Dit moet je weten over een MRI scan van je hersenen
Niemand wil te horen krijgen dat je een MRI scan van je hersenen nodig hebt. Het is dan ook logisch dat je nerveus bent als je arts zo’n onderzoek voor je heeft geboekt. Een MRI machine ziet er dan ook intimiderend uit, maar je hoeft er absoluut niet bang voor te zijn. Dit is namelijk een niet-invasieve beeldvormingstest, je voelt er dus niets van! In dit artikel lees je meer over een MRI scan van je hersenen.
Hoe werkt een MRI scan van je hersenen?
Een MRI scan hersenen gebruikt krachtige magneten, radiogolven en een computer voor het maken van beelden van je brein. Ook andere vormen van diagnostische beeldvorming kunnen hiervoor gebruikt worden, al zijn MRI afbeeldingen nauwkeuriger en duidelijker. Bovendien gebruikt geen MRI ook geen straling, wat bij röntgenfoto’s en CT scans wel het geval is.
Je komt bij een MRI scan op een tafel te liggen. Deze wordt vervolgens in de machine geschoven. Je lichaam belandt dan in een sterk magnetisch veld, je waterstofprotonen worden hierdoor opnieuw uitgelijnd. Uiteindelijk keren de protonen terug naar hun normale uitlijning, ondertussen zenden ze energie uit. Het apparaat vangt deze energie op, hier worden afbeeldingen van gemaakt.
Wat laat een MRI scan van je hersenen zien?
Nadat je een MRI scan van je hersenen hebt laten maken, kijkt je arts naar de gemaakte beelden. Je arts ziet dan de details van je bloedstroom en vloeistoffen rond je brein. Zodoende kunnen afwijkingen vastgesteld worden in de hersenen met betrekking tot (slag)aders. Daarnaast kan een MRI scan ook hersenletsel tonen. Zo verschijnt een hersenlaesie als een lichte of donkere vlek op de afbeeldingen. Hierdoor zie je direct dat er iets mis met je hersenweefsel. Hersenlaesies kunnen overigens ontstaan door multiple sclerose, tumoren en/of infecties.
Een MRI scan van je hersenen wordt vaak gebruikt voor het onderzoeken van de bloedstroom en weefselgezondheid in de volgende hersenstructuren:
- Grote hersenen: De grote hersenen zijn het voorste stuk van de hersenen. Ze hebben betrekking op aanraking, beweging, lichaamstemperatuur, redeneren, leren, zien, emoties en horen.
- Hersenstam: In het midden van de hersenen zit je hersenstam. Dit gebied bevat onder meer honger, hartfunctie, oog- en mondbewegingen, onwillekeurige spierbewegingen, bewustzijn en sensorische boodschappen.
- Cerebellum: Je cerebellum zit aan de achterzijde van je hersenen. Het coördineert vrijwillige spierbewegingen, terwijl het er ook voor zorgt dat je je houding en evenwicht behoudt.
Het kan natuurlijk zo zijn dat je uit voorzorg een scan van je hersenen wilt laten maken zonder dat je een doorverwijzing van je arts hebt. In dit geval kan je eenvouding een MRI scan zonder verwijzing laten uitvoeren door een gespecialiseerde kliniek.
Dit artikel bevat een betaalde samenwerking.