surgery 1662204 1920

Plastische chirurgie gaat verder dan het verfraaien van uiterlijk!

Doordat plastische chirurgie vooral in het nieuws komt van bekendheden die hun gezicht laten liften en rimpels laten botoxen, wordt vaak vergeten dat plastische chirurgie veel meer omvat dan enkel het verfraaien van het uiterlijk. Het kan mensen daadwerkelijk afhelpen van discomfort dat verder gaat dan een rimpel, maar werkelijk hun hele leven beïnvloedt. Het wegnemen van functionele beperkingen is soms zelfs een medische noodzaak.
surgery 1662204 1920

Plastische chirurgie is soms een functionele ingreep en niet enkel ter verfraaiing

Wat houdt Plastische chirurgie nu precies in?

Wikipedia geeft hierop een duidelijk antwoord:

Plastische chirurgie is een chirurgisch specialisme dat veelal geassocieerd wordt met het esthetisch en/of functioneel oogpunt aanpassen van het uiterlijk. Dit kan bestaan uit het herstellen van aangeboren of opgelopen verminkingen van het lichaam, maar ook uit cosmetische operaties zonder medische noodzaak. Officieel heet het specialisme echter “plastische, reconstructieve- en handchirurgie”, en bestaat het vak uit veel meer dan alleen de esthetische chirurgie. bron

Estetische ingrepen versus reconstructieve ingrepen

Nu heb ik er niets op tegen dat mensen kiezen voor de toepassing van ingrepen waar geen medische noodzaak voor bestaat. Dit is immers een vrijheid die je als mens hebt. Kiezen wat voor jouzelf goed voelt. Daarom zeg ik ook zeker niet dat ik er zelf nooit gebruik van zal maken. Op dit moment bezit ik al aardig wat rimpels en ze zijn zeker tijdens deze zwangerschap aardig in omvang en hoeveelheid toegenomen. Dus wie weet wordt het nog wel eens zo ‘erg’ dat ik me niet meer mezelf voel en ga sparen voor een ‘cosmetische’ behandeling die me beter laat voelen over mezelf.

Estetisch

Want hoe rot je je ook voelt, als je jezelf af en toe verwend en de tijd neemt om je op te maken en leuk aan te kleden, geeft dit een positief gevoel. Althans dat heb ik zelf gemerkt. Uit ervaring weet ik dat je tijdens dips daar totaal geen zin in hebt. Toch kan het een boost geven aan je gevoelswaarde. Mocht mijn spiegelbeeld meer dan ‘normale’ rimpels en veroudering gaan vertonen, dan zal ik zeker overwegen er iets aan te laten doen. Dit is een persoonlijke keuze en ik respecteer eenieders keuzes hierin.
Before and after dynamic smile reconstruction

Reconstructief

Wel vind ik het fijn dat plastische chirurgie bestaat en veel goeds kan doen. Je zal maar een verminking oplopen gedurende je leven, of een aangeboren afwijking hebben. Van mij persoonlijk zou er op dit vlak meer vergoed mogen worden door de overheid. Helaas heb ik daar geen zeggenschap over. Al blijf ik denken dat het zelfbeeld van veel mensen een enorme boost kan geven, indien ze kunnen worden geholpen met een reconstructieve ingreep.

Eigen ervaringen

Persoonlijke ervaring

Door mijn overgewicht heb ik een hangbuik ontwikkeld, die me daadwerkelijk in de weg zit en voor ongemak zorgt. En dan is de aanwezigheid van de hangbuik op zichzelf voor mij nog niet eens het ergste. Ik schaam me niet voor mijn overgewicht. Wel voor de plekken die ik maar moeilijk altijd weg kan houden (smetten) op het gedeelten waar de huid samenkomt in een plooi. Dit zorgt voor veel huidirritaties en daardoor letterlijk pijnklachten.

Uiteindelijk hoop ik na de bevalling mijn gewicht stabiel onder de BMI 30 te krijgen en als dat lukt zal ik zeker overwegen het huidoverschot te laten verwijderen met behulp van liposuctie. Vaak wordt deze ingreep niet vergoed door de zorgverzekeraar. Daarvoor worden zeer strenge criteria gehanteerd, maar het is me de investering waard om uiteindelijk zonder het te veel aan huid rond te kunnen lopen.

Ervaring vanuit directe omgeving

In mijn familie heerst een kwaal waarbij de bovenste oogleden over het oog gaan hangen. Dit maakt het openhouden van de ogen zeer zwaar. Een ooglidcorrectie komt dan ook uiteindelijk ter sprake als behandeling voor deze onaangename kwaal. Mijn oma heeft deze ingreep in haar leven gehad. Ook zie ik bij andere familieleden de oogleden zakken en ik zal er wellicht in de toekomst ook zelf aan moeten geloven.

Daarbij is mijn moeder geboren met een hazenlip. Dankzij de plastische chirurgie is het mogelijk geweest om de schisis te verhelpen. Dochterlief had deze erfelijke aandoening niet en ook uk lijkt geen schisis te hebben volgens de echo’s. Het is in mijn ogen een kant van de plastische chirurgie die veel te weinig wordt getoond. 

 

Ik hoop met bovenstaande mijn mening: ‘Plastische chirurgie is soms een functionele ingreep en niet enkel ter verfraaiing’ te hebben verduidelijkt. Ik heb hiermee geen intentie gehad om mensen aan te zetten tot het laten verrichten van (overbodige) ingrepen. Het werkgebied van de plastische chirurgie is veel ruimer dan vaak wordt belicht in de media.

Bedankt voor het lezen.

 

 


Disclaimer: deze blog is geschreven op basis van mijn persoonlijke mening en is niet vanuit medische kennis geschreven. Voor medisch advies en vragen over plastische chirurgie verwijs ik dan ook naar een specialist. Mocht de tekst fouten bevatten (anders dan mijn subjectieve mening), dan verneem ik dit graag. 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten