netflix printscreen
|

Hannah Gadsby show Nanette – Stand-upcomedy kijktip

Barbara(40): Zelden heb ik een vrouw zo bevlogen de waarheid horen vertolken in een uur tijd.  Met behalve humor ook hele rake persoonlijke stukken die zorgden voor (h)erkenning en afschuw over hoe onze maatschappij soms behoorlijk verrot in elkaar zit. Blij je te leren kennen Hannah Gadsby. Veel begrip voor je besluit!

Hannah Gadsby show Nanette; Stand-upcomedy kijktip

Review Hannah Gadsby show Nanette – Netflix Original

Samen op de bank besluiten we een Netflix film te gaan bekijken. In de aanbevelingen komt de show van Hannah Gadsby direct naar boven,  de trailer overtuigd ons, dit ‘moeten’ we zien. De trailer laat ons in een korte introductie een ‘documentaire look’ zien van een comédienne met een boodschap. En wat voor een boodschap! Ze stopt ermee. Een zeer populaire comédienne besluit de handdoek in de ring te gooien. De reden is ontroerend en wekt bij ons direct sympathie op. Ze wil haar verhaal niet langer verbergen achter zelfspot.

Show Nanette

Behalve stukken die je werkelijk laten lachen, bevat dit ruime uur veel stof tot nadenken. Zoveel dat ik direct na afloop gisteravond(vorige week is de blog al geschreven, nu geredigeerd en online gezet) al besloot hier een review over te schrijven.

Waarom? Dit uur is het waard om de aandacht te krijgen van eenieder. Haar verhaal komt binnen. Een eye-opener voor sommigen, herkenning voor anderen. Zelf behoor ik tot de laatste categorie, de herkenning kwam behoorlijk binnen. Niet omdat we ‘hetzelfde’ zijn, maar omdat ik wat ze vlijmscherp aan de kaart stelt, herken in mijn eigen situatie. En ik kan beamen: ze heeft gelijk. Niet om het gelijk hebben zelf, maar omdat ik heb ervaren (en nog steeds ervaar) dat als je maar lang genoeg iets te horen krijgt, je daadwerkelijk gelooft dat het zo is.

Herkenning

De tranen rolden dan ook rijkelijk na afloop, niet eens zozeer van verdriet, maar nog veel meer van begrip en onmacht.

Net als Hannah, zal ik nooit geheel vrij zal komen van de ingeprente massa aan verwachtingen die mij zijn opgelegd vanuit jeugd en door de maatschappij.

Ik kan haar besluit om te stoppen met zich verhullen in zelfspot dan ook zeer goed begrijpen en omarm haar beslissing. Ze is een comédienne van wereldformaat en ik zal haar missen als persoonlijkheid die zo snel en hard de vinger op de zere plek weet te leggen. Toch ondersteun ik haar besluit om haar verhaal nu wereldkundig te maken zoals het is. En zich niet langer te verstoppen in oneliners en clues die feitelijk de conclusie van elk verhaal weglaten. Voor humor heb je immers niet alles nodig, enkel het opbouwen van spanning naar ontlading en niet de echt achterliggende gevoelens.

Hannah Gadsby, bedankt dat je dit wilde delen

Niets dan jubelende bewondering is er blijven hangen. Niet vaak had ik zo de behoefte deze (voor mij zeer persoonlijke) recensie te schrijven. De woorden rollen dan ook als vanzelf op het scherm. Mijn vingers tikken de woorden haast sneller dan ik mijn gedachten kan ordenen. En of ik jou ertoe beweeg ook een ruim uur vrij te maken om dit verhaal te gaan bekijken: ik hoop het.  Niet voor mezelf, of voor Hannah, maar feitelijk voor jou. Het zal je denk iets geven wat niet veel mensen je kunnen bijbrengen op zo’n scherpe duidelijke manier zonder daadwerkelijk iemand te beledigen.

Trailer Hannah Gadsby show Nanette

YouTube video

Heb jij de show Nanette van Hannah Gadsby al gezien? En zo ja, wat deed het jou?

 

Disclaimer: de afbeelding gebruikt in deze review is een printscreen vanaf mijn Netflix overzicht. Er ligt geen samenwerking aan deze review ten grondslag.

Gerelateerde blogs:

 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten