Psychologie studeren aan de Open Universiteit

Hoe bevalt psychologie studeren aan de Open Universiteit

Na het behalen van mijn Propedeuse HBO-V ben ik (na een studieonderbreking) in de zomer 2022 overgestapt naar de Open Universiteit (OU) om daar mijn bachelor en master Psychologie te gaan behalen. Psychologie studeren aan de Open Universiteit bevalt me tot nu toe heel erg goed: ik ben erg te spreken over de manier waarop de communicatie verloopt en de grote mate van zelfstandigheid die je hebt als student in het bepalen van de volgorde van je studieprogramma en planning rondom tentamens.

Waarom overstappen van HBO-V naar Psychologie?

De overstap naar Psychologie aan de Open Universiteit heeft voor mij geen vertraging tot gevolg richting een functie als bijvoorbeeld Praktijkondersteuner GGZ waarvoor je theoretisch geschikt wordt geacht na het behalen van je Master Psychologie.

Ik zou na de HBO-V nog een Post-Hbo opleiding voor moeten behalen voor diezelfde functie en dan niet de bagage aan psychologische kennis hebben die je met de studie Psychologie aan de Open Universiteit wel direct opdoet. Daarbij is de HBO-V is zeer praktisch van aard en vergt heel veel stageuren in de opleiding die erg belastend zijn in combinatie met ons nog jonge gezin. De bachelor Psychologie is zeer theoretisch van aard en daarmee veel makkelijker in te passen in ons gezinsleven. Tegen de tijd dat ik met mijn Master stage loop zijn onze jonge kinderen uit de tropenjaren. Al met al was toen mijn keuze om over te stappen snel gemaakt.

Hoe bevalt Psychologie studeren aan de Open Universiteit?

Psychologie studeren aan de Open Universiteit

Het bevalt me uitermate goed, veel beter dan HBO-V aan de Hogeschool Utrecht zelfs! Op dit moment heb ik in 4 maanden tijd 15 EC behaald voor 3 verschillende modules. Ik ben nu bezig met 3 andere modules en hoop twee van deze modules in januari 2023 af te ronden.

Het lukt me dus op dit redelijk moment om het fulltime studietempo vast te houden, maar hierbij wil ik wel opmerken dat ik de eerste module al in de zomervakantie heb gevolgd. Ik gebruik dus ook de zomerperiode om zo de studiebelasting te kunnen spreiden. Het studeren naast een jong gezin vraagt de nodige planning en ook de nodige flexibiliteit. 😉

Je kunt aan de OU zelf je eigen studietempo bepalen. De meeste studenten van de Open Universiteit ronden een bachelor in 6 jaar af en een Master in 2 jaar. Maar dit kan sneller: je kunt feitelijk het fulltime tempo van 60EC per jaar volgen (de norm bij reguliere universiteiten). Per kwartiel worden genoeg cursussen aangeboden om dit tempo te volgen en je kunt ook gebruik maken van de zomerperiode om dan nog enkel cursussen af te ronden of een cursus te starten met een variabel startmoment.

Nu ben ik gewend om zelfstandig te studeren zonder veel begeleiding . Je wordt veel minder dan op een reguliere HBO of Universiteit aan de hand meegenomen(ik vond de extra begeleiding aan de HBO-V eerder storend en overbodig). Het ‘zelf-uitzoek-gehalte’ aan de OU is hoog en er wordt een behoorlijke mate van zelfstandigheid verwacht van de studenten, inclusief eigen motivatie om te studeren.

Begin gerust met een andere module dan Inleiding in de Psychologie

Het is mijn eigen ervaring dat er prima met een andere module kan worden gestart dan de module Inleiding in de Psychologie. Deze behelst totaal 10 EC met twee tentamens (en een snuffelstage) en heeft wat meer begeleiding door wekelijkse colleges die ook op later tijdstip terug te kijken zijn. Een module als Ontwikkelingspsychologie of Sociale psychologie is heel goed zelfstandig te doorlopen zonder verdere voorkennis en als je al medische kennis in huis hebt is een module als Inleiding Gezondheidspsychologie ook prima te doen voor of gelijktijdig met de startmodule.

Mocht je langere tijd niet hebben gestudeerd en graag in het begin van je studie toch iets meer begeleiding willen, dan raad ik je zeker aan om te starten met Inleiding in de Psychologie die tweemaal per jaar wordt gestart in september of februari. Je kunt je al een kwartiel eerder inschrijven hiervoor en je ontvangt ook al in het kwartiel ervoor de toegang dus je kunt zelfs al deels vooruit werken. (tip) Met al wat studie-ervaring en/of basiskennis is de inleidende module zeer goed te combineren met een andere module en zeker met minder studiebelasting (in uren) te behalen. De colleges zorgen er dan voor dat je de grote lijnen van de hoofdstukken snel doorhebt en daardoor sneller door de stof heen kunt.

Je betaald deze opleiding per module

Je betaalt deze opleiding per cursus en dient elke cursus binnen een kalenderjaar af te ronden. Je krijgt per cursus 3 tentamenkansen. Deze tentamens zijn (vrijwel allemaal) op zelf gekozen data te maken in de diverse studiecentra of thuis. Ik kies bewust voor de studiecentra om daar mijn tentamens te maken omdat ik de surveillance software thuis niet prettig vind, maar het is dus goed mogelijk om op afstand te studeren. Er zijn dan ook studenten die bijvoorbeeld in het buitenland deze opleiding volgen.

Studeren aan de Open Universiteit is zeer zelfstandig

Psychologie studeren aan de Open Universiteit

Psychologie studeren aan de Open Universiteit is uitermate geschikt voor (jong) volwassenen die al gewend zijn zelfstandig te werken en veelal naast de studie nog een baan en/of gezin hebben. Je kunt zelf je planning afstemmen naar de mogelijkheden van je agenda en onvoorziene omstandigheden kunnen makkelijk worden ingepland. Zolang je de modules waarmee je bezig bent binnen een kalenderjaar afrond zijn daar geen extra kosten aan verbonden.

Indien je langer nodig hebt voor een bepaalde module, dien je opnieuw de kosten van die module te betalen. Een goede stok achter de rug om niet te lang te blijven uitstellen! Het studeren is namelijk wel iets prijziger aan de Open Universiteit dan aan een reguliere universiteit. Daartegenover staat dat je zelf het tempo bepaalt en dat er ook studenten zijn die hobbymatig studeren naast hun overige werkzaamheden en pas na bijvoorbeeld 10 jaar hun bachelor afronden.

Voordelen van Psychologie studeren aan de Open Universiteit

De voordelen van Psychologie studeren aan de Open Universiteit kort op een rij:

  • Je bepaalt zelf je studietempo. Je kunt versnellen en vertragen wanneer je zelf wilt, zolang je de modules waarmee je bezig bent maar afrond binnen een kalenderjaar, anders zijn er extra kosten aan verbonden. Je bent dus niet aan een aantal studiejaren gebonden.
  • De studie is zeer zelfstandig van opzet. Je kunt in grote mate zelf de volgorde van de studie bepalen, al hebben bepaalde modules wel ingangseisen voordat je deze kunt volgen.
  • Tentamens kunnen op eigen gekozen momenten worden gemaakt zowel in studiecentra als vanaf je eigen huisadres. Er zijn dus ook studenten die deze studie (deels) vanuit het buitenland volgen.

Studeer jij ook aan de Open Universiteit? Of wil je psychologie studeren aan de Open Universiteit en ben je informatie aan het inwinnen? Ik ben benieuwd hoe je op deze blog terecht terecht bent gekomen. Laat het gerust in een reactie weten!

Mocht je na het lezen van deze blog nog meer interesse hebben in de studie Psychologie. Op de website van de Open Universiteit zelf meer praktische informatie te vinden.

Groeten,

Barbara

Disclaimer: deze blog is geheel op eigen initiatief geschreven.


Gerelateerde blogs over studeren

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten