9200000091411454

Recensie Quarantaine – Erik Betten

Quarantaine is het debuut van de Friese schrijver Erik Betten, een boek dat zoals hij het zelf schrijft begon als een ‘vingeroefening’, maar met enige aanmoediging van vrienden en vrouw uitmondde in een ‘heus’ boek. Hij won er de schaduwprijs 2019 mee.

Recensie Quarantaine - Erik Betten
Thriller, debuutthriller.

auteur: Erik Betten | Luitingh-Sijthoff | Paperback, Luisterboek, Epub | Recensent: Martine Reesink

Recensie Quarantaine

Erik Betten is met Quarantaine de Nederlandstalige Winnaar van de Schaduwprijs 2019. De prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut.

Inhoud

‘Quarantaine’ vertelt het verhaal van de Friese politicus ‘Homme Olivier’. Tijdens zijn politieke opmars, die gepaard gaat met lastige concessies, steekt een oeroude bacterie de kop op in een gaswinningsstation. Deze gemuteerde bacterie maakt mensen tot levende doden. In een poging verspreiding van deze snel om zich heen slaande bacterie tegen te houden neemt de regering discutabele maatregelen en snijdt het noorden compleet van Nederland af van. Hierdoor worden duizenden nog gezonde mensen geslachtofferd.

Naast het verhaal van ‘Homme Olivier’ volg je ook ‘Karin Werkman’, een journaliste werkzaam bij een televisiestation. Zij probeert haar taak als onafhankelijk nieuwsbrenger uit te voeren, maar ze wordt langzaam maar zeker steeds meer zelf betrokken in dit nieuws op manieren die soms botsen met haar gevoel.

Karin speelt een belangrijke rol in de beïnvloeding van het volk. Dit boek laat de tweestrijd zien in de waarde van het nieuws, wordt nieuws verslagen of gemaakt? Daarnaast maakt het pijnlijk duidelijk hoe het doen van consessies iemand innerlijk kan verscheuren. Ook de politieke keuzestrijd wordt duidelijk in beeld gebracht.

Persoonlijke beleving

Martine: Ik had wat moeite ‘erin’ te komen. De personages blijven wat oppervlakkig en dat geeft mij wat moeite met ze mee te leven. Daarnaast vind ik het iets teveel lijken op de televisieserie ‘the walking dead’.

De stukjes geschreven in het Fries vind ik persoonlijk eerder storend dan een toevoeging. Het begin kabbelt wat, verder in het boek wordt het beter. Er wordt een goede poging gedaan de innerlijke gevechten van de hoofdpersonen weer te geven. Sommige delen zijn spannend, de strijd bijna op het einde van het boek maakt veel goed. De tweede helft is wat mij betreft een stuk spannender geschreven. Het eind daarentegen vind ik vrij abrupt.


Disclaimer: Quarantaine is voor Kobo Plus abonnees gratis te beluisteren en lezen als Epub. Deze recensie betreft geen samenwerking met de uitgeverij.

Recente recensies

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten