30 woonkamer schaduwplanten die het geweldig doen 1

11 schaduw kamerplanten en hun verzorging met afbeelding

11 schaduw kamerplanten en hun verzorging met afbeelding

Schaduw kamerplanten zijn planten die weinig of geen direct zonlicht nodig hebben om te overleven. Ze zijn perfect voor op je slaapkamer, kantoor of een donkere hoek in je woonkamer. Daarnaast zijn schaduw kamerplanten ook zeer geschikt voor binnentuinen en kantoren, aangezien ze in schaduwrijke gebieden kunnen groeien en bloeien.

11 schaduw kamerplanten en hun verzorging

Deze blog bevat van elke schaduw kamerplant een afbeelding zodat je je er direct een beeld bij kunt vormen en hoe je deze schaduw kamerplant het beste kunt verzorgen. Enkele schaduw kamerplanten worden uitgelicht als zeer makkelijk te onderhouden, door een duidelijke vette omschrijving.

Veel plezier met het opdoen van inspiratie voor kamerplanten die het zelfs een wat donkere kamer of in een donkere hoek van jouw kamer goed gaan doen!

1-Pothos (Golden Pothos of de Devil’s Ivy)

Pothos

Pothos is dé ideale schaduw kamerplant met weinig onderhoud!

Pothos is een geslacht van planten in de familie Araceae, en is een populaire huisplant die bekend staat om haar makkelijke verzorging en haar mooie uiterlijk. Een van de meest populaire soorten is de Epipremnum aureum, ook wel bekend als de “Golden Pothos” of de “Devil’s Ivy”.

Pothos planten zijn bekend om hun lange, glanzende bladeren met gouden, wit of geelachtige strepen. De bladeren kunnen tot 1 meter lang worden en groeien aan lange, rankachtige stengels. Deze planten zijn geschikt voor groei in een breed scala aan lichtomstandigheden, van laag tot matig licht, en hebben weinig verzorging nodig. Ze kunnen worden bewaterd wanneer de grond uitdroogt en hoeven maar weinig bemesting.

Pothos planten zijn ook bekend om hun luchtzuiverende eigenschappen en worden vaak gebruikt om binnenruimtes te verbeteren. Ze kunnen giftige stoffen uit de lucht absorberen, zoals formaldehyde, xyleen en benzene.

LET OP: Houd er rekening mee dat de bladeren en stengels van de Pothos giftig zijn voor huisdieren en kinderen, dus het is belangrijk om ze buiten het bereik te houden.

Samenvatting verzorging kamerplant Pothos:

 • Pothos planten houden van een schaduwrijke omgeving en matig water. Zorg ervoor dat de grond tussen de waterbeurten goed droog is, en geef ze elke 1-2 weken water.
 • Snoei regelmatig de toppen van de plant om te voorkomen dat deze te lang worden. Dit zal ook nieuwe scheuten aanmoedigen.
 • De planten groeien het best op een gematigde temperatuur, tussen de 15 en 30 graden Celsius.

2-Zamioculcas (Fat Boy of ZZ Plant)

Zamioculcas

Zamioculcas heeft weinig water nodig!

Zamioculcas ook wel bekend als de “fat boy” is een geslacht van kamerplanten in de familie Araceae. De enige bekende soort is Zamioculcas zamiifolia, ook wel bekend als de “ZZ Plant” of de “Aroid Palm”. Het is een populaire huisplant vanwege zijn makkelijke verzorging en aantrekkelijke uiterlijk.

De ZZ Plant heeft ronde, glanzende bladeren die op vlezige stengels groeien. De bladeren zijn groen van kleur en hebben een unieke, verdikte vorm. De planten kunnen tot 60 cm hoog worden en hebben een breedte van ongeveer 45 cm.

Zamioculcas zijn duurzame planten die weinig verzorging nodig hebben. Ze kunnen groeien in een breed scala aan lichtomstandigheden, van laag tot matig licht, en hebben weinig water nodig. Het is belangrijk om de grond tussen waterbeurten volledig te laten uitdrogen. Overmatige verzorging, zoals te veel water, kan de plant schaden.

ZZ Planten zijn ook bekend om hun luchtzuiverende eigenschappen en worden vaak gebruikt om binnenruimtes te verbeteren. Ze kunnen giftige stoffen uit de lucht absorberen, zoals formaldehyde, xyleen en benzene.

Samenvatting verzorging kamerplant Zamioculcas:

 • Zamioculcas planten houden van een schaduwrijke omgeving en weinig water. Laat de grond tussen de waterbeurten goed droog worden en geef ze elke 2-3 weken water.
 • Snoei regelmatig de toppen van de plant om te voorkomen dat deze te lang worden en om nieuwe scheuten aan te moedigen.
 • De planten groeien het best op een gematigde temperatuur tussen de 15 en 30 graden Celsius.

3-Aspidistra (Cast Iron Plant)

Aspidistra

Aspidistra is een geslacht van planten dat behoort tot de familie Liliaceae. De soort Aspidistra elatior, ook wel bekend als de “cast-iron plant” of “barroom plant”, is een populaire huisplant en bekend om haar duurzaamheid en weinig verzorgingsbehoeften. Deze planten kunnen overleven in een brede waaier aan licht- en temperatuuropties, waardoor ze geschikt zijn voor groei in schaduwrijke omgevingen die moeilijk zijn voor andere planten.

Aspidistra’s hebben groene bladeren die soms geribbeld of golvend zijn en kunnen tot 60 cm lang worden. De bloemen groeien op stengels die uit de grond komen en zijn groenachtig tot bruinachtig van kleur, met een sterk onaantrekkelijke geur.

Alhoewel de planten weinig verzorging nodig hebben, is het wel belangrijk om hen te water te geven wanneer de grond uitdroogt en hen te bemesten tijdens het groeiseizoen. Overmatige verzorging, zoals te veel water of te veel meststoffen, kan echter schadelijk zijn voor de planten.

Samenvatting verzorging kamerplant Aspidistra (Cast Iron Plant):

 • Aspidistra’s houden van een schaduwrijke omgeving en weinig water. Laat de grond tussen de waterbeurten goed droog worden en geef ze elke 2-3 weken water.
 • Snoei regelmatig de toppen van de plant om te voorkomen dat deze te lang worden en om nieuwe scheuten aan te moedigen.
 • De planten groeien het best op een gematigde temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius.

4-Calathea

Calathea

Calathea is een geslacht van planten in de familie Marantaceae, bekend om hun opvallende bladeren en gevoeligheid voor verzorging. Het is een populaire huisplant die bekend staat om haar aantrekkelijke bladeren en haar veeleisende verzorging.

Calathea-planten hebben ronde of ovale bladeren die verschillen in kleur, textuur en patroon. Veel soorten hebben bladeren met gekleurde bovenzijden en groene onderzijden, en sommige soorten hebben opvallende, gebogen strepen of vlekken op hun bladeren. De bladeren kunnen soms ‘s nachts oprollen, waardoor de onderkant zichtbaar wordt.

Calathea’s zijn gevoelige planten die veel verzorging nodig hebben. Ze hebben vochtige, maar niet natte grond en moeten worden beschermd tegen direct zonlicht en tocht. De planten hebben ook regelmatig verneveling nodig om voldoende vochtigheid te handhaven. Overmatige verzorging, zoals te veel water of te weinig verneveling, kan de planten schaden.

Houd er rekening mee dat Calathea’s gevoelig zijn voor ziekten en plagen, zoals bladluis en schimmel. Het is belangrijk om regelmatig te inspecteren op tekenen van ziekte of aantasting en snel actie te ondernemen als dat nodig is.

Samenvatting verzorging kamerplant Calathea:

 • Calathea’s houden van een schaduwrijke omgeving en veel water. Zorg ervoor dat de grond tussen de waterbeurten altijd vochtig blijft, maar voorkom dat de wortels in het water staan.
 • Snoei regelmatig de gele of dorre bladeren om de uitstraling van de plant te verbeteren.
 • De planten groeien het best op een gematigde temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius en op een vochtige omgeving, dus houd de luchtvochtigheid op peil door de planten regelmatig te besproeien.
 • Plaats de planten niet direct in de zon, maar in een schaduwrijke omgeving.
 • Vermijd ook tocht en veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid.

5-Sansevieria (Mother-in-Law’s Tongue)

Sansevieria Mother in Laws Tongue

Sansevieria, ook bekend als de Moeder-in-wetstaal, is een geslacht van vetplanten dat afkomstig is uit West-Afrika en Arabia. Deze planten zijn bekend om hun hardnekkigheid en makkelijke verzorging, wat ze tot een populaire keuze maakt voor beginnende kwekers en ervaren tuinders.

Sansevieria hebben lange, smalle, stijve bladeren die rechtop staan en in verschillende kleuren variëren, variërend van groen, blauwgroen, geelachtig groen tot blauwzwart. Sommige soorten hebben ook een uniek patroon op hun bladeren. De bladeren kunnen verschillende vormen hebben, zoals rechthoekig, ovale, of ronde vormen.

Deze planten zijn beroemd om hun vermogen om schadelijke stoffen uit de lucht te verwijderen en tegelijkertijd schonere en gezondere lucht te produceren. Ze produceren ook veel zuurstof, waardoor ze een goede keuze zijn voor slaapkamers of andere binnenruimten.

In termen van verzorging zijn Sansevieria zeer eenvoudig te onderhouden. Ze hebben weinig verlichting en water nodig en kunnen gemakkelijk enige tijd zonder water overleven. Ze houden echter niet van extreme hitte of vochtigheid en hebben voldoende verluchting nodig. Over het algemeen zijn ze echter zeer tolerant voor veranderingen en kunnen ze jarenlang worden verzorgd zonder veel moeite.

Sansevieria is beschikbaar in vele soorten en maten, wat ze tot een veelzijdige keuze maakt voor verschillende soorten ruimtes en decoratieve stijlen. Of je nu op zoek bent naar een klein bureauplantje of een grote tuinplant, de Moeder-in-wetstaal biedt een uitstekende optie voor zowel binnen- als buitenruimten.

Samenvatting verzorging kamerplant Sansevieria (Mother-in-Law’s Tongue):

 • Sansevieria’s houden van een schaduwrijke omgeving en weinig water. Laat de grond tussen de waterbeurten goed droog worden en geef ze elke 2-3 weken water.
 • Snoei regelmatig de toppen van de plant om te voorkomen dat deze te lang worden en om nieuwe scheuten aan te moedigen.
 • De planten groeien het best op een gematigde temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius.

6-Maranta (Gebedsplant)

Maranta Prayer Plant

De Maranta, ook bekend als de Gebedsplant, is een geslacht van kruipende of staande bladplanten uit de familie Marantaceae. Ze komen oorspronkelijk uit de tropische bossen van Zuid-Amerika en zijn bekend om hun opvallende patroon op hun bladeren en hun unieke bladbeweging.

De bladeren van Maranta zijn groot en rond, met een opvallend patroon van strepen of vlekken in verschillende kleuren, zoals groen, rood, paars of geel. Deze planten hebben de neiging om ‘s nachts hun bladeren te vouwen, waardoor ze de bijnaam ‘Gebedsplant’ hebben gekregen. Dit gedrag is een aanpassing aan het leven onder het bladerdak van de jungle, waar ze minder licht ontvangen.

In termen van verzorging zijn Maranta redelijk eenvoudig te onderhouden. Ze hebben regelmatig water nodig, maar moeten worden beschermd tegen overtollige vochtigheid. Ze hebben ook goede verluchting nodig en houden niet van extreme temperaturen. Maranta doen het goed bij kunstmatige verlichting en zijn daarom een geweldige optie voor binnenruimtes.

De Maranta is beschikbaar in verschillende soorten en maten, waardoor ze een veelzijdige keuze zijn voor verschillende soorten ruimtes en decoratieve stijlen. Of je nu op zoek bent naar een kleine tafelplant of een grote vloerplant, de Gebedsplant biedt een opvallende en unieke toevoeging aan elke ruimte.

Samenvatting verzorging kamerplant Maranta (Gebedsplant):

 • Maranta’s houden van een lichte schaduw en matig water. Zorg ervoor dat de grond tussen de waterbeurten goed droog is en geef ze elke 1-2 weken water.
 • Snoei regelmatig de toppen van de plant om te voorkomen dat deze te lang worden en om nieuwe scheuten aan te moedigen.
 • De planten groeien het best op een gematigde temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius.

7-Spathiphyllum (Vredeslelie)

Spathiphyllum Peace Lily

Spathiphyllum, ook bekend als de Vredeslelie, is een geslacht van bladplanten uit de familie Araceae. Ze zijn afkomstig uit de tropische regenwouden van Zuid-Amerika en bekend om hun prachtige witte bloemen en hun vermogen om schadelijke stoffen uit de lucht te verwijderen, waardoor het een gezonde en schone leefomgeving creëert.

Spathiphyllum heeft groene, glanzende bladeren die stijf opstaan en een unieke vorm hebben. De witte bloemen zijn groot en opvallend en staan op een lange, stengelachtige spathe. De bloemen zijn meestal zichtbaar tussen de lente en de herfst, maar kunnen soms het hele jaar door bloeien.

In termen van verzorging zijn Spathiphyllum eenvoudig te onderhouden en geschikt voor beginners. Ze houden van een goed doorlaatbare grond, regelmatige verwatering en een vochtige omgeving. Ze hebben echter weinig direct zonlicht nodig en moeten worden beschermd tegen felle zonnestralen. Ook houden ze niet van extreme temperaturen en hebben ze voldoende verluchting nodig.

Spathiphyllum is beschikbaar in verschillende maten en vormen, waardoor ze een veelzijdige keuze zijn voor verschillende soorten ruimtes en decoratieve stijlen. Of je nu op zoek bent naar een kleine tafelplant of een grote vloerplant, de Vredeslelie biedt een prachtige en functionele toevoeging aan elke ruimte.

Samenvatting verzorging kamerplant Spathiphyllum (Vredeslelie):

 • Peace Lilies houden van een lichte schaduw en veel water. Zorg ervoor dat de grond tussen de waterbeurten altijd vochtig blijft, maar voorkom dat de wortels in het water staan.
 • Snoei regelmatig de gele bladeren om de uitstraling van de plant te verbeteren.
 • De planten groeien het best op een gematigde temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius.

8-Aglaonema (Chinese Evergreen)

Aglaonema Chinese Evergreen

Aglaonema, ook bekend als de Chinese Evergreen, is een geslacht van bladplanten uit de familie Araceae. Ze zijn afkomstig uit de tropische regenwouden van Zuidoost-Azië en bekend om hun prachtige bladeren en hun vermogen om zelfs onder minder ideale omstandigheden te overleven.

Aglaonema heeft groene, glanzende bladeren met verschillende patroontjes en kleuren, zoals geel, rood, paars of wit. De bladeren zijn stijf opstaand en hebben een unieke vorm. Sommige soorten hebben ook kleine, groenachtige bloemen die worden gevormd aan de stengels.

In termen van verzorging is Aglaonema een uitstekende keuze voor beginnende kwekers, omdat ze weinig onderhoud vereisen en zelfs onder minder ideale omstandigheden kunnen overleven. Ze houden van een goed doorlaatbare grond, matige verwatering en een vochtige omgeving. Omdat ze afkomstig zijn uit de regenwouden, houden ze niet van direct zonlicht, maar ze hebben wel voldoende verlichting nodig.

Aglaonema is beschikbaar in verschillende maten en vormen, waardoor ze een veelzijdige keuze zijn voor verschillende soorten ruimtes en decoratieve stijlen. Of je nu op zoek bent naar een kleine tafelplant of een grote vloerplant, de Chinese Evergreen biedt een prachtige en functionele toevoeging aan elke ruimte. Bovendien is deze plant bekend om zijn vermogen om de lucht te reinigen en te verbeteren, waardoor het een gezonde en schone leefomgeving creëert.

Samenvatting verzorging kamerplant Aglaonema (Chinese Evergreen):

 • Aglaonema’s houden van een schaduwrijke omgeving en matig water. Laat de grond tussen de waterbeurten goed droog worden en geef ze elke 1-2 weken water.
 • Snoei regelmatig de toppen van de plant om te voorkomen dat deze te lang worden en om nieuwe scheuten aan te moedigen.
 • De planten groeien het best op een gematigde temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius.

9-Cissus rhombifolia (Grape Ivy)

Cissus rhombifolia Grape Ivy

Cissus rhombifolia, ook bekend als de Grape Ivy, is een snelgroeiende, klimmende plant die afkomstig is uit tropische regenwouden in Zuid-Amerika. Het is een lid van de familie Vitaceae en bekend om zijn glanzende, donkergroene bladeren en zijn vermogen om te klimmen. De bladeren van de Grape Ivy zijn rhombusvormig, met glanzende, diepdonkergroene bladeren die opvallen tegen de achtergrond van de omgeving. De plant produceert ook kleine, witte bloemetjes die kunnen bloeien tijdens de lente en de zomer.

In termen van verzorging is de Grape Ivy een eenvoudige plant om te onderhouden. Het houdt van een goed doorlaatbare grond en regelmatige verwatering, en het heeft weinig direct zonlicht nodig. Het is een geschikte keuze voor een kamerplant, maar het moet worden beschermd tegen felle zonnestralen. Ook heeft het steun nodig om te klimmen of te trappelen.

De Grape Ivy is beschikbaar in verschillende maten en vormen, waardoor het een veelzijdige keuze is voor verschillende soorten ruimtes en decoratieve stijlen. Of je nu op zoek bent naar een kleine tafelplant of een grote kamerplant, de Grape Ivy biedt een prachtige en functionele toevoeging aan elke ruimte. Bovendien is deze plant bekend om zijn vermogen om de lucht te reinigen en te verbeteren, waardoor het een gezonde en schone leefomgeving creëert.

Samenvatting verzorging kamerplant Cissus rhombifolia (Grape Ivy):

 • Grape Ivy’s houden van een schaduwrijke omgeving en matig water. Laat de grond tussen de waterbeurten goed droog worden en geef ze elke 1-2 weken water.
 • Snoei regelmatig de toppen van de plant om te voorkomen dat deze te lang worden en om nieuwe scheuten aan te moedigen.
 • De planten groeien het best op een gematigde temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius.

10-Chlorophytum (Spider Plant)

Chlorophytum Spider Plant

Chlorophytum, ook bekend als de Spider Plant, is een geslacht van bladplanten uit de familie Asparagaceae. Het is een snelgroeiende, luchtzuiverende plant die afkomstig is uit subtropische gebieden in Afrika en India.

De Spider Plant heeft smalle, groene bladeren met witte strepen en hangende scheuten met kleine, witte bloemetjes. Soms produceren deze scheuten kleine zijscheuten, die zich verder ontwikkelen tot nieuwe planten.

In termen van verzorging is de Spider Plant een eenvoudige plant om te onderhouden. Het houdt van een goed doorlaatbare grond en regelmatige verwatering, en het heeft weinig direct zonlicht nodig. Het is een geschikte keuze voor een kamerplant, maar het moet worden beschermd tegen felle zonnestralen.

De Spider Plant is beschikbaar in verschillende maten en vormen, waardoor het een veelzijdige keuze is voor verschillende soorten ruimtes en decoratieve stijlen. Of je nu op zoek bent naar een kleine tafelplant of een grote kamerplant, de Spider Plant biedt een prachtige en functionele toevoeging aan elke ruimte. Bovendien is deze plant bekend om zijn vermogen om de lucht te reinigen en te verbeteren, waardoor het een gezonde en schone leefomgeving creëert.

Samenvatting verzorging kamerplant Chlorophytum (Spider Plant):

 • Spider Planten houden van een lichte schaduw en matig water. Laat de grond tussen de waterbeurten goed droog worden en geef ze elke 1-2 weken water.
 • Snoei regelmatig de toppen van de plant om te voorkomen dat deze te lang worden en om nieuwe scheuten aan te moedigen.
 • De planten groeien het best op een gematigde temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius.

11-Nephrolepis (Boston Fern)

Nephrolepis Boston Fern

Nephrolepis, ook bekend als de Boston Fern, is een geslacht van ferns dat afkomstig is uit tropische regenwouden over de hele wereld. Het is een populaire keuze als kamerplant vanwege zijn delicate uiterlijk en eenvoudige verzorgingseisen.

De Boston Fern heeft lange, gevlochten fronds die zachtgroen van kleur zijn en volle, pluizige bladeren hebben. De plant groeit het best in een vochtige, semi-schaduwrijke omgeving en verlangt regelmatige verwatering en luchtige grond.

In termen van verzorging is de Boston Fern een eenvoudige plant om te onderhouden, hoewel het regelmatig misten nodig heeft om gezond te blijven. Het is belangrijk om te voorkomen dat de bladeren te droog worden, aangezien dit de bladeren kan beschadigen of de groei van de plant kan vertragen.

De Boston Fern is beschikbaar in verschillende maten en vormen, waardoor het een veelzijdige keuze is voor verschillende soorten ruimtes en decoratieve stijlen. Of je nu op zoek bent naar een kleine tafelplant of een grote kamerplant, de Boston Fern biedt een prachtige en functionele toevoeging aan elke ruimte. Bovendien is deze plant bekend om zijn vermogen om de lucht te reinigen en te verbeteren, waardoor het een gezonde en schone leefomgeving creëert.

Samenvatting verzorging van Nephrolepis (Boston Fern):

 • Boston Ferns houden van een vochtige omgeving en veel water. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is en geef ze regelmatig water.
 • Snoei regelmatig de oude bladeren om de uitstraling van de plant te verbeteren.
 • De planten groeien het best op een gematigde temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius.

Bewaar deze pin:

11 schaduw kamerplanten en hun verzorging met afbeelding

Leuk dat je deze blog hebt gelezen!

Mocht je ook interesse hebben in kamerplaten die juist goed tegen de zon kunnen in je vensterbank, lees dan de blog: Top 7 sterke zon kamerplanten voor vensterbank.

disclaimer jpeg e1671742002932

Mocht je meer willen lezen van Onlybyme.nl:

Je kan Onlybyme vinden op PinterestFacebookInstagramTwitter en Bloglovin’.

Leuk als je deze website gaat volgen!

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten