Filou
|

Review Filou, White Goblin Games

Filou is een snel en pakkend spel waarin je denkt te winnen en dan toch gefopt wordt. 

Het vergt de nodige bestudering van alle regels. Na een paar maal spelen is het zeer tactisch en verrassend!.

Filou

 | WHITE GOBLIN GAMES  | reviewers: Antoinette, Devika en Katinka van Steeg |

Review Filou

Inhoud

Gebruik de Muizen als aas en laat je medespelers de ‘kat in de zak’ vangen.

Enkel is dit niet zo eenvoudig als het lijkt, met zowel goede als slechte katten in de zak. Daarnaast proberen je tegenstanders je te foppen door honden en konijnen in de ‘zak’ te stoppen, ben jij hiertegen bestand? Lukt het jou om aan het eind de goed muizen en katten te hebben en daarmee punten te scoren?

Voorbereiding met 5 spelers

 • Elke speler krijgt 10 kaarten. Als iedereen de kaarten  in zijn hand heeft, trekt de speler links van je een willekeurige kaart uit je handen en legt deze terug in de doos. Deze kaart mag niet ingekeken worden.
 • Daarna krijgt iedereen 15 muizengeld.  1 maal 5 en 1 maal 10. Met  33 muizengeld wordt de bank gevormd. (bij 4 spelers 27 muizengeld). Het overig overgebleven geld wordt terug in de doos gelegd.
 • Leg de muiskaarten in oplopende volgorde op tafel, netjes in een rij. Daarna wordt het muizengeld uit de bank op de kaart met dezelfde nummer gelegd. (nummer 4 op 4 enzovoort).
 • De speler die als laatst een huisdier heeft gekocht, krijgt dan de rol van startspelerfiguur en begint het spel.

Uitleg spel 

Het spel kent 9 rondes waarbij in elke ronde een aantal gedekte kaarten geveild wordt. Deze worden “de kat in de zak”genoemd.

De startspeler legt zijn kaart onder een kat in de zak kaart. Het spel verloopt kloksgewijs waarbij elk volgende speler zijn kaart rechts van de vorige speler legt. Nadat alle spelers een kaart hebben neergelegd, draait de startspeler zijn kaart open. Dit is de eerste in de rij.

De veiling

 • De veiling wordt geopend door de startspeler doordat deze een bedrag in muizengeld voor zich op tafel legt. Hij mag er ook voor kiezen om te passen. Elk volgende speler moet hierna hoger bieden of mag ook passen. Past een speler dan dient hij al zijn ingezette muizengeld in de vorige rondes terug te nemen en pakt het muizengeld op de eerste muizenkaart in de rij. Hij mag deze ronde niet meer meespelen.
 • Daarnaast wordt er, zodra een speler past, de volgende kaart in de rij opengedraaid. Hierdoor krijgen de spelers steeds meer informatie over wat er in de zak zit. Nadat alle kaarten zijn omgedraaid is er 1 speler die nog niet heeft gepast, dan krijgt deze speler de inhoud van de zak en legt zijn geboden geld in de bank. Daarna pakt hij alle kaarten, zowel positief als negatief en legt deze gedekt voor hem neer. De gewonnen kaarten houdt hij apart. Ook pakt hij de startspeler-figuur.
 • Als er precies 1 hond tussen de open kaarten in de rij ligt, dan jaagt deze een kat weg, voordat de zak wordt gepakt. Is de hond groot dan jaagt deze de kat met de hoogst positieve waarden weg (kaarten gaan in de doos). Is het een kleine hond dan wordt de kat met de grootst negatieve waarden weggejaagd. (kaarten gaan in de doos).
 • Belangrijk om te weten is dat als er meerdere honden in de rij liggen deze juist achter elkaar aanjagen. Deze honden gaan in de doos. Het maakt hiermee niet uit of het kleine of grote honden zijn.
 • Afrondend wordt er op de muiskaarten de aangegeven hoeveelheid muizengeld gelegd en start er een nieuwe ronden. Elke ronde heeft hetzelfde verloop.

Filou

Einde van Filou

Het spel eindigt pas na de 9 gespeelde rondes. Het laatst winnend bod wordt betaald aan de bank en de winnende speler krijgt de kaarten uit de rij. Dit gebeurt ook in alle andere rondes.

De spelers tellen al hun kattenkaarten die zij bij de veilingrondes hebben gewonnen op. De gele getallen zijn positieve waardes terwijl de rode getallen juist negatief zijn. Het muizengeld wat ze nog over hebben mogen ze ook meetellen. Elke kaart is 1 punt waard.

Konijnen zijn niks meer waard. De honden zijn al uit het spel. Die hebben al gejaagd en zijn hierdoor in de doos beland.

Filou Kaarten

5 Bijzondere situaties

 • Als aan het begin van de veiling alle spelers passen, behalve de laatste speler, draai dan ook de laatste kaart open. Deze speler kan dan alle kaarten in de rij zien. De laatste speler krijgt hierdoor gelegenheid om dit te kopen met 1 muizengeld. Past de laatste speler ook (dus iedereen) verwijder dan de alle kaarten in de rij en start een nieuwe ronde. Dezelfde startspeler begint maar zonder muizengeld op de kaarten.
 • Spelers mogen op elk moment muizengeld wisselen met de bank.
 • Als een grote hond een kat wegjaagt uit de rij en er liggen geen positieve katten meer, dan jaagt hij de kat met de laagst negatieve waarde uit de rij. Indien de kleine hond een kat wegjaagt geldt juist de omgekeerde regel. Als er geen negatieve katten meer in de rij zijn, dan moet de kat met de laagst positieve kaart uit de rij worden gejaagd.
 • Als er aan het eind van de ronde niet genoeg muizengeld in de bank ligt om op de muizenkaarten te leggen dan wordt er geen geld op de kaarten gelegd. Alleen de winnende speler ontvangt de katten uit de rij. De spelers die hebben gepast ontvangen niets.
 • Alle spelers houden hun muizengeld geheim voor de tegenspelers.

 

Filou kaarten

Persoonlijke Leeservaring

Devika(14): Ik heb dit spel met ons gezin en een aantal vriendinnen gespeeld. In het begin snapte ik er weinig van. Er zijn zoveel spelregels en uitzonderingen! Nadat ik het een aantal keren gespeeld had vond ik het spel wel leuker. Eerlijk gezegd hou ik meer van spellen die gelijk duidelijk zijn. Toch zal dit spel zeker nog wel met vriendinnen gespeeld worden. Het is een zeer tactisch spel dat steeds uitdaagt.

Katinka(12):  Ik vind dit spel erg moeilijk terwijl het vanaf 8 jaar is. Ik heb, omdat ik het niet snapte, eerst een paar keer meegekeken met Devika. Zij en haar vriendinnen begrepen het wel. Ik speel het spel nu wel mee, maar vraag nog geregeld wat ik wel en niet moet doen. In de herfstvakantie ga ik met een aantal vriendinnen een spelletjesmiddag houden. Ik wil dit spel zeker gaan spelen. Het is namelijk een spannend spel waarmee ik steeds weer op het verkeerde been wordt gezet. Ik wil gewoon een keertje winnen.

Antoinette(40): Filou is een spel met heel veel regeltjes als je het voor het eerst speelt. Zonder de spelomschrijving was ik er niet gelijk uitgekomen. Het is een spel dat je echt een paar keer moet spelen voordat je het begrijpt. Filou is een spel waarin je risico`s moet nemen, steeds gokt wat handig is en elke ronde verrast je weer.

Eerlijk gezegd is het een moeilijk spel in het begin. Wij hebben best getwijfeld of we het goed deden.

Eenmaal de slag te pakken is Filou een snel en pakkend spel waarin je denkt te winnen en dan toch gefopt wordt. Voor wie houdt van een uitdagend spel is Filou een echte aanrader.

 

Overzicht

age 8+ players 3-5 playtime 20

 

Inhoud Filou

50 kaarten (5 sets met katten: -8, -5, 3, 5, 8, 11, 15, konijn: 0, honden: groot, klein)

4 muiskaarten (2, 3, 4, 6 muizengeld)

1 “kat in de zak”-kaart

1 startspelerfiguur 

76 muizengeld (68x zwart met waarde 1, 8x groen met waarde 5)

 

Winactie Filou

Regels voor deelname:

 • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
 • Geef hieronder in een reactie aan dat je het Filou wilt winnen.
 • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
 • Deze winactie eindigt op zondag 15 oktober middernacht. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
 • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
 • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
 • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

 

Andere spelrecensies van White Goblin Games:

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten