Ook kleine succesjes mogen gedeeld worden

Natuurlijk deel je het liefst de grote succesverhalen aan je lezers, familie en vrienden. Liefst ook nog zonder mitsen en maren, enkel zeer positief verwoord. Maar ‘hallo’ wordt eens wakker allemaal! De wereld zit zo echt niet in elkaar meer tegenwoordig.

Anno 2016 is het winnen van de loterij, echt nog steeds maar tot een zeer selectief aantal mensen beperkt. De overgrote meerderheid mag vooral blijven dromen (en ook vooral blijven doen!) van een ooit winnend lot in de loterij (of dit nu geld of een geweldige liefde betreft!).

succesjes

Alles succesjes tellen: hoe klein ook!

Wat ik wil proberen te verwoorden: vier al je succesjes! Hoe klein ook, hoe onbelangrijk ze wellicht ook zijn als onderdeel van de grote berg, die je heel actief aan het beklimmen bent. Echter, als je wacht met feestvieren tot je op de top staat, mis je ontzettend veel mooie vergezichten onderweg naar boven. Durf gerust eens om te kijken, naar wat je al allemaal hebt bereikt. Prijs jezelf daarvoor (en doe het niet af als niets voorstellend!).

Je zet dagelijks stapjes omhoog, op meerdere verschillende bergen. Realiseer je dat! Als je echt alleen maar voor de ‘high rollers’ gaat, zoals de gokkers voor de maximale bedragen aan winst gaan, kan het óf heel lang duren voor je eindelijk eens een gevoel van succes en geluk ervaart óf uitlopen op een grote desillusie als de top onbereikbaar blijkt te zijn geworden.

Achterom kijken hoeft niet altijd negatief te zijn!

Oude koeien moet je niet uit de sloot halen!

Wie kent dat zinnetje niet, in een wellicht iets aangepaste vorm. Achterom kijken wordt al heel snel als iets negatiefs bestempeld. Maar als je nooit achterom kijkt, hoe weet je dan wat je hebt bereikt? Waar je bent begonnen aan je levensreis? Wat je ondertussen allemaal hebt geleerd? In welke valkuilen je nu niet meer zal vallen?

Het ligt aan de manier waarop je achterom kijkt! Kritisch jezelf af en toe onder de loep nemen en besluiten dat sommige handelingen niet zo goed hebben uitgepakt als je had gewild, of dat je zaken beter voortaan anders kunt aanpakken om wel een gewenst resultaat te behalen, kan zeer verhelderend en leerzaam werken.

Hoe ouder, hoe wijzer!

Weer een spreekwijze, maar wel een hele ware. De oosterse manier van kijken naar hun ouderen, die heel veel wijsheid in pacht hebben, is zo gek nog niet. Zij hebben al een heel leven achter de rug en vele hobbels bewandelend en overwonnen. Ze hebben geleerd van hun ervaringen en weten veel.

In de westerse maatschappij wordt vaak wat neerbuigend met onze ouderen omgegaan. Als niet meer meetellend als men met pensioen gaat. Alsof de eerder ingebrachte wijsheid dan ineens verdwenen is. Wat meer respect voor de geestelijke kennis van onze oudere medemensen is denk wel op zijn plek.

Beloon jezelf! Een ander doet het niet!

Als je iets bereikt hebt, wat voor jou van betekenis is. Dit kan iets groots zijn als een diploma, of iets kleins als het leren van een vaardigheid (kinderen vooral), sta daar heel even bij stil. Spreek er waardering voor uit, tegen je kinderen, je partner, maar vooral ook tegen jezelf. Je hebt dit toch maar bewerkstelligd en doe het niet af als onbetekenend. Als jij ergens trots over bent, mag je dit best bescheiden vieren en soms zeer uitbundig zelfs.

Het geeft je een geweldig gevoel en vooral weer veel doorzettingsvermogen voor de volgende stap op die immens grote berg met vele kronkelweggetjes naar boven. Geniet van alles, zoveel mogelijk onderweg. Het zou zonde zijn als je dat gevoel van succes niet tijdens een mooie reis kan ervaren en de vele mooie zonsondergangen mist doordat je enkel maar naar de stenen voor je kijkt die je dient te beklimmen.

 

Kijk jij geregeld even achterom?

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten