De koude griep, bestaat dat? Informatieve blog over de griep.
|

De koude griep? Bestaat dat?

Bij nazoeken op internet kom ik tot nu toe tot de conclusie dat de koude griep niet bestaat. Het koud hebben kan wel betekenen dat je de griep krijgt/hebt of een andere kwaal onder de leden hebt.

De koude griep, bestaat dat? Informatieve blog over de mogelijke oorzaken van het koud hebben.

Het koud hebben bij griep kan wel

Als je griep krijgt kan je het gevoel krijgen dat je het heel koud hebt en gaan rillen*. Je lichaam is dan aan het werk om dat koude gevoel te bestrijden door je lichaamstemperatuur op te hogen: je krijgt koorts. Zodra de koorts op een bepaald niveau komt, stopt het rillen en krijg je het waarschijnlijk ineens heel warm en ga je alles wat je over je heen hebt gegooid of aangetrokken, weer uittrekken. Tijdens griep kunnen deze fases zich afwisselen, met het zakken en stijgen van de koorts.

Een koude rilling is het onwillekeurig en oncontroleerbaar snel afwisselend spannen en ontspannen van de spieren waarvoor veel energie wordt verbruikt, zodat de lichaamstemperatuur snel omhoog gaat.

Het is in de geneeskunde een belangrijk symptoom. Iemand die een koude rilling heeft voelt zich plotseling koud en gaat rillen, een belangrijk fysiologisch mechanisme om de lichaamstemperatuur te verhogen.

het koud hebben

Een koude rilling is dus een teken dat iemands inwendige thermostaat opeens een graadje of 3 hoger staat dan de huidige lichaamstemperatuur. Iemand die een koude rilling krijgt als teken van een infectie zal een snel oplopende koorts vertonen en kan zich ook bij 40 graden nog steeds koud voelen.

‘Rillen van de kou’, om de lichaamswarmte te verhogen, is géén koude rilling. bron

Andere redenen waardoor je het koud kunt hebben zonder koorts

  • stress
  • vermoeidheid
  • onderkoeling (een lichaamstemperatuur onder de 35 graden)
  • schildklieraandoening
  • hormonale schommelingen

Vermoeidheid is een bekende oorzaak van het koud hebben

Menigeen zal het herkennen. De dag loopt op zijn einde, je begint te geeuwen en krijgt het koud. Je lichaam krijgt behoefte aan slaap en geeft signalen af. Vaak gaan mensen daarna ook snel naar bed om het weer lekker warm te krijgen, of negeren het en zorgen voor een vest, dekentje of gooien de verwarming omhoog. Niet ons lichaam, maar de geest bepaalt immers of en wanneer we naar bed gaan. 😉

Nu ben ik zelf een liefhebber van lekker slapen en als ik die signalen ontvang, dan zal ik meestal kiezen voor het afronden van de dag, de lichten uit en zo snel mogelijk de warmte van mijn bed opzoeken. Gezien ik heel veel (en langdurig) grote slaapproblemen heb gehad, ben ik wat blij dat ik tegenwoordig weer in staat ben om ‘normaal’ (wat is normaal?)  te slapen en ik heb er mijn hobby van gemaakt.

Voor mij is normaal slapen dat ik in staat ben aan mijn 6-8 uren slaap te komen per nacht. Soms minder door stress of onderbrekingen van dochterlief, maar meestal kan ik de dagen met genoeg slaapuren beginnen. Een wonder dat ik elke morgen dat ik een goede nacht heb gehad omarm. Wetend dat het jaren lang een groot drama was en ik blij mocht wezen met de helft aan uren.

Jarenlang heb ik het dan ook bijna standaard koud gehad. Oorzaak: vermoeidheid. Tegenwoordig is van kou geen sprake meer, heb ik het eerder te warm. Wellicht is dat weer te wijten aan een beginnende overgang, maar dat is weer een ander onderwerp.

Schildklier aandoening als oorzaak voor het koud hebben

Er is bekend dat bij een traag werkende schildklier ook de temperatuurhuishouding in de war kan zijn en de lichaamstemperatuur van mensen standaard lager kan liggen. Dit kan een onaangenaam gevoel geven. Mocht je een erg lage lichaamstemperatuur hebben, dan is het raadplegen van je huisarts zinvol om een en ander uit te sluiten.

Veranderende hormonen als oorzaak voor het koud hebben

Zelf kan ik die ‘krengen’ geregeld vervloeken als ik weer een zeer pittige maandelijkse periode heb. Ook bemerkte ik een groot verschil tijdens de zwangerschap van dochterlief: ik had het nooit meer koud. Nu is dit deels door hormonen verklaarbaar en deels door het extra bloed dat door je lichaam pompt en alles goed warm houdt.

Verder merk ik de laatste tijd een verandering die nieuw is. Had ik het voorheen standaard koud, ging de verwarming hoger dan de rest graag wenste, droeg ik vele lagen kleding. Door een reden (vermoeden is beginnende overgangsverschijnselen) heb ik het al tijden warm. De verwarming hoeft niet meer hoog, sterker nog, dochterlief vraagt af en toe of deze aankan en ik dat gewoon vergeet (is het onder de 18 graden in huis). Vaak zat loop ik in een shirtje rond, waar voorheen vele lagen nodig waren.

Mochten bovenstaande redenen voor rillingen of het koud hebben niet jouw klachten verklaren, ga dan zeker naar de huisarts toe. Blijf er niet mee rondlopen. Dat is het beste advies dat ik je kan geven.

Disclaimer: de inhoud van dit artikel berust op verkregen informatie uit betrouwbare bronnen. Mocht het artikel toch onwaarheden bevatten dan verneem ik dit graag, zodat ik dit kan corrigeren. 

De koude griep, bestaat dat? Informatieve blog over de griep.

koud hebben

Re-pinnen mag.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten