railway 2833970 1280

Reizen met de trein en de kids gaan bijna gratis mee!

Een beter milieu begint bij jezelf. Dus probeer ik als het qua tijd niet al te veel uitmaakt geregeld de trein te pakken en dochterlief vindt reizen met de trein een groots avontuur dus waarom niet. Zo zijn we én goed bezig voor het milieu en vindt mijn portemonnee het ook aangenamer. Zeker als je er rekening mee houdt dat kinderen voor zeer weinig tot niets reizen met de trein. Ik vertel je er graag meer over.

railway 2833970 1280

Reizen met de trein kan geld besparen!

Feitelijk maakt het naar sommige bestemmingen niet uit of je nu de auto of de trein pakt (in reisduur), zeker als je ook nog eens de parkeerkosten erbij neemt. Amsterdam verhoogt opnieuw zijn prijzen voor het parkeren om de binnenstad autoluw te krijgen, een goed initiatief en voor mij nog meer reden om vooral de trein te overwegen voor zakelijke en persoonlijke tripjes naar onze hoofdstad.  Maar niet enkel naar Amsterdam. In veel grotere steden is het openbaar vervoer heel goed geregeld en bespaar je geld door met de trein te reizen, want parkeren is nergens in de grote steden goedkoop te noemen tegenwoordig.

Reizen met de trein, kids zo goed als gratis!

Het leuke is dat kinderen zo goed als gratis meegaan. Zelf heb ik een kortingskaart die je per jaar betaald waardoor ik in de daluren geniet van 40% op de reiskosten. Ook dochterlief heeft er eentje en de hare kost niets, het enige wat de spoorwegen verwachten is dat ze meereist met een betalende volwassene. En aangezien je een kind echt niet alleen laat reizen is dat een koud kunstje.

Railrunner voor 2,50 per dag!

Mocht je geen kortingskaart hebben dan is je kind nog steeds zeer aantrekkelijk geprijsd medereiziger in de trein. Voor €2,50 gaan kinderen van 4 tot en met 11 jaar een hele dag mee in de trein. Dit geldt zelfs op bepaalde buitenlandse trajecten. Kinderen tot en met 3 jaar reizen altijd gratis mee.

Zonder kortingskaart besparen op de kosten kan!

Mocht je geen kortingskaart hebben, dan nog kan je door slim shoppen geregeld leuk besparen op de kosten. Je ziet ze wellicht wel eens voorbij komen bij bijv. de Hema. Acties dat je een treinreis met reductie krijgt gecombineerd met bijvoorbeeld toegang tot een museum of iets anders. Nu is er een handige website die van o.a. Hema, de NS, ActieVanDeDag, Albert Heijn, Blokker, Etos, Kruidvat, Spoordeelwinkel en VakantieVeilingen bijhoudt wat voor acties er lopen. Dat scheelt dus weer overal kijken en zoeken naar lopende acties.

In mijn drukke dagelijkse schema van afspraken is tijd soms kostbaar en als ik ineens midden in de week een uitje plan in het weekend (hier geregeld lastminute ingevingen, zelfs nog op de dag zelf) dan is het handig indien daar een treinreis in verwerkt zit om snel de laatste aanbiedingen voor treinkaartjes te kunnen inzien.

Soms zijn de aanbiedingen richting steden in combinatie met toegang tot een attracties zelfs goedkoper en interessanter dan gebruik maken van onze kortingskaarten. Dus ook als je een kortingskaart hebt is het lonend om hier te checken of er iets passends tussen zit. (tip)

Is met de trein reizen echt beter voor het milieu?

Zelf heb ik hier niet zoveel kaas van gegeten, dus heb ik het even opgezocht. De website van milieucentraal gaf me vrij duidelijk een antwoord. De trein is zeker een duurzaam vervoersmiddel vooral als de stroom waarop de trein rijdt ook duurzaam wordt opgewekt. Het is een veel betere keuze dan een vervoersmiddels met uitlaatgassen zoals de trein en nu met de CO2 reductie zou het beter zijn voor het milieu als we steeds vaker de trein pakken.

Steeds meer bewustwording

Eerlijk is eerlijk: hier wordt de auto nog steeds geregeld gepakt als vervoersmiddel. Wel zijn we inmiddels van 2 auto’s naar 1 teruggegaan en indien de keuze er is om de trein te pakken, overwegen we deze steeds vaker. Liefst zou ik zien dat de treinen dag en nacht blijven rijden, al begrijp ik dat dit niet rendabel is voor de spoorwegen. Want vaak is het moment (laatste mogelijke trein) waarop aan de terugweg dient te worden begonnen, bepalend om toch de auto te nemen. We wonen immers niet in de randstad op dit moment (Enschede) en dan dien je toch redelijk bijtijds te vertrekken wil je nog hier in het oosten arriveren.

Mochten we verhuizen naar de randstad dan zal het aantal treinreizen denk nog meer toenemen, maar voor nu pakken we de mogelijkheid aan zodra het kan.

Denk jij bewust na over je vervoersmiddelkeuze als je gaat reizen?

Gerelateerde blogs:

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten