is het al zeven uur
|

Recensie Is het al zeven uur ?, Margot C. Pol

Het boek ‘Is het al zeven uur? Mijn jaar als thuisblijfmoeder‘, leest als een trein en is voor mij een feest der herkenning. Een aanrader om te lezen voor menig moeder (en vader) om bevestigd te krijgen dat ze niet de enige is die het opvoeden van kinderen zwaar vindt en tegelijkertijd het meest bijzonder.

Recensie Is het al zeven uur? Mijn jaar als thuisblijfmoeder – Margot C. Pol

Het resultaat is een pijnlijk eerlijk boek over moederschap.

Persoonlijke beleving

is het al zeven uur

Barbara(44): Vanaf de eerste paar zinnen van dit boek wist ik: hier ‘moet’ ik een recensie over schrijven.

Het onderwerp van ‘Is het al zeven uur?‘ is voor mij een feest der herkenning: Het opvoeden van onze twee jonge mannen* die een gedeelte van de week naar de kinderdagopvang gaan, de schuldgevoelens die ik als ouder heb wanneer we ze ‘s morgens wegbrengen, en ik daarna zelf ga werken/studeren. Krijgen ze wel genoeg aandacht? Ben ik wel een goede ouder?

De dagen dat ze thuis blijven is het moment dat de kleine schatten in bed liggen om zeven uur (of iets later) en er rust ontstaat stiekem een inwendig feestje. Bijkomen van een dag vol luiers, drambuien, ongelukjes die goddank (bijna) altijd goed aflopen, kinderactiviteiten organiseren en de nodige troostknuffels! De pogingen om ook zelf tussendoor iets gedaan te krijgen aan andere taken is vaak minder dan vooraf gehoopt. Het thuisblijfmoederschap is pittig en in mijn ogen mega ondergewaardeerd.

Ik herken Margot haar ‘struggles’ en vind het fijn dat ze hier zo eerlijk over is. Het gevoel dat heb ik ook, is dan ook vaak voorgekomen gedurende de vaak korte momenten dat ik even verder kon lezen tussen het zorgen door. Het voelde fijn om die herkenning tegen te komen.

Ook de vele verwijzingen naar andere moeders en/of deskundigen die achterin het boek zijn opgenomen in een literatuurlijst vind ik fijn. Dit is vast niet het laatste boek dat ik over opvoeden heb gelezen.

Mijn conclusie na het lezen van dit boek: Ik ben veel te streng voor mezelf als vrouw, moeder en partner en doe het naar kunnen super!

Inhoud

De omschrijving van het boek zoals vermeld op de achterzijde:

Elke ochtend als Margot C. Pol het hekje van het kinderdag- verblijf dichttrekt, nog één keer zwaait en zich naar de trein haast, denkt ze hetzelfde: doe ik hier goed aan? Maar ja: als moderne, werkende moeder breng je je kinderen nu eenmaal netjes drie dagen naar de opvang, hoe hard ze soms ook huilen. Tot ze op een dag besluit te proberen hoe het is om wél alle tijd en aandacht voor haar kinderen te hebben. Ze zegt haar opdrachtgevers af, schrijft haar zoons van 1 en 3 uit en wordt één jaar lang fulltime thuisblijfmoeder.

Haar omgeving reageert verbijsterd. Waarom zou je als hoogopgeleide jonge vrouw de hele dag koekjes gaan bak- ken? En vooral: waarom zou je je helemaal storten op het moederschap – vooral als je dat moederschap helemaal niet zo leuk vindt? Toch zet ze door, in de hoop dat ze haar kinderen beter leert begrijpen en het moederschap bevredigender gaat vinden. Maar wie ben je nog zonder werk, en wat gebeurt er met een relatie als je je man om nieuwe schoenen moet vragen? Wordt het een rampjaar inclusief schoolpleinromances, day time drinking en een ontbindend huwelijk? Of valt er tussen de gekmakende verveling en beenknuffels door misschien nog een opvoedkundige openbaring te beleven?

Het resultaat is een pijnlijk eerlijk boek over moederschap.

Krijg jij nu ook zin om Is het al zeven uur? te gaan lezen?

Inmiddels ben ik al weer ver gevorderd in 2 andere boeken. Ja ik lees graag meerdere genres door elkaar heen. Ohw en ook nog even een tentamen gedaan vandaag, waar ik de afgelopen dagen ook de nodige leesuren in heb gestopt, moet kunnen, maar dat is off-topic. 😉 Zie ik je weer bij de volgende recensie terug? Leuk!

Barbara Oosthoek handgeschreven 3.1

Eerder verschenen recensies:

De stilte van de witte stad, Eva García Sáenz de Urturi

Het geheim van Erasmus, Maurits Tompot

Dodenlijst, Martin Österdahl

Kijk ook gerust rond tussen de honderden andere boekrecensies op Onlybyme.

Kaft van het boek Is het al zeven uur in een pin lay-out voor Pinterest

* Ik heb ook nog een tienerdochter maar die is de fase van letterlijk zorgen voor al enigszins gepasseerd. Dan ontstaan er weer andere zorgen. 😉 Misschien ook een boek over tiener lezen? Binnenkort! 😉


Disclaimer: deze recensie is geschreven op eigen initiatief zonder achterliggende samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten