key 2091883 1280

Knopen doorhakken: veranderingen, keuzes en principes

There are three constants in life… change, choice and principles.

Quote van Stephen Covey, Amerikaans zelf-help auteur, overleden 2012.

De quote van Stephen zette me aan het denken, tezamen met andere quotes en veel gesprekken met vriendlief en zeer dierbare vrienden. Uiteindelijk resulteerde dat tot het doorhakken van knopen. Moeilijke beslissingen die ik ‘zakelijk’ diende te nemen. Een proces van maanden vol onrust kwam hiermee tot rust. Na het nemen van de beslissingen is de richting duidelijk geworden en kan ik gaan handelen en uitvoeren.

veranderingen

Veranderingen bij Onlybyme

Een nieuw logo en nieuwe look

Onlybyme nw logo zonder witte rand

Daar de genomen beslissingen direct veranderingen geven op Onlybyme is een nieuw logo op zijn plaats. Een ander ‘wordpress theme’ hoort daar ook bij. Beiden staan nu ongeveer 2 weken online en hoewel het thema nog op details zal worden ingevuld, is de strekking duidelijk: de verandering in uiterlijk is grotendeels afgerond.

In deze blog leg ik verder uit wat er is veranderd, of gaat veranderen en vooral ook ‘het waarom’. Tezamen met recente privé-omstandigheden die me – nog meer dan voorheen – afleiden, is hetgeen is besloten een goede beslissing, ook al vind ik het uitvoeren van de genomen besluiten moeilijk.

Waarom ik werd gedwongen keuzes te maken

Zonder teveel op de details in te gaan, komt het er op neer dat ik de laatste 2 jaar onbetaald meer dan de helft van mijn ‘werkuren’ bezig ben geweest om de website en de recensenten te managen. Dit is op zich prima, maar het gevoel van druk op mijzelf nam toe. Ik ‘moest’ meer managen dan ik vanuit eigen passie wilde. Hoewel het ‘managen’ me prima afging en het als regulier werk prima zou kunnen. Enkel het mengde zich met de basis van het geheel, de website vanuit passie willen runnen.

Teveel ‘moeten’ managen

Managen werd, zonder echt zakelijke component teveel een ‘moeten’. Indien je naar je werk gaat en daar management taken uitvoert, neem je deze niet mee naar huis. Hier was dat totaal niet gescheiden en de informele sfeer liet me ‘gedwongen’ vanuit mijn privétijd ‘moeten’ managen. Dat gaat opbreken, zeker als daar geen ‘gevoelsmatige’ beloning tegenover staan. Dit hoeft niet zozeer geld te zijn in grote bedragen, maar een schip besturen dat enkel rondjes vaart en geen havens aan doet onderweg om zich te voorzien van verse input, voelt uitputtend. Sterker nog, andere schepen ‘moesten’ juist harder varen om de ‘gemiste havenkansen’ te compenseren.

Mijn passie werd een verplichting

Daar ik altijd van mening ben dat je iets uit passie doet, omdat je het wil en niet omdat je het moet, was ik me bewust dat er iets diende te veranderen. De knoop doorhakken en zeggen tegen de hechte groep recensenten dat de boekrecensenten groep zal worden ontbonden, was dan ook erg moeilijk. Dit eerlijk zeggen tegen meiden, die lange tijd passievol boeken hebben gelezen en gerecenseerd onder de vlag van Onlybyme, viel me erg zwaar. Ik kon ze niets anders aanbieden dan op incidentele basis af en toe een boek (op verzoek van een samenwerking) lezen in de toekomst.

Ik gun eenieder de wereld, maar uiteindelijk moest ik gaan ‘moeten’ om anderen te kunnen geven wat ze graag ‘willen’ en dat is bij deze website nooit de opzet geweest. Niet als het geheel is gebaseerd op vrijwilligheid en zonder winst.

Komen er dan geen boekrecensies meer online op Onlybyme?

Het aantal nieuwe boekrecensies zal behoorlijk gaan afnemen. Het geheel moet weer leuk worden, zonder teveel belasting. Zelf kwam ik amper meer aan lezen toe het laatste jaar. Een ontspanning die ik miste.

Feitelijk zijn de boeken vanaf nu niet meer hetgeen Onlybyme uitdraagt naar buiten toe als niche, maar als onderdeel van. De focus ligt nu op Familie, Lifestyle en reizen. Boeken valt dan onder de lifestyleniche. Geheel weg zullen ze niet zijn, maar niet meer in grote aantallen met standaard meerdere winacties per week.

Minder boeken én minder winacties

De winacties zullen in totaal ook afnemen. Het is voor mij heel veel werk om maandelijks vele winnaars te trekken en alles te organiseren daaromheen. In plaats van meerdere winacties per week zou het goed kunnen dat er straks nog maar enkele winacties per maand plaatsvinden. Uiteraard zal dit naar aanbod fluctueren en ook liggen aan de gemaakte afspraken binnen samenwerkingen.

Zal de website gaan krimpen in omvang?

Volgers die ‘enkel’ hier komen voor winacties zullen waarschijnlijk minder hun gezicht laten zien. Dit is prima. Daar de bezoekers deze website steeds meer vinden via zoekmachineresultaten zal een eventuele dip (naar verwachting) slechts tijdelijk van aard zijn en de goede scorende content wordt door Google steeds beter gewaardeerd en daardoor komen de blogs sneller in zoekresultaten naar boven. Dit genereert op de langere termijn feitelijk steeds meer bezoekers.

Kortom: een directe voorspelling over wat er met de bezoekersaantallen zal gaan gebeuren heb ik niet, maar de focus gaat dus (nog) meer naar de content. De content zelf moet de basis zijn voor bezoekers om hier te komen lezen.

Focus nog meer naar natuurlijke groei!

Bezoekers zullen via onze eigen sociale kanalen worden geïnformeerd over nieuwe artikels en andere interessante nieuwtjes. Het door delen naar andere sociale locaties (Facebookgroepen etc.) zal meer een uitzondering worden. Mijn ervaring is dat je niet afhankelijk moet willen zijn van bezoekers die via sociale kanalen binnen komen. Het is uiteindelijk lucratiever om goede content te plaatsen en daar je tijd mee zoet te zijn, dan veel tijd te investeren op sociale media. Tijd die je ook sociaal kunt vullen met de dierbaren om je heen!

Nog recensenten nodig?

Op dit moment is het niet mijn intentie om geen grote lifestyle recensenten groep aan te stellen. Inmiddels heb ik al een aantal recensenten die ik ‘direct’ kan benaderen voor opdrachten. Het zal meer een ‘recensent op afroep’ systeem worden de komende maanden en bij goede chemie zullen enkelen daarvan vaste content bloggers worden/blijven voor Onlybyme.

Dus geen directe vacatureplekken momenteel, maar wel altijd de uitnodiging om je vrijwillig aan te melden als ‘recensent op afroep’. 😉

Tot slot: dank jullie wel!

Dank jullie wel lieve boekrecensenten! Voor het mogen aansturen van een hecht team dat honderden mooie recensies heeft geschreven de afgelopen 2 jaar.

Daarbij een spreekwoordelijke ‘staande ovatie’ voor Wendy en Antoinette met het helpen in de background. Zonder hen had ik dit ‘uit de kluiten gegroeide hobbytraject’ al veel eerder een halt moeten toeroepen met voor ons 3-en minstens 80 uren per week aan puur ‘regelwerk’ achter de schermen. 

Mijn energie is op… en hoewel ik terugkijk op een tijd die ik niet had willen missen, realiseer ik me dat het nu belangrijk is om de focus te leggen op mezelf en mijn eigen gezin. Dit zal inhouden dat ik meer tijd wil gaan spenderen aan ‘zelf content schrijven’.

Terug naar de basis: mijn passie voor het geschreven woord. 

Misschien gaat dat ‘boek’ er nu dan toch eindelijk komen?

Veel liefs,

Barbara

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten