De nieuwe Donorwet, wat houdt die nu precies in?

Komt er een nieuwe Donorwet?

Tot voor kort mocht je in Nederland zelf aangeven of je Donor wil zijn, gaf je dat niet zelf aan, dan werd er na je dood bij geen donorverklaring de vraag bij familieleden neergelegd. Nu de Tweede Kamer een voorstel tot wetswijziging tot een nieuw donorwet heeft aangenomen gaat er het één en ander veranderen (mits ook de Eerste Kamer ermee gaat instemmen). 

nieuwe Donorwet

De veranderingen na de nieuwe Donorwet?

Allereerst het is nu dus een initiatief wetsvoorstel en dat houdt in dat deze pas echt van kracht wordt, indien deze ook door de Eerste Kamer wordt goedgekeurd. Indien dat gebeurd, zal het orgaandonoren systeem in Nederland gaan veranderen.

De initiatief wet is nipt aangenomen met 75 stemmen voor en 74 stemmen tegen. Het geeft aan hoe ongelooflijk ingewikkeld de discussie rondom dit onderwerp ligt. De initiatiefneemster tot deze wetswijziging is Pia Dijkstra die al jaren hiervoor strijdt. Het nieuwe wetsvoorstel zou de patiënten op wachtlijsten voor orgaantransplantatie eerder moeten gaan helpen aan een geschikt orgaan.

Wat gaat er nu precies veranderen: Als de wet er door komt ben je vanaf dat moment Donor, tenzij je aangeeft dat je dat niet wilt. Wel wordt het de mensen makkelijk gemaakt om nee te zeggen.

D66 heeft het wetsvoorstel diverse keren aangepast, om te proberen andere partijen zover te krijgen tóch voor te stemmen. In het systeem wordt het mensen bijvoorbeeld makkelijk gemaakt om ‘nee’ te zeggen tegen orgaandonatie. Dat werkt als volgt: burgers krijgen twee brieven waarin ze worden aangespoord een keuze te maken. Wie zes weken na de twee brieven nog steeds niet reageerde, is automatisch donor. Als nabestaanden daar na het overlijden alsnog bezwaar tegen zouden maken, worden er geen organen afgestaan. bron

Gaat de nieuwe wet nu in de praktijk ook echt meer orgaandonoren opleveren?

Helemaal zeker is dat niet te zeggen. Waarschijnlijk komen er meer mensen op de lijst die zich registreren als orgaandonor, maar de familie behoudt het recht om te kiezen voor het niet doneren van de organen na het overlijden van de donor. Ook zijn er nu anonieme donoren die wellicht dan niet meer bereid zijn om een nier vrijwillig (bij leven) af te staan, omdat de lijst met donoren groter is. Verder zijn er nu vaak levende donoren die aan een familielid doneren. Het is immers best ingewikkeld om een geschikte match te krijgen. Dus of er werkelijk straks meer mensen een orgaantransplantatie kunnen ondergaan is afwachten.

Andere landen om ons heen, waar al een wet van kracht is met een beleid dat je donor bent tenzij je aangeeft dit niet te willen hebben wel succesvolle resultaten, dus ik begrijp heel goed dat artsen en patiënten juichen bij deze mogelijkheid tot het veranderen van het systeem in ons land.

Gaat de nieuwe Donorwet het halen?

Dat is nog maar zeer de vraag want de verdeeldheid in de Eerste Kamer is groot. Zo was de uitslag van de Tweede Kamer niet voorspelbaar en dat is in de Eerste Kamer haast nog ingewikkelder. De tegenstanders lijken daar op dit moment met meer zetels vertegenwoordigt als naar Partij niveau wordt gekeken, maar niets zo persoonlijk als een wet over Orgaandonatie en als de leden op eigen titel gaan kiezen kan de uitslag best verrassend worden.

 

Ben jij enthousiast over de nieuwe Donorwet? Denk jij dat de nieuwe Donorwet meer donoren en orgaantransplantaties op zal leveren?

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten