niet mogelijk op de voorzijde van het bord.

Take it easy is een zeer veelzijdig spel dat juist hierdoor uniek is. Het verveelt nooit omdat je kan kiezen welke variant je samen spelen wilt. Het is verstandig om met het basisspel te beginnen voordat je begint met de achterzijde van het speelbord. Door eerst de basis te spelen weet je hoe het spel gaat. Dit maakt het spel met de bonustegels daarna makkelijker.

spellen 285 e1505481410710     spellen 284 e1505481447152

 

Persoonlijke Leeservaring

Antoinette(40): Take it easy is een spel met verschillende varianten. Superleuk dat je gezamenlijk kan bekijken welke variant je wilt spelen. We zijn begonnen met het basisspel voordat we verder gingen met de achterzijde van het speelbord. De puntentelling is wel een dingetje. Het is vrij ingewikkeld en hiervoor heb je echt de spelregels nodig. Eerlijk gezegd vind ik dat wel een nadeel. Verder kan ik alleen maar positief zijn over dit variantenspel.

Katinka(12): Wat een moeilijke puntentelling kent Take it easy zeg! Verder is dit echt een geweldig spel. Je speelt het makkelijk als je het een paar keer heb gespeeld. Het leuke aan dit spel is dat je een woordvoerder heb en de rest van de spelers moeten doen wat er gezegd wordt. Wij wisselden de woordvoerder per spel af. Ook hierin kun je zelf kijken hoe je dit afspreekt. Ik houd wel van deze uitdagende spellen.

Devika(14): Dit is een speel wat ik echt leuk vind. Ik houd van rekenen en dat moet je echt wel kunnen gezien de vele spelvarianten. Ik vind dit spel meer geschikt voor wat oudere kinderen. Het spel op zich zou een kind van 8 jaar wel kunnen spelen, maar niet qua het uitrekenen van de punten. Hiervoor heb je wel wat rekenkennis nodig.

 

Inhoud speldoos

 • 6 speelborden (dubbelzijdig)
 • 27 reguliere tegels
 • 6 sets met 31 tegels
 • 4 bonustegels
 • spelregels

 

age 8+ players 1 – 6 playtime 20

 

Winactie Take it easy

Regels voor deelname:

 • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
 • Geef hieronder in een reactie aan dat je Take it easy wilt winnen.
 • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
 • Deze winactie eindigt op zondag 24 september middernacht. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
 • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
 • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
 • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

 

Andere spelrecensies van White Goblin Games:

 

Bekijk ook gerust nog naar de andere lopende Winacties op Onlybyme.

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten