Kip-kerrie met rijst en doperwtjes (én soep)

Zelfgemaakte Kip-kerrie met rijst en doperwtjes, een waar feestmaal!

Kip Kerrie

Wendy: Hier in huis is dat een feestje. Zeker als ze mogen helpen in de keuken, maar ook zeker aan tafel als we daadwerkelijk gaan eten. Het heeft iets meer werk en tijd nodig dan normaal, maar dat is dan ook zeker de moeite waard.

Kip Kerrie met rijst en doperwtjes

Ingrediënten

  • Een hele kip. (mag uit vriezer) of kippenpoten en/ of dijen
  • 2 à 3 uien
  • Selderie (blad)
  • Rijst
  • Doperwtjes
  • Bakje champignons
  • Halve kilo gehakt
  • Kippen bouillonblokjes
  • Boter
  • Bloem
  • Melk
  • Kerriepoeder
  • Zout

De bereiding van Kip Kerrie

Zet een grote pan op het vuur met daarin genoeg water dat de kip helemaal onder staat en voeg wat bouillonblokjes toe, 2 uien en selderie (het blad). Laat dit ruim een uur, liefst 2 uur zacht doorkoken. Haal de kip uit de bouillon en laat deze afkoelen. Zeef de rest en kook in dezelfde bouillon de champignons (in plakjes gesneden) en de gehaktballetjes (soepformaat).

Haal alle botjes uit het kippenvlees en snijdt het vlees in stukjes.

Kook de rijst en maak ondertussen een bechamelsaus van 1/3 pakje boter maar…..voeg nu voor de bloem een afgestreken eetlepel kerrie toe aan de boter. Laat dit even bakken tot de geuren goed vrijkomen en voeg dan de bloem pas toe. Maak met de melk een dikke saus en verdun het met de bouillon tot je een goede sausdikte hebt. Proef de saus even, de kerrie zal overheersen maar de saus mag best wat pit hebben. Eventueel nog wat bouillon in blokje of poedervorm toevoegen, of wat zout.

De doperwten mogen, na de drukte van de saus maken, gekookt worden (haal de saus desnoods even van de warmtebron af). In die tijd is ook je rijst klaar, dus giet die af en laat even rusten. De saus weer terug op de hittebron en de gehaktballen en champignons er door roeren. Pas als dat er door zit voeg je de kip toe en schep je die voorzichtig door de saus. Roer je die er te hard doorheen dan krijg je meer slierten dan stukjes.

Doperwtjes afgieten en opscheppen.

EET SMAKELIJK!!!!

Kip Kerrie

<<<< TIP: de volgende dag Kip Kerrie soep als er van alles overblijft! >>>>

Extra Tips

  • De kip kan je ook de avond ervoor al koken.
  • Het vlees van het bot scheiden gaat makkelijker als de kip warm is dus plan dat ongeveer een half uurtje na het koken in.
  • Met de kerrie kan je ook nog een gesnipperd uitje toevoegen aan de boter.
  • Ook de saus kan al deels van tevoren gemaakt worden. Zet deze dan wel afgedekt weg tot je hem weer nodig hebt.
  • Heeft iedereen gegeten en is er nog kip-kerrie over? Dat smaakt ook heerlijk op een boterham dus zeker niet weggooien.
  • Heb je toevallig ook nog rijst en/of doperwten over, dan is soep een goed idee. Gewoon alles bij elkaar in de grootste pan die je hebt gebruikt en de overgebleven bouillon toevoegen tot de gewenste dikte.
  • Geen zin om gehaktballen te draaien, bak het gehakt dan even rul. De saus is dik genoeg dat het zich wel verdeelt.

Al fan geworden van de handige, makkelijke, vaak snelle & goedkope recepten van Wendy?

Indien je geen recepten van Wendy meer wilt missen? Elke woensdag komt er een nieuw recept online. Wendy heeft zelf een groot gezin en weet als geen ander hoe je lekker kunt koken & toch kunt besparen. Haar leerschool was haar vader, kok van beroep. Graag geeft ze haar opgedane kennis aan jullie door.

Wendy’s best bekeken recepten (op dit moment):

(Leuk om die top 3 geregeld te zien wijzigen. 😉 )

Wil je neuzen in alle recepten tezamen? Kijk dan onder de categorie Koken!

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten