rollator
| |

Een rollator is een goed alternatief voor een rolstoel!

Een rollator is een goed alternatief voor een rolstoel voor veel mensen!

Steeds meer mensen die (tijdelijke) gebreken hebben, maken liever gebruik van een rollator dan van een rolstoel.

Een rollator is een goed alternatief!

rollator is een goed alternatief

Een ervaringsverhaal uit de eigen familie

Mijn eigen moeder , halverwege de 50, heeft door artrose last van haar knie. Haar knie is al 2 keer behandeld met een operatie waarbij ze de scherpe randen van het bot weg hebben gehaald. Als ze er nog een keer last van krijgt (kwestie van tijd, want het is puur slijtage), zal ze nogmaals geopereerd worden, maar dan om er een prothese in te laten zetten.

Nog midden in het leven: de stap naar een rolstoel is veel te groot!

Nu is mijn moeder een levendige vrouw die altijd in de weer is. Met het risico dat de operatie ook niet zo goed uit kan pakken en ze in een rolstoel kan belanden, is het haar missie steeds geweest om dit zo lang als mogelijk uit te stellen. Ze liep een beetje mank en had regelmatig veel pijn, maar ze bleef volhouden.

Net na haar 60ste, gingen we met de familie naar Disneyland in Parijs. We zouden veel moeten lopen en dat was iets wat niet meer zo goed ging. Er moest een oplossing komen. Op krukken was niet het allerbeste idee, want je hebt geen handen meer vrij om iets mee te nemen. Een rolstoel, die optie werd meteen afgewezen met de woorden: ‘Je zit dan zo laag, bent te afhankelijk van anderen en is moeilijk mee te nemen in de auto.’

We kozen uiteindelijk voor een rollator. Haar eigen moeder liep er ook mee, die kon nog wel goed lopen, maar was bijna blind. Zij had de rollator puur voor de houvast, zodat ze niet kon struikelen over dingen die ze niet zag liggen. Maar er zitten een hoop voordelen aan. Je kunt een rollator kopen of huren. Mijn moeder koos ervoor een rollator te kopen. Aangezien artrose niet over gaat, heb je een grote kans dat je (later) weer afhankelijk wordt van een rollator en huren viel daarom af, maar in een andere situatie kan ik me voorstellen dat mensen besluiten om te huren.

De keuze voor een rollator bleek een groot succes!

Het uitje naar Parijs was een groot succes. Ze heeft door heel het park kunnen lopen, kon zitten op de momenten dat ze het even nodig had en toch ook alles goed zien en beleven omdat ze nog op dezelfde hoogte was als anderen. Het mandje werd gebruikt om drinken en eten in mee te nemen of een jas in te leggen. Als een van de kinderen te moe werd, mochten die even bij oma op de rollator zitten. Het is multi-functioneel.

Wel zagen we dat de mensen in het park vaak naar mijn moeder keken. En toen wij eens goed rondkeken, merkten we dat ze de enige was die met een rollator liep. We zagen wel wat mensen in een rolstoel, maar daar moest dan iemand achter lopen om te duwen. Raar eigenlijk dat je in zo’n druk park loopt en niemand anders heeft zo’n handig ding als mijn moeder. Maar goed, zoals gezegd, het was een groot succes.

Inmiddels heeft ze de operatie gehad en gelukkig is die goed gegaan. De rollator staat nu op zolder in een hoekje. Het neemt niet veel ruimte in beslag maar het geeft wel rust dat als er weer iets is met haar knieën, dat ze weet dat er een hulpmiddel staat.

Ik kan het iedereen aanraden. Een rollator geeft je meer vrijheid dan krukken of een rolstoel.

Rollator kopen

Een rollator kopen of huren, het blijft ingewikkeld wat te doen, maar het is echt niet een hulpmiddel voor enkel mensen op zeer hoge leeftijd. Juist ook voor mensen die nog heel fit zijn maar door een ongemak (tijdelijk) niet in staat zijn grote afstanden zelfstandig af te leggen, kan een rollator een goed alternatief zijn voor een rolstoel.

Heb jij ervaringen met een rollator? Zie jij de voordelen ervan, als tussenstap om langer op gelijke hoogte te kunnen functioneren?

 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten