En toen wist Omikron ook ons gezin te vinden ... 1

En toen wist Omikron ook ons gezin te vinden…

Uiteindelijk is het corona gelukt, hoe voorzichtig we al die tijd ook zijn geweest, nadat alle beperkingen stapsgewijs werden opgeheven kregen ook wij (gevoelsmatig als allerlaatsten, wat uiteraard niet zo is) corona. En het viel tegen, en nog…

En toen wist Omikron ook ons gezin te vinden ...

Inmiddels zijn de meeste klachten weer weg, maar de vermoeidheid is gebleven

Na tig andere virussen die ons huis deze winterperiode via onze dreumes en peuter wisten te vinden, kregen we half maart dan toch de bevestiging bij de GGD dat Omikron ook ons gezin had gevonden. Manlief en dochter hadden beiden een positieve zelftest en ik moest een paar dagen langer wachten voor ook mijn test bij de GGD positief uitviel. Het virus openbaarde zich bij ons in een fikse verkoudheid, gekuch en wat verhoging. Dochterlief was een beetje verkouden en meer gefrustreerd dat ze thuis moest blijven en de jongens hebben niet anders dan de normale snotterbellen vertoond.

Met name de moeheid viel hard binnen

Normaal kan je van een virus goed beroerd zijn en knap je daarna, zeker als het geen griep is met hoge koorts, vrij snel weer op. Dat ging nu toch wel anders. Manlief heeft wel een nacht koorts gehad, bij mij bleef het bij verhoging. De verkoudheid hield bij ons beiden een goede week aan, maar het verdere herstel in energie is bij mij nog steeds niet terug op het oude niveau en manlief begint zich nu weer een beetje normaal te voelen.

Het duurt langer dan ik had gehoopt

Uiteindelijk heb ik pas op de plaats moeten maken met werken. Nu is mijn werk als zelfstandige erg flexibel en ben ik wat blij dat ik al even geleden besloot om mijn studie tijdelijk stil te leggen. Dat had nu echt niet er nog bij gekund. Ik krijg nog steeds de normale taken niet gedaan en dus doe ik (noodgedwongen) alles rustiger aan. Uiteraard heb ik hier niet direct roering aan gegeven: waarom zou ik. Iedereen is wel eens grieperig. Maar nu het toch langer duurt dat ik herstel, is een persoonlijke blog erover voor mij een logische stap. Het is immers iets waar meer mensen tegen aan lopen. Enkel al in mijn persoonlijke omgeving hoor ik van veel mensen die corona hebben gehad, ook al waren ze volledig gevaccineerd en geboosterd, dat het herstel qua energie en die alles verzwelgende vermoeidheid hardnekkig is. Ik krijg dan ook het advies niet te snel te veel te willen, want je wordt direct weer terug gegooid.

De vermoeidheid stapelt op en is grillig

Met jonge kinderen waren we voor de besmetting al vermoeid. Tropenjaren zijn nu eenmaal een aanslag op de hoeveel slaapuren die je als ouder krijgt. Maar nu deze vermoeidheid erboven op is gekomen en ook in mijn geval het nog sneller overprikkeld zijn, merk ik toch echt dat ik mijn normale ritme moet aanpassen naar beneden. Ik ben nogal het type persoon dat de dagen vol plant met dingen die ik wil aftikken zakelijk en privé. De normale hoeveelheid aan taken van voor corona kan ik nu gerust halveren en qua focustaken zelfs nog verder naar beneden bijstellen. Ik heb echt tot recent amper kunnen schrijven door concentratiegebrek. Lezen bleek ook een probleem: lang leven de luisterboeken. 😉

Er zijn hele dagen voorbijgegaan dat ik niet veel meer gedaan kreeg dan de basiszorg voor onze kinderen (samen met manlief) en rusten tussendoor. Inmiddels gaat het wel weer beter dan dat, maar nog steeds moet ik erg op de moeheid balans letten en kan ik bij lange na nog niet op de stand ‘normaal’ functioneren. Als ik dat éven doe, krijg ik daarna een ongewoon heftige terugval in vermoeidheid en kan ik de dagen daarna zo goed weer leeg vegen. Dus dan maar wat rustiger aan, waar mogelijk. Want niet alles kan je zomaar ‘on hold’ zetten.

Omikron en blijvende vermoeidheid

De langdurig blijvende vermoeidheid is niet specifiek iets wat enkel bij Omikron variant voorkomt. Het is wel typisch dat deze variant als mild wordt betiteld en toch bij veel mensen langdurige vermoeidheid als blijvende klacht geeft. De variant is mild in de zin dat er minder mensen door in het ziekenhuis moeten worden opgenomen en deze variant zich met name uit als bovenluchtweginfectie en de longen met rust laat. Dit is goed nieuws, want juist de longen gaven bij de Delta variant veel IC opnames en patiënten die zuurstof nodig hadden.

Ook mensen die slechts in lichte mate last hebben gehad van hun besmetting kunnen last krijgen van langdurige klachten die vallen onder long covid. Langdurige vermoeidheid, snelle overprikkeling en gebrek aan concentratie zijn slechts enkel klachten die daarbij genoemd worden. Long Covid is dus niet per definitie klachten aan de longen. Nu beschouw ik mezelf (nog) niet als persoon die langdurige klachten overhoudt aan Omikron, daar ik het idee heb dat het vooruit gaat en we zijn nu ‘pas’ 3 weken verder. Maar het is duidelijk wel dat het langer duurt dan een gemiddeld virus(je) om van te herstellen.

Mocht jij ook last hebben van blijvende vermoeidheid? Sterkte! Hopelijk herstel je spoedig.

Bedankt voor het lezen van deze blog!

Barbara Oosthoek handgeschreven 3.1

Bewaar deze pin voor later:

Heb jij ook last van blijvende vermoeidheid

Voel je welkom om Onlybyme te gaan volgen!

Je kan Onlybyme vinden op PinterestFacebookInstagramTwitter en Bloglovin’.


Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten