maagbeschermers

Een ‘eureka’ momentje

Soms heb je ineens een ‘eureka’ momentje. Vanmorgen gebeurde overkwam het mij.  Ineens schoot me te binnen dat de ‘ellende’ was begonnen toen ik maagbeschermers ging slikken.

maagbeschermers

Maagbeschermers beschermen, maar kunnen ook nadelen veroorzaken!

Omdat ik standaard medicatie slik die mijn maag behoorlijk belast en daar op een gegeven moment standaard klachten van kreeg, door terugkomend maagzuur, werd me dringend aangeraden te starten met maagbeschermers. De oorspronkelijke klacht ging weg, maar daarna kwamen er andere klachten voor terug.

Maagzuur heeft een functie

Maagzuur heeft van nature een functie en maagbeschermers laten die functie afnemen. Het maagzuur dient als barrière tegen bacteriën en schimmels. Doordat je deze werking onderdrukt met maagbeschermers en de klachten die het maagzuur gaf (opspelend maagzuur) oplost, geef je de bacteriën die je via het eten binnen krijgt dus meer de gelegenheid tot het veroorzaken van andere klachten verderop in het maag-darmkanaal.

De meest gebruikte maagbeschermer heet Omeprazol en heeft als bekendste bijwerkingen:

Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, verstopping, winderigheid.

Hoofdpijn, duizeligheid en slaperigheid. bron

Nu ik vanmorgen dat ‘eureka’ moment kreeg en me realiseerde dat ik sinds ik die krengen slik, al geruime tijd, steeds meer klachten verderop in de spijsvertering kreeg. Vaker dan voorheen diarree, vaker wisselingen van soorten ontlasting, vaker buikpijnklachten, winderigheid etc. Je staat er niet direct bij stil (althans ik niet), dat het wel eens kan komen door het lapmiddel, dat ik gebruik tegen een niet meer bestaande klacht. Conclusie: afbouwen die maagbeschermers en de maag weer zijn werk laten doen en enkel bij erge symptomen tijdelijk die beschermers nemen en niet structureel. Overwegen de medicatie te stoppen, die het geheel in gang heeft gezet, is een stap te ver nog, maar zeker dat ik hier met de huisarts over in overleg ga.

Omdat de stoelgang zulk wisselend beeld gaf, ging ik me haast zorgen maken over een mogelijke kwaal. Na vanmorgen, eerst maar eens doorspreken hoe die maagbeschermers hiermee van doen hebben en hoe dit te gaan aanpakken. Want maagzuur is niet aangenaam, maar dit zeer zeker ook niet.

Doel van het delen van deze persoonlijke ervaring is informeren. Wellicht ervaren meer mensen deze klachten en is het raadzaam dit eens in een overleg met de huisarts of specialist te bespreken.

Heb jij vaak last van stoelgang problemen?

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten