De Eilandenruzie

Recensie De Eilandenruzie, kinderboekenweekgeschenk 2018

Vanaf woensdag 3 tot en met zondag 14 oktober 2018 draait alles rondom kinderboekenweek 2018. Dit jaar is het thema vriendschap, wat uiteraard ook terugkeert als hoofdonderwerp in het kinderboekenweekgeschenk van dit jaar:

De Eilandenruzie geschreven door Jozua Douglas.

De Eilandenruzie

| auteur: Jozua Douglas | kinderboekenweekgeschenk 2018 | recensent: Barbara Oosthoek |

– Je krijgt De Eilandenruzie gratis bij besteding van tenminste 10 euroaan kinderboeken gedurende de kinderboekenweek. –

Recensie De Eilandenruzie

Vanaf de achterflap:

De eilandenruzie is een nieuw verhaal over Rosa en Fico, de kinderen van de knotsgekke president van Costa Banana.

De presidenten van Costa Banana en Costa Kanaria hebben al jarenlang ruzie over een paar onbewoonde eilandjes. Hun vriend Benito Blanco wil dat ze vrede sluiten en nodigt ze uit op een klein paradijselijk eilandje. Rosa en Fico mogen mee en ontmoeten Angelino, de zoon van hun vaders grootste vijand. Angelino blijkt heel aardig en al gauw sluiten ze vriendschap, maar is deze nieuwe vriend echt zo betrouwbaar als hij lijkt?

Persoonlijke Leeservaring

Barbara(40): Het boek begint met een introductie van een landschapskaart met daarop gelegen de landen Costa Banana en Costa Kanaria en de Eilandengroep.  Hier is het verhaal omheen geschreven in dit deel uit de serie Costa Banana. Het is deel is geheel los te lezen zonder de andere delen vooraf te hebben gelezen. Op de volgend pagina worden de presidenten, hun kinderen en hond beschreven zodat de jonge lezer gelijk weet wie er belangrijk is in het verhaal.

Zelfstandig te lezen vanaf 8 jaar

Dochter Riana(7, groep 5) kan al vrij goed lezen en hoewel er nog behoorlijk lange ingewikkelde woorden (sabeltandtijger, beenverlenging, president, ect.) in voorkomen waar ze een klein beetje over struikelt is het voor haar met Avi E5 niveau (getest in juni) goed zelfstandig te lezen. Het boek wordt aangegeven als vanaf 7 jaar onder begeleiding en vanaf 8 jaar zelfstandig. Het ligt feitelijk aan het leesniveau van je kind en ik denk dat het is geschreven op Avi M6, daar ik merkte dat, hoewel ze de moeilijke woorden niet direct vloeiend kon lezen, dit met in stukjes hakken en plakken toch vrij snel goed ging en eenmaal bekend herhaalde ze het daarna vloeiend. 

De inhoud van het verhaal is humouristisch geschreven, iets dat kinderen aanspreekt. De president (vader van Rosa en Fico) heeft werkelijk knotsgekke ideëen die de toon van het verhaal direct zet. Het is niet leuk om precies de inhoud hier verder te bespreken zonder al te veel weg te geven. Uiteraard draait het thema van het boek over vriendschap en is het de bedoeling dat de oneinigheid tussen de beide presidenten wordt opgelost. Of dat dit ook gaat lukken?

Buiten dat ik De Eilandenruzie ervaar als een zeer leuk kinderboek,  wil ik ook ouders aanraden om het (mee) te lezen. De humor en fantasierijke manier van vertellen is een verfrissend tussendoortje.

Jozua Douglas, schrijver van De Eilandenruzie opent in dit filmpje de kinderboekenweek 2018:

YouTube video

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten