Opruimen & Perfectionisme: een goede combinatie?

Zoooo, het papier staat buiten en de kleding uit de kast, die ik nooit meer draag, ligt in de kledingcontainer.  Goed bezig, al zeg ik het zelf, op mijn vrije zaterdagochtend zonder Riana die me al om 6 uur wakker maakt. De zachte wekker was tenminste om 8 uur een stuk aangenamer om te horen, na zelf al een beetje wakker te zijn. Nog even rustig aan mijn ogen laten wennen aan de dag en daarna rustig eruit, aangekleed en het papier en kleding verzameld.

Opruimen

opruimenHet ruimt gelijk een beetje op en daarin heb ik de laatste tijd wel een slag geslagen. Het begint zowaar een beetje opgeruimd te worden in ‘huize Barbara’. Iets wat voor een chaoot als ik best indrukwekkend te noemen is. Het volgende doel is opbergzakken met rits halen voor in de slaapkamerkast zodat ik daar beddengoed, dekbedden en kleding die ik tijdelijk niet gebruik in kan wegbergen. Mam vertelde me dat ze bij de IKEA te verkrijgen zijn, misschien een idee om daar eens heen te gaan of eens te snuffelen online en te kijken of het goedkoper is het online te bestellen of daarheen te rijden.

Steeds meer krijg ik de behoefte om dingen op te ruimen. ‘Als je huis opgeruimder is, is je hoofd dat ook’, zegt men. Eigenlijk is dat helemaal waar. Het voelt althans aan alsof mijn bovenkamer er een stuk beter aan toe is, op dit moment de laatste tijd. Tuurlijk zijn er dipjes, die heeft ieder mens, maar over het algemeen zit ik lekker in mijn vel. Het is dat ik lichamelijk behoorlijk heb gekwakkeld een aantal viertal maanden met een griep die maar niet weg wilde gaan en in diverse vormen steeds de kop op stak. Verder gaat het best aardig. Voor een verkoudheid(je) gekregen van dochterlief draai ik nu mijn hand niet meer om, gelukkig is de hoofdpijn waar ik gisteren over schreef* weg.

*deze blog is niet meer online.

Perfectionisme

perfectionismeVroeger maakte ik nooit foto’s van hoe mijn huisje eruit ziet, en nog ben ik niet totaal tevreden, het kan immers altijd beter! Maar de challenge om een ‘home-tour’ te doen en als blog te plaatsen, zit toch wel in mijn gedachten om binnenkort eens te verwezenlijken. Het komt denk ik ook door het perfectionisme wat in mijn zit. Voor mijn gevoel faal ik eigenlijk altijd. Anders zijn altijd beter dan ik, bij anderen is het opgeruimder, nooit kan ik voldoen aan het schoonmaak ideaal (bestaat dat??), laat staan het ideale huis hebben qua inrichting.

Met de studie al net zo. Ik behaal goede cijfers, maar is het goed genoeg? Mag ik tevreden zijn met een 7? (klinkt idioot hè!) Alsof je later afgerekend wordt op een module waarvan je het examen niet uitstekend hebt gedaan met minimaal een 8. Ik weet dat het belachelijk is! Een 6 is goed genoeg! Maar toch, ik ben pas tevreden als ik weet dat er niet meer in had gezeten. Nu ook zit ik weer te wachten op een eindcijfer voor een module, en ik hoop op een mooie 8, maar als het een 7 wordt, is dat ook goed! Tja, krijg dat maar eens in mijn hoofd!

Vandaag weer lekker met mijn neus een gedeelte van de dag in de boeken. Ik zit echt in een studeerflow en wil dat graag zou houden! Het maakt het behalen van mijn studeer-challenge wel een stuk gemakkelijker. Het kost me immers niet veel moeite om mezelf aan het studeren te krijgen. Laat ik er maar van profiteren, want er komen ook vanzelf weer weken voorbij waarin ik minder ‘zin’ heb om er hard tegen aan te gaan. Het gesprek met mijn coach, nu bijna een week geleden, heeft me heel erg goed gedaan. Tel daar een fantastische eindbeoordeling van mijn praktijkmodule 1 bij op: een 8,5! En je begrijpt mijn ‘drive‘ om weer lekker aan de gang te gaan.

Bewijsdrang

Wat ik enkel nog niet goed duidelijk heb, is waar die drang om goed te presteren vandaan komt. Ik was op de havo geen hoogvlieger met super hoge cijfers en daar zeer content met een voldoende. Ik denk dat het te maken heeft met de drang om deze opleiding tot een goed einde te brengen. Ik wil mezelf bewijzen, naar mezelf en ook naar anderen. Dat ik dit kan, als dertiger gecombineerd met het alleenstaande moederschap! Dat ik op middelbare leeftijd ook nog in staat ben een opleiding af te ronden en als onderwijzer te gaan werken naderhand, als dochterlief wat ouder is en meer vrijgelaten kan worden. Is dat stom? Of verklaarbaar?

Het zijn zomaar gedachten die mezelf bezighouden. Ik ben van origine geen ‘studiebol’ die enkel tevreden is met een 8 of hoger. Dat is voor mij ook niet het belangrijkste. Het einddoel, de handtekening onder het HBO-diploma is hetgeen dat telt! Dus ik moet maar snel leren tevreden te zijn met lagere voldoendes. Want je kunt nu eenmaal niet in alle vakken uitblinken! Een persoonlijk leerdoel hier dus!

Graag hoor ik jouw mening of advies! Hoe ga jij om met perfectionisme? Heb jij er totaal geen last van? 

Comments

 1. Vivian says:

  Heel erg herkenbaar: ook ik ben erg perfectionistisch en voel vaak de drang me te willen/moeten bewijen. Er is eigenlijk niet echt iets aan te doen, je moet er gewoon een beetje overheen groeien denk ik, er vanzelf gemakkelijker mee leren omgaan. Sowieso kan het je ook heel veel goeds brengen, want daardoor ben je kritisch en durf je echt naar jezelf te kijken.

  1. Barbara says:

   Ja, soms jezelf corrigeren is helemaal zo slecht niet… maar het moet een beetje ‘bij’ en ‘bij’ blijven.

 2. muzilijntje says:

  Perfectionisme ik vind het vreselijk. Nooit ben ik tevreden, het kan altijd beter. Ook al weet ik dat ik goed gestudeerd heb, of dat ik iets anders goed heb gedaan, het is nooit goed genoeg. Het is iets dat bij mij hoort, maar liever zou ik een stuk minder perfectionistisch zijn. Een chaoot was ik, maar dat is met de jaren weggesleten, nu wil ik graag alles op orde hebben, mijn studiemateriaal ziet er netjes en georderd uit, mijn muziekmap is om door een ringetje te halen en ook kan ik op de één of andere manier niet tegen rommel in huis. En ook dat is niet altijd fijn, als een vriendin met haar kids op visite is en de kindjes zitten met hun vingertjes op de ramen dan sta ik al bijna met een spons en zeem klaar, en wil ik ook elke keer het speelgoed waar ze op dat moment niet mee spelen opruimen, natuurlijk ga ik niet echt de ramen lappen of opruimen, maar de drang is er wel. Waar ik ook helemaal panisch van wordt is sop in de gootsteen na het afwassen, de gootsteen moet brandschoon zijn na het afwassen…….ik spoor niet, ik weet het haha.

  1. Barbara says:

   Jeetje, jij bent nog veel erger dan ik Muzilijntje!!! Nu is schoonmaken niet mijn hobby, dat scheelt al heel erg, dus mijn perfectionisme uit zich meer in mijn studie. Als ik nu om mij heen kijk moet er ook nog e.e.a even worden opgeruimd. Zo maar even doen!

 3. Ja je blog weer gevonden…. Ik herken het wel opgeruimd huis is opgeruimd hoofd enz. Ik ben niet perfectionistisch maar toch wel eisen aan mezelf. Ik heb helaas dus geen echte tips.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.