nooit te oud om te studeren

Waarom je nooit te oud bent om te leren! – Studeren voor iedereen

nooit te oud om te studeren; studeren
bron: pixabay

Ook al ben ik 40 jaar, heb ik een dochter en ben ik net verhuisd naar de andere kant van Nederland: ik ben nooit té oud om te leren. Ik heb het dan wel druk, maar voor studeren maak ik graag tijd. Ik ben bezig met de hbo-bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening aan de NTI.

Dit is een flexibele opleiding, want ik heb geen tijd om elke dag met mijn studie bezig te zijn. Ik heb dochterlief, mijn vriend, zijn zoon, mijn eigen bezigheden en een onverwachte maar zeer fijne zwangerschap die ruimte vraagt in mijn schema en natuurlijk deze blog. Toch vind ik het belangrijk om de tijd te nemen om de dingen te leren die ik interessant vind, iets voor mezelf.

De zwangerschap heeft wel een ingecalculeerde vertraging tot gevolg. Ik ben door extreme vermoeidheid nu niet in staat om actief te studeren. Gelukkig is de verwachting dat deze moeheid na het eerste trimester zal gaan afnemen en is er bij de thuisstudie ook de nodige uitloop mogelijk.

Om te studeren hoef je niet jong te zijn: iedereen kan het doen. Oud én jong.

Studeren is leuk, maar ook duur. Heel erg duur. Zeker als je geen recht meer hebt op studiefinanciering, een aanvullende beurs en een studentenlening van DUO, is het betalen van een studie moeilijk. Je hebt in een gezin immers genoeg vaste uitgaven elke maand, zo ook hier, en je moet er bewust voor willen kiezen om ruimte te maken voor een studiebudget. Gelukkig zijn er wel een aantal opties, zoals bijvoorbeeld geld lenen. Hieronder vertel ik je over opties die studeren voor veel meer mensen mogelijk maakt. 

Levenlanglerenkrediet

Via de website van het NTI werd ik gewezen op het Levenlanglerenkrediet, ook van DUO. Met dit krediet is het mogelijk om een krediet te krijgen voor de duur van je opleiding. Je kunt dan per (studie)jaar het bedrag lenen dat je aan collegegeld of lesgeld moet betalen. Mijn opleiding SPH duurt bijvoorbeeld 4 jaar. Dit zou betekenen dat ik 4 jaar lang geld kan lenen. Bijvoorbeeld om het collegegeld te betalen. En ik kan je vertellen: dat is niet niks. Zolang je studeert heb je recht op deze lening en de aflossing begint een jaar nadat je je studie hebt afgerond. Dit ligt aan de uitschrijfdatum van je studie.

Persoonlijke lening

Mocht de Levenlanglerenkrediet niet toereikend genoeg zijn, omdat je bijvoorbeeld geen tijd meer hebt om te werken, dan zijn er nog andere opties. Voor mij was het in het begin ook moeilijk om alles als alleenstaande moeder te bekostigen én te studeren. Nu ik samenwoon is het iets makkelijker geworden en worden veel kosten gedeeld. Dit scheelt enorm. Ik had het dus niet nodig, maar een persoonlijke lening afsluiten is ook een goede optie. Bij een persoonlijke lening leen je in één keer een bedrag dat je vervolgens over een vooraf vastgestelde periode afbetaalt. De rente en de looptijd van een persoonlijke lening staan vast. Je weet dus van tevoren precies waar je aan toe bent. (Houd er wel rekening mee dat je jezelf goed laat informeren over de rentevoet die er wordt gevraagd, rondkijken kan je zomaar een aardige besparing opleveren!)

Sommige studies hebben een overeindsubsidie tot wel 10.000 euro

Wat het voor mij persoonlijk makkelijker maakte om te gaan studeren is dat de overheid een deel van de kosten voor mijn studie betaald. Vanwege tekorten die ontstaan in bepaalde beroepsgroepen stimuleert de overheid om herintreders of volwassenen die willen switchen van werkveld (of een stapje hoger op willen) tot het beginnen van een HBO studie die door subsidie veel minder kost dan normaal.

Studeren ook iets voor jou?

Wat ik jullie eigenlijk duidelijk wil maken met deze blogpost? Het leven is kort en later spijt krijgen is zonde, het is zeker met een steeds langere duur van doorwerken tot aan je AOW, niet raar als je besluit op latere leeftijd nog je te gaan omscholen, bijscholen of verdiepen in je vakgebied.

Voel je in ieder geval nooit te oud! Kennis is altijd welkom en geeft inzicht en in mijn geval maakt het mijn leven rijker.

Ben jij ook aan het studeren? Een verdieping van je eigen werkveld? Iets totaal nieuws? Ik ben benieuwd!

 

 

Gerelateerde artikels: 

 

 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten