|

Review Nox, White Goblin Games

Nox: Wie is de meest gewiekste schurk?

Een tactisch en uitdagend kaartspel!

Nox 3D RGB

                               | WHITE GOBLIN GAMES  | reviewers: Antoinette, Devika en Katinka van Steeg |

Recensie Nox

Elke nacht hebben Alphonse, Ramon en Jack ruzie over wie van hen de meest gewiekste schurk is. Wie doorkruist de plannen van zijn medespelers en behaalt daarbij de meeste punten?

Speel elke beurt één kaart bij jezelf voor flink wat punten, of bij een tegenstander om aan zijn score te rammelen. Let wel goed op dat je alle drie de kleuren hebt liggen aan het eind van het spel, anders vang je alsnog bot! bron

Inhoud

Nox wordt in verschillende ronden gespeeld, waarbij de speler, met de wijzers van de klok, aan de beurt is. De jongste speler mag altijd beginnen. Voordat het spel begint krijgt elke speler 3 kaarten die geschud zijn. Uiteraard mag niemand je kaarten zien. Daarnaast heb je pen en papier nodig voor de puntentelling.

De speler kiest zelf, als hij aan de beurt is, wat hij met zijn kaart doet. Hij kan deze voor een tegenspeler neerleggen of voor zichzelf neerleggen. daarna pakt hij een kaart van de stapel zodat hij weer 3 kaarten in zijn handen heeft.

De kaarten die voor de spelers liggen vormen een etalage. Zodra er meer kaarten in de etalage liggen heeft de speler een keuze:

 • Hij of een tegenspeler legt een kaart bij deze etalage erbij.
 • De waarde van een willekeurige etalage veranderen. Dit kan doordat de (tegen)speler een kaart met dezelfde kleur op een andere kaart neerlegt. Alleen op deze wijze kun je de waarde van je etalage verhogen of juist verlagen.

Wanneer in de etalage van een speler twee kaarten met hetzelfde getal liggen, dan moeten deze twee kaarten direct op elkaar gelegd worden. Op die manier wordt de etalage van een speler kleiner.

Let op! Aan het einde moeten alle drie de kleuren in de etalage aanwezig zijn. Heb je dus geen drie kleuren verzameld dan tellen je punten niet mee. Je ontvangt dus 0 punten.

De ronde eindigt als:

 • Een van de speler 6 kaarten naast elkaar in de etalage heeft liggen.
 • De trekstapel leeg is.
 • Een of meerdere spelers geen spelkaarten meer hebben.

Na elke ronde worden de kaarten opnieuw geschud zodat de volgende ronde gespeeld kan worden.

Nox

Puntentelling

De spelers tellen naar elke ronde de etalage met alle drie de kleuren mee in zijn puntentelling. Echter mag alleen de bovenste kaarten bij elkaar opgeteld worden. Deze punten noteer je op je papier.

Elke ronde van Nox wordt op deze wijze gespeeld, totdat een of meerdere spelers 150 punten heeft verdient.

Variant op Nox

Het kaartspel kan ook met de volgende spelafspraak gespeeld worden. Op het eind van een ronde mag alleen de speler met de meeste punten zijn punten opschrijven. De overige spelers krijgen dan 0 punten. Door deze variant te spelen maak je het spel extra moeilijk voor de tegenspelers.

Persoonlijke Leeservaring

Devika(14):  Toen ik het spel zag wist ik eerst niet zo goed wat ik ervan moest vinden. Ik vond de doodskop niet echt aanspreken. Nadat we een ronde gespeeld hadden, zag ik in hoe leuk het spel was. Je kunt het spel lekker snel en tactisch spelen. Dit ligt mij wel! Wij hebben het spel een aantal keren in etappes gespeeld. We lieten het kaartspel na een ronde liggen en speelde dan een paar uur later verder. Lekker makkelijk.

Katinka(12):  Net als Devika wist ik ook niet zo goed wat ik van de doodskop moest vinden. Daarbij zou ikzelf een andere afbeelding hebben gekozen. Het spel zelf vond ik echt leuk om te spelen. Het speelt heel makkelijk en je moet goed nadenken hoe en waar je je speelkaart neerlegt. Ik heb zelfs een keer gewonnen!

Antoinette(40): Nox is een leuk kaartspel. We hebben al vaker kaartspellen gespeeld en toch ligt hier net de nadruk weer op een ander speelitem. Onze meiden zijn op een leeftijd dat je het spel ook snel kunt spelen. Deze toevoeging hadden we alsextra eigen regel om het spel nog aantrekkelijker te maken. Dus snel handelen en niet te lang nadenken wat je met je speelkaart doet.

Het kaartspel zit in een heerlijk compact doosje wat je makkelijk mee kunt nemen op bijvoorbeeld een weekendje weg. Persoonlijk ben ik ook niet weg van de uitstraling van het kaartspel, maar dat maakt de inhoud meer dan goed.

Wederom een aanrader voor mensen die van een leuk, tactisch en uitdagend kaartspel houden.

Inhoud speldoos

 • 90 kaarten ( 30 per kleur, blauw, groen, oranje)
 • spelomschrijving

Elke speler dient papier en pen klaar te leggen.

age 8+ players 3 – 6 playtime 20

 

Onlybyme mag met een winactie een exemplaar van Nox weggeven aan een liefhebber van tactische kaartspellen. Doe gerust mee voor jezelf of voor een dierbare!

Winactie Nox

Regels voor deelname:

 • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
 • Geef hieronder in een reactie aan dat je Nox wilt winnen.
 • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
 • Deze winactie eindigt op zondag 1 oktober middernacht. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
 • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
 • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
 • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

 

Andere spelrecensies van White Goblin Games:

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten