maagbeschermers
Personal&Co

Een ‘eureka’ momentje

Soms heb je ineens een ‘eureka’ momentje. Vanmorgen gebeurde overkwam het mij.  Ineens schoot me te binnen dat de ‘ellende’ was begonnen toen ik maagbeschermers ging slikken.

maagbeschermers

Maagbeschermers beschermen, maar kunnen ook nadelen veroorzaken!

Omdat ik standaard medicatie slik die mijn maag behoorlijk belast en daar op een gegeven moment standaard klachten van kreeg, door terugkomend maagzuur, werd me dringend aangeraden te starten met maagbeschermers. De oorspronkelijke klacht ging weg, maar daarna kwamen er andere klachten voor terug.

Maagzuur heeft een functie

Maagzuur heeft van nature een functie en maagbeschermers laten die functie afnemen. Het maagzuur dient als barrière tegen bacteriën en schimmels. Doordat je deze werking onderdrukt met maagbeschermers en de klachten die het maagzuur gaf (opspelend maagzuur) oplost, geef je de bacteriën die je via het eten binnen krijgt dus meer de gelegenheid tot het veroorzaken van andere klachten verderop in het maag-darmkanaal.

De meest gebruikte maagbeschermer heet Omeprazol en heeft als bekendste bijwerkingen:

Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, verstopping, winderigheid.

Hoofdpijn, duizeligheid en slaperigheid. bron

Nu ik vanmorgen dat ‘eureka’ moment kreeg en me realiseerde dat ik sinds ik die krengen slik, al geruime tijd, steeds meer klachten verderop in de spijsvertering kreeg. Vaker dan voorheen diarree, vaker wisselingen van soorten ontlasting, vaker buikpijnklachten, winderigheid etc. Je staat er niet direct bij stil (althans ik niet), dat het wel eens kan komen door het lapmiddel, dat ik gebruik tegen een niet meer bestaande klacht. Conclusie: afbouwen die maagbeschermers en de maag weer zijn werk laten doen en enkel bij erge symptomen tijdelijk die beschermers nemen en niet structureel. Overwegen de medicatie te stoppen, die het geheel in gang heeft gezet, is een stap te ver nog, maar zeker dat ik hier met de huisarts over in overleg ga.

Omdat de stoelgang zulk wisselend beeld gaf, ging ik me haast zorgen maken over een mogelijke kwaal. Na vanmorgen, eerst maar eens doorspreken hoe die maagbeschermers hiermee van doen hebben en hoe dit te gaan aanpakken. Want maagzuur is niet aangenaam, maar dit zeer zeker ook niet.

Doel van het delen van deze persoonlijke ervaring is informeren. Wellicht ervaren meer mensen deze klachten en is het raadzaam dit eens in een overleg met de huisarts of specialist te bespreken.

Heb jij vaak last van stoelgang problemen?

Barbara (44) is de eigenaresse van Onlybyme. Onlybyme is een vanuit een schrijfpassie begonnen uit de hand gelopen hobby, die ik niet meer weg wil denken uit mijn leven.

2 reacties

 • elly

  Ik had ook last van maagpijn slikte daar ook pilletjes voor en inderdaad kon ik haast niet meer naar de wc ook daar heb ik nu pilletjes voor en die werken wel

 • G van Amersfoort

  Net als hier boven
  Meer last van de stoelgang en andere problemen
  Ik slikte twee per dag door een ontsteking moest ik deze maagbeschermers gebruiken
  Nu afbouwen om de dag één gelukkig
  Was ook bang met verandering van de ontlasting
  Heb dit ook nooit gehad en dan denk je het ergste
  Maar nu ik het hier heb gelezen stel mij dat weer gerust
  Mocht er ook niet gelijk mee stoppen
  De maagzweer kwam door pijnstillers
  Van het één krijg je het ander
  Hoop dat het weer goed komt na het stoppen
  Heb daardoor dus ook een maagonderzoek gehad

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *