Nederland is weer een onderneming rijker ;-)

Vanmorgen was het dan zover… Onlybyme is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als een onderneming. Een feestelijk momentje, al werd dat door de medewerkster (die waarschijnlijk haar dag niet had) anders dan gedacht vooraf…

een onderneming

Een aparte manier van inschrijven

Ongevraagd vond de betreffende dame het nodig haar visie te geven op, in haar ogen “hobbyisten” en ze verwachtte dat de belastingdienst deze snel zou gaan aanpakken. Ze moesten daar immers gaan bezuinigen en bedrijven die geen Btw hoeven te betalen, die gingen volgens haar heel snel door de belastingdienst worden aangepakt. Want dat kostte de belastingdienst enkel tijd en energie en leverde ze niets op. Het was duidelijk haar mening ventileren en ik was te perplex om erop te reageren. (Moet ik geen Btw betalen dan? Misschien dit eerste jaar niet, maar wie zegt dat mijn omzet niet stijgend is… en als de belastingdienst geen kleine startende ondernemingen wenst, waarom zijn er dan mogelijkheden om als ‘kleine beginnende onderneming’ geen btw te hoeven betalen, als je onder een bepaald bedrag blijft?)

Vervolgens kreeg ik een heel relaas over de zgn. huisvrouw hobbyisten die geen rekening hielden met andere inkomsten en toeslagen en dat ze dan in de problemen kwamen. Iedereen begon “maar een bedrijf” en dat ging zij als vertegenwoordiger van de KvK niet corrigeren, maar de belastingdienst wel. (Kwam ik zo over? Dat ze nu al kon inschatten dat ik ook één van die probleemgevallen zou gaan worden? Als je je inschrijft bij de KvK gaat daar (in mijn geval) een hele studie aan vooraf of het wel niet kan… Ook goed gekeken naar de andere inkomsten en informatie ingewonnen over de gevolgen van inschrijving en waar ik op moet letten en wat wel en niet te doen. Ik doe dit wel overwogen en probeer het gezegde, maar niet naar mij persoonlijk te vertalen. Toch wel erg dat er zo over mensen gedacht wordt, in het algemeen, als je niet direct met een groot kapitaal een onderneming komt inschrijven.)

Na bekomen te zijn van de schrik van deze benadering, besloot ik dat ik mij niet behoefde te verdedigen voor het feit dat ik een onderneming opricht en niet onder haar noemer “huisvrouwen die een hobby hebben” val. Ik vond het eerder tekenend voor haar, dan voor mij. Waarschijnlijk had ze haar dag niet… en bedoelde ze haar advies positief, maar het kwam heel denigrerend over. Laten we maar ervan uit gaan, dat dit geenszins haar intentie was.

Ergens kan ik me niet voorstellen, dat dit de manier is dat de Kamer van Koophandel tegemoet wil treden naar mensen, die willen beginnen met een onderneming, in welke vorm dan ook. De uitstraling van willen helpen, informeren van de mogelijkheden en starters ondersteunen, kwam vandaag even heel raar voor het daglicht.

Deze dame heeft mij, ondanks haar manier van communicatie, niet van het feestelijke gevoel af kunnen brengen dat Onlybyme als website zo goed gaat, dat een KvK inschrijving passend is. Bedrijven vragen daar steeds vaker om. Willen graag weten met wie ze zaken doen. Als een inschrijving bij de KvK dat regelt, waarom dan niet. Het staat gewoon professioneler naar bedrijven toe en ik hoor van meerdere bloggers dat het enkel de opdrachten maar laat toenemen, dus waarom niet.

Wat ik me dan wel afvraag? Hebben meer bloggers of nog kleine startende bedrijven dit soort aparte ervaringen gehad bij de Kamer van Koophandel of viel ik toevallig met mijn neus in de boter?

 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten