Review Filou, White Goblin Games

Filou is een snel en pakkend spel waarin je denkt te winnen en dan toch gefopt wordt. 

Het vergt de nodige bestudering van alle regels. Na een paar maal spelen is het zeer tactisch en verrassend!.

Filou

 | WHITE GOBLIN GAMES  | reviewers: Antoinette, Devika en Katinka van Steeg |

Review Filou

Inhoud

Gebruik de Muizen als aas en laat je medespelers de ‘kat in de zak’ vangen.

Enkel is dit niet zo eenvoudig als het lijkt, met zowel goede als slechte katten in de zak. Daarnaast proberen je tegenstanders je te foppen door honden en konijnen in de ‘zak’ te stoppen, ben jij hiertegen bestand? Lukt het jou om aan het eind de goed muizen en katten te hebben en daarmee punten te scoren?

Voorbereiding met 5 spelers

 • Elke speler krijgt 10 kaarten. Als iedereen de kaarten  in zijn hand heeft, trekt de speler links van je een willekeurige kaart uit je handen en legt deze terug in de doos. Deze kaart mag niet ingekeken worden.
 • Daarna krijgt iedereen 15 muizengeld.  1 maal 5 en 1 maal 10. Met  33 muizengeld wordt de bank gevormd. (bij 4 spelers 27 muizengeld). Het overig overgebleven geld wordt terug in de doos gelegd.
 • Leg de muiskaarten in oplopende volgorde op tafel, netjes in een rij. Daarna wordt het muizengeld uit de bank op de kaart met dezelfde nummer gelegd. (nummer 4 op 4 enzovoort).
 • De speler die als laatst een huisdier heeft gekocht, krijgt dan de rol van startspelerfiguur en begint het spel.

Uitleg spel 

Het spel kent 9 rondes waarbij in elke ronde een aantal gedekte kaarten geveild wordt. Deze worden “de kat in de zak”genoemd.

De startspeler legt zijn kaart onder een kat in de zak kaart. Het spel verloopt kloksgewijs waarbij elk volgende speler zijn kaart rechts van de vorige speler legt. Nadat alle spelers een kaart hebben neergelegd, draait de startspeler zijn kaart open. Dit is de eerste in de rij.

De veiling

 • De veiling wordt geopend door de startspeler doordat deze een bedrag in muizengeld voor zich op tafel legt. Hij mag er ook voor kiezen om te passen. Elk volgende speler moet hierna hoger bieden of mag ook passen. Past een speler dan dient hij al zijn ingezette muizengeld in de vorige rondes terug te nemen en pakt het muizengeld op de eerste muizenkaart in de rij. Hij mag deze ronde niet meer meespelen.
 • Daarnaast wordt er, zodra een speler past, de volgende kaart in de rij opengedraaid. Hierdoor krijgen de spelers steeds meer informatie over wat er in de zak zit. Nadat alle kaarten zijn omgedraaid is er 1 speler die nog niet heeft gepast, dan krijgt deze speler de inhoud van de zak en legt zijn geboden geld in de bank. Daarna pakt hij alle kaarten, zowel positief als negatief en legt deze gedekt voor hem neer. De gewonnen kaarten houdt hij apart. Ook pakt hij de startspeler-figuur.
 • Als er precies 1 hond tussen de open kaarten in de rij ligt, dan jaagt deze een kat weg, voordat de zak wordt gepakt. Is de hond groot dan jaagt deze de kat met de hoogst positieve waarden weg (kaarten gaan in de doos). Is het een kleine hond dan wordt de kat met de grootst negatieve waarden weggejaagd. (kaarten gaan in de doos).
 • Belangrijk om te weten is dat als er meerdere honden in de rij liggen deze juist achter elkaar aanjagen. Deze honden gaan in de doos. Het maakt hiermee niet uit of het kleine of grote honden zijn.
 • Afrondend wordt er op de muiskaarten de aangegeven hoeveelheid muizengeld gelegd en start er een nieuwe ronden. Elke ronde heeft hetzelfde verloop.

Filou

Einde van Filou

Het spel eindigt pas na de 9 gespeelde rondes. Het laatst winnend bod wordt betaald aan de bank en de winnende speler krijgt de kaarten uit de rij. Dit gebeurt ook in alle andere rondes.

De spelers tellen al hun kattenkaarten die zij bij de veilingrondes hebben gewonnen op. De gele getallen zijn positieve waardes terwijl de rode getallen juist negatief zijn. Het muizengeld wat ze nog over hebben mogen ze ook meetellen. Elke kaart is 1 punt waard.

Konijnen zijn niks meer waard. De honden zijn al uit het spel. Die hebben al gejaagd en zijn hierdoor in de doos beland.

Filou Kaarten

5 Bijzondere situaties

 • Als aan het begin van de veiling alle spelers passen, behalve de laatste speler, draai dan ook de laatste kaart open. Deze speler kan dan alle kaarten in de rij zien. De laatste speler krijgt hierdoor gelegenheid om dit te kopen met 1 muizengeld. Past de laatste speler ook (dus iedereen) verwijder dan de alle kaarten in de rij en start een nieuwe ronde. Dezelfde startspeler begint maar zonder muizengeld op de kaarten.
 • Spelers mogen op elk moment muizengeld wisselen met de bank.
 • Als een grote hond een kat wegjaagt uit de rij en er liggen geen positieve katten meer, dan jaagt hij de kat met de laagst negatieve waarde uit de rij. Indien de kleine hond een kat wegjaagt geldt juist de omgekeerde regel. Als er geen negatieve katten meer in de rij zijn, dan moet de kat met de laagst positieve kaart uit de rij worden gejaagd.
 • Als er aan het eind van de ronde niet genoeg muizengeld in de bank ligt om op de muizenkaarten te leggen dan wordt er geen geld op de kaarten gelegd. Alleen de winnende speler ontvangt de katten uit de rij. De spelers die hebben gepast ontvangen niets.
 • Alle spelers houden hun muizengeld geheim voor de tegenspelers.

 

Filou kaarten

Persoonlijke Leeservaring

Devika(14): Ik heb dit spel met ons gezin en een aantal vriendinnen gespeeld. In het begin snapte ik er weinig van. Er zijn zoveel spelregels en uitzonderingen! Nadat ik het een aantal keren gespeeld had vond ik het spel wel leuker. Eerlijk gezegd hou ik meer van spellen die gelijk duidelijk zijn. Toch zal dit spel zeker nog wel met vriendinnen gespeeld worden. Het is een zeer tactisch spel dat steeds uitdaagt.

Katinka(12):  Ik vind dit spel erg moeilijk terwijl het vanaf 8 jaar is. Ik heb, omdat ik het niet snapte, eerst een paar keer meegekeken met Devika. Zij en haar vriendinnen begrepen het wel. Ik speel het spel nu wel mee, maar vraag nog geregeld wat ik wel en niet moet doen. In de herfstvakantie ga ik met een aantal vriendinnen een spelletjesmiddag houden. Ik wil dit spel zeker gaan spelen. Het is namelijk een spannend spel waarmee ik steeds weer op het verkeerde been wordt gezet. Ik wil gewoon een keertje winnen.

Antoinette(40): Filou is een spel met heel veel regeltjes als je het voor het eerst speelt. Zonder de spelomschrijving was ik er niet gelijk uitgekomen. Het is een spel dat je echt een paar keer moet spelen voordat je het begrijpt. Filou is een spel waarin je risico`s moet nemen, steeds gokt wat handig is en elke ronde verrast je weer.

Eerlijk gezegd is het een moeilijk spel in het begin. Wij hebben best getwijfeld of we het goed deden.

Eenmaal de slag te pakken is Filou een snel en pakkend spel waarin je denkt te winnen en dan toch gefopt wordt. Voor wie houdt van een uitdagend spel is Filou een echte aanrader.

 

Overzicht

age 8+ players 3-5 playtime 20

 

Inhoud Filou

50 kaarten (5 sets met katten: -8, -5, 3, 5, 8, 11, 15, konijn: 0, honden: groot, klein)

4 muiskaarten (2, 3, 4, 6 muizengeld)

1 “kat in de zak”-kaart

1 startspelerfiguur 

76 muizengeld (68x zwart met waarde 1, 8x groen met waarde 5)

 

Winactie Filou

Regels voor deelname:

 • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
 • Geef hieronder in een reactie aan dat je het Filou wilt winnen.
 • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
 • Deze winactie eindigt op zondag 15 oktober middernacht. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
 • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
 • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
 • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

 

Andere spelrecensies van White Goblin Games:

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Comments

 1. Marjan Polet says:

  Ik zou heel graag dit spel willen winnen

 2. Petra van der Berg says:

  Dit spel zullen mijn zoons leuk vinden! Dus zou ik graag winnen …

 3. Lijkt me een leuk spel om met de familie te doen. Ik waag graag een kansje

 4. Marianne says:

  Een spelletje in de winactie. Ik doe weer mee.

 5. Mieke van Deventer says:

  Ik zou graag kans maken op dit spel, het ziet er ook heel grappig uit!

 6. Wendy v V says:

  Leuk, weer een nieuw spel. Zin om te spelen!

 7. Lyn says:

  Leuk! Ik zou graag filou willen winnen.

 8. Veerle De Vreese says:

  Met de wintermaanden voor de deur lijkt me dit een heel gezellig spel om samen met mijn oudste dochter te spelen! (Zeker omdat ze soms ook zelfs “filou” is met wat deugnieterij!) 😉

 9. Karin KM says:

  Ik wil graag dit spel winnen, mijn zoontje doet het liefst kaartspellen en ik ben wel toe aan iets uitdagends dan pesten en skipbo 😀

 10. Desirée says:

  Wij zouden dit graag willen spelen. Ben heel benieuwd hoe mijn 5tal dit spel ervaart, we zijn dol op bordspellen

 11. Marijke says:

  Leuk! Een nieuw spel, ik zou Filou graag willen winnen!!

 12. Anna says:

  Ik doe mee voor Filou

  Facebook: An Na

 13. Tina says:

  Dat klinkt super! Kaartspelletjes zijn mijn favoriet, en ik houd wel van uitgebreide regels. Ik maak graag kans.

 14. Myriam Blom says:

  O leuk weer een spelletje, ik doe weer graag mee 😀

 15. l tromp says:

  ik doe super graag mee! i like the game…

 16. Jackie Colpaert says:

  lijkt me een super spel ! ik maak graag kans !

 17. Aty Janzen says:

  Gef mij maar Milou, ofwel ik wil dit voor mij ombekende spel graag winnen.

 18. geen kat in een zak voor mij als ik dit spel win 😉

 19. Oma Will says:

  Wat een leuk spannend spel.
  Graag doe ik mee voor mijn beide oudste kleinkinderen.
  Zij zijn 7 jaar, maar volgend jaar kunnen ze het al met mij spelen.
  Graag maak ik een kansje, ondanks dat ik geen Facebook heb.
  Maar ik volg je op Bloglovin.

 20. Margot says:

  Lijkt me hartstikke leuk! Ik doe mee 🙂

 21. Bets says:

  Super leuk, ik doe er graag voor mee. Gezellig om samen te spelen!!

 22. Judy says:

  Super leuk idee! Ik doe mee zodat ik dit spel kan doen met mijn oppaskindjes.

 23. Mol Nina says:

  Ik doe graag mee! Leuk voor in de herfstvakantie!!

 24. Wat een leuk spel lijkt me dit we zijn dol op katjes!

 25. Landje Bleeker says:

  Leuk voor donkere dagen voor het geval de stroom uitvalt , hihihihi

 26. Cindy says:

  Ik doe graag mee!

 27. Silvia Swart says:

  Wat een prachtig spel! Ik vind dat ons gezin wel wat meer ontspanning kan gebruiken in deze drukke tijden…

 28. vessen says:

  Leuk om weer eens een ander spel te doen.

 29. Marian B says:

  Ik ben erg benieuwd of het echt zo moeilijk is. Het lijkt me een leuk en uitdagend spel voor mijn klas tijdens keuzewerk. Natuurlijk speel ik dan mee!

 30. Dineke Wiersema says:

  Het lijkt mij een leuk spel, altijd gezellig vind ik het om met het gezin een spelletje te doen!

 31. wilmsen anita says:

  ik doe graag mee

 32. Erg leuk spel lijkt me dit; ik doe graag mee.

 33. Marian says:

  Ik wil het Filou spel graag winnen, ik denk dat Isabel dit heel leuk vindt!

 34. marij brand says:

  Super leuk voor mn dochtertje Philou 🙂

 35. pajacq says:

  Ik ben gek op spelletjes, altijd leuk dat de kleinkinderen spelenderwijs sneller en slimmer spelen dan Opa.. Ik wil met Filou proberen de rollen eens om te draaien, maar denk dat de kids WEER gaan winnen. Ben benieuwd

 36. MarliesS says:

  ik ben erg nieuwsgierig naar het spel Filou

 37. Sam says:

  ik hou van de white goblin games wij hebben weinig spellen dus ik doe graag mee

 38. Z. Kumru says:

  Ik doe graag mee voor Filou

 39. Gemma says:

  Leuk. Maak graag kans!

 40. Nancy van Egmond says:

  Leuk, een spel voor het hele gezin 🙂

 41. Michael nooyen says:

  Lijkt ons een heel leuk spel voor de koude avonden. Kom graag kans maken op het spel Filou

 42. Kristel says:

  Wij loten ook heel graag mee voor dit nog onbekende spel

 43. Maaike tH says:

  Leuk! Ik doe heel graag mee voor mijn zoon, die is gek op gezelschapsspelletjes!

 44. Sonja Hubregtse says:

  Leuk spel ! Doe graag mee… Laat de koude gure winter maar komen..Wij vermaken ons wel (als we winnen natuurlijk…)

 45. Altijd leuk, familiespellen. Ik doe graag mee!

 46. anja says:

  heel erg leuk ik houd van spelletjes doen dus ik doe graag mee

 47. kelly v says:

  Ik doe graag mee! We zijn hier thuis dol op spelletjes.

 48. Marleen van Beek says:

  Leuk! Ik zou Filou graag willen winnen. Leuk voor ons allemaal!

 49. Lies says:

  Dat ziet er echt heel leuk uit!! Ik doe graag mee!

 50. Gea Jager says:

  Ik doe graag mee voor dit fantastische spel

 51. Lynn Mahieu says:

  Wat een grappige poesjes! Ik doe mee voor Filou! 😀

 52. Ik zou heel graag het spel de kat in de zak willen winnen om het gezellig te kunnen spelen met mijn zoontje.

 53. Marja says:

  Ja, ik wil dit spel heel graag

 54. lisanne bons says:

  Spelletjes zijn altijd leuk. Vooral nu het weer wat kouder is/wordt.

 55. cindy creatief says:

  Oh dit lijkt mij een geweldig spel om met mijn dochters te spelen. We zijn gek op leuke spelletjes

 56. Iris says:

  Echt leuk ik doe graag mee

 57. miranda says:

  jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa want ik wil niet dat ze altijd op of achter schermen zitten maar dan moet ik wel een goed alternatief bieden en jaaaaa dat is dit zeker

 58. Nelly says:

  Ik loot graag mee.

 59. Daan says:

  Het lijkt me een leuk spelletje!

 60. Marja says:

  Leuk, een spel voor het hele gezin

 61. Sabrina says:

  Ik loot graag mee voor dit leuke spel! Groetjes, Sabrina

 62. Linda Smeets says:

  Wat een uitdaging! Ik zou ‘Filou’ graag willen winnen.

 63. Anneliese de Waal says:

  Erg leuk spel voor de kinderen, ik doe graag voor de kinderen mee !!.

  Groetjes Anneliese

 64. brants harry says:

  doe graag mee voor de kleinkinderen, een nieuw spel is altijd welkom

 65. kempenaers anita says:

  ziet er een leuk spel uit ben benieuwd

 66. Femke Dekker says:

  Lijkt me een leuke spel … ik doe graag mee!

 67. Inge Brunnekreef says:

  Super leuk om te spelen op het dagverblijf en naschoolse opvang

 68. Danielle Keepers says:

  Het lijkt me heel leuk om dit spel te winnen! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.