Na 3 kinderen geen kinderwens meer
| |

Na 3 Kinderen, Geen Kinderwens Meer?

Na 3 kinderen geen kinderwens meer

Heb je na drie kinderen geen kinderwens meer? Dan ben je niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst tweederde van de vrouwen die drie kinderen hebben, geen verdere kinderen meer willen. Maar dus ook nog eenderde van de vrouwen die liefst hun gezin nog verder uitbreiden.

Na drie kinderen geen kinderwens meer? Of twijfel je nog?

Dit kan verschillende redenen hebben: sommige vrouwen voelen zich te oud om nog een baby te krijgen, andere vinden het lastig om een goede balans tussen werk en privéleven te vinden of ze missen de energie die nodig is om voor een baby te zorgen.

Wanneer je drie kinderen hebt, is het vaak moeilijker om alles onder een hoedje te houden. Je bent constant bezig met het verzorgen van kleine kinderen, het helpen met huiswerk en het chaufferen van je oudste naar alle activiteiten. Het is dan niet gek dat je geen energie meer over hebt voor een baby.

Is er nog steeds een kinderwens na drie kinderen?

Wat de reden ook is, het is belangrijk om na te denken over hoe je erachter komt of je nog wel een kinderwens hebt.

Een van de beste manieren om uit te vinden of je nog meer kinderen wilt is erover te praten met je partner. Jullie zitten er samen in en het is veel makkelijker om samen die beslissing te maken. Ook kan je proberen erover te praten met andere ouders met 3 kinderen en hoe zij hierover denken. Waarom hebben zij het bij 3 kinderen gehouden? Of waarom overwegen ze juist nog wel een vierde?

Er is geen verkeerde keuze: jij bepaalt!

Het is belangrijk dat je je bewust bent dat er geen verkeerd antwoord bestaat op de vraag of je wel of geen verdere gezinsuitbreiding wilt hebben. Dit is uiteindelijk iets tussen jou en je partner en niemand heeft daar verder iets over te zeggen. Al is wel vaak een onderwerp van gesprek in informele setting wanneer je eerste de babyfase uitgaat dat je vragen krijgt of je nog een tweede, derde etc. wilt. Je hoeft hier niet op te antwoorden of laat het vaag als je liever niet in details wilt treden. Dit is zo iets persoonlijks dat je daarover aan niemand anders verantwoording schuldig bent, hoe goed en lief bedoeld de vraag van de steller misschien ook is geweest.

Twijfel je nog steeds?

Als je twijfelt, is het misschien verstandig om even te wachten totdat de kinderen wat ouder zijn. Zo kun je er later altijd nog voor kiezen om er nog eentje bij te krijgen. Maar wees je ervan bewust dat dit keuzeproces voor iedereen anders is. Doe wat jij voelt dat het beste is voor jou en je gezin.

Barbara(44): Wij hebben met ons samengestelde gezin, na beiden al een kind uit een eerdere relatie op latere leeftijd samen nog twee schatten van kinderen gekregen en zitten nu weer midden in de tropenjaren. Een bewuste keuze, die met liefde is gemaakt. Maar nu ik zelf 3 kinderen op de wereld heb gezet en mijn leeftijd gaat tellen is het voor ons klaar. Met nu een uitwonende volwassen zoon van vriendlief, een tienerdame van 11 en twee jongens van 1 en 3 jaar moet ik er niet aan denken er nog eentje bij te hebben op dit moment. Het is zo pittig genoeg. Al wil dat niet zeggen dat mijn hart niet smelt zodra ik een baby hoor huilen ergens en terugdenk aan de tijd dat de jongste net geboren op mijn borst lag. Het blijft iets heel bijzonders en dat heet bij mijn weten het lege buik syndroom, waarbij je als vrouw terugverlangt naar weer zwanger zijn en een baby krijgen. Best een aparte gewaarwording soms, dat ik er heel stellig van overtuigd ben, dat ons gezin compleet is en toch nog steeds die warme gevoelens kan hebben als ik een kleine baby zie of hoor. 😉


Na 3 kinderen geen kinderwens meer

Disclaimer: de bron van de afbeelding niet uit ons eigen gezinsarchief, maar afkomstig vanaf Canva Pro.


Enkele eerder verschenen blogs dit ik kan aanbevelen:

Lente Uitjes met kinderen; evenementen en musea

Junior Suite Fletcher hotel Doorwerth-Arnhem | Geschikt voor gezin met jonge kinderen?

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten