Man versus vrouw; komen mannen echt van een andere planeet?

Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus. Hoe zit het nu? Zijn mannen en vrouwen echt zo verschillend? Denken mannen werkelijk anders dan vrouwen? Ligt dit aan de opvoeding of is er meer aan de hand? Een man versus vrouw artikel met acht ‘verschillen’ en hun onderbouwing.

man versus vrouw
© Pixabay

Cindy: Als ik kijk naar mijn eigen situatie zou ik zeggen: ja, mannen zijn en reageren inderdaad heel anders dan vrouwen. Om er achter te komen of mijn aanname klopt, ben ik het internet op gedoken en wat blijkt? Er zijn toch wel degelijk verschillen tussen de sekses en niet alleen fysiek. Een mannenbrein werkt echt anders dan het vrouwenbrein.

Man versus vrouw, wat is er nu ‘echt’ over te zeggen?*

Alle verschillen omvatten in een artikel is niet mogelijk. Om meer inzicht te geven  over de onderlinge 8 verschillen nader uitgewerkt met de verklaring erbij.

*Noot: Onderstaande ‘verschillen’ zijn niet voor iedereen in even sterk mate van toepassing. Het zijn ‘gemiddeld bewezen’ resultaten in ondezoeken. In een onderzoek zijn er altijd afwijkende resultaten die wel worden meegenomen in het onderzoek, maar indien het gros een ander resultaat aangeeft, vallen de afwijkende resultaten buiten de ‘algemene conclusie’. Dus mocht je bij een ‘verschil’ dit zelf anders ervaren, dan ben jij hierin niet ‘standaard’. Wat niet wil zeggen dat je afwijkend bent, maar anders dan de meeste vrouwen dan wel mannen op dit ene facet.

Het brein

Mannen hebben een groter brein. Niet alleen het brein is groter, maar het hoofd ook. Na even te hebben gekeken naar het hoofd van mijn man en dat van mijzelf, kan ik dat volledig beamen. Het brein van vrouwen mag dan wel kleiner zijn, maar is daartegen veel actiever. Een vrouwelijk brein is eigenlijk nooit in rusttoestand; vrouwen zijn altijd alert. Bij mannen kan het brein wel degelijk in ruststand zijn. Dit verklaart dat als je aan een man vraagt waar hij aan denkt, het antwoord geregeld is: ‘niets’. Ik kan mij dat persoonlijk niet voorstellen, maar manlief kan dus wel degelijk ‘echt’ aan niets denken.

Stress

Stress is ook een ding waar het brein anders op reageert. Vrouwen willen bij stress eerder gaan zorgen of praten met een vriendin. Dames willen worden gerustgesteld. Een man schiet in de zogenaamde stressmodus die ervoor zorgt dat hij ruimte wil voor zichzelf en dan bijvoorbeeld een blokje om gaat. Ze hebben er hoe dan ook behoefte aan om stoom af te blazen. Dit is iets wat voor mij meer dan herkenbaar is.

Als ik stress ervaar dan helpt het mij om te praten, omdat ik vaak al pratend tot rust kom. Het praten helpt mij om overzicht te creëren. Manlief kan ik bij stress beter met rust laten. Meestal gaat hij dan rommelen in de garage om later weer de draad op te pakken waar hij gebleven was.

Gevaar en oriëntatie

In het mannenbrein is het gebied dat de vecht en vluchtreacties uitlokt groter dan bij vrouwen. Dit is de reden waarom mannen gevaar sneller zien aankomen en waarom mannen – over het algemeen – hun weg beter weten te vinden. Daarnaast is het gebied dat zorgt voor het ruimtelijk inzicht groter, waardoor zij dat beter kunnen inschatten dan de ‘meeste’ vrouwen.
In mijn relatie klopt dit zeker. Ik ben al snel mijn oriëntatie kwijt als ik ergens ben waar ik de weg niet ken. Manlief weet dan vaak welke richting we op moeten en ik zou prompt de verkeerde kant op gaan.

Pijn

Hoe zit het dan met dat mannen beter tegen pijn zouden kunnen dan vrouwen? Dit klopt wel. De manier waarop men pijn ervaart is bij mannen en vrouwen verschillend door de sekshormonen. Vrouwen zijn meer gevoelig voor aanraking en daardoor raken pijnprikkels een vrouw harder, met name op emotioneel niveau.

Het is bewezen dat daartegen een vrouw beter tegen langdurige pijn kan dan een man. Het heeft er ook heel erg mee te maken met wat voor soort pijn men moet dealen. De pijn die vrouwen ervaren tijdens een bevalling blijkt voor mannen niet te verdragen.

Griep

Er wordt nog wel eens gezegd dat mannen zich aanstellen als ze griep heb en (ahum) ook ik maak mij er schuldig aan. Toch moet ik met het schaamrood op mijn kaken bekennen dat mannen de griep inderdaad zo heftig ervaren. Zij hebben meer temperatuurreceptoren in de hersenen, wat ervoor zorgt dat zij meer last hebben van de symptomen. Dus dames, als een man ziek is, haal dan diep adem en bedenk dat hij echt zo ziek is, als hij zich gedraagt.

Duizendpoot

Klopt het dan ook dat vrouwen meer dingen tegelijk kunnen doen en mannen niet? Een onderzoek heeft aangetoond dat mannen ook echt wel dingen tegelijkertijd doen. Dus nee dames, niet alleen vrouwen kunnen dat.

Het is echter wel zo dat vrouwen dit langer kunnen doen dan mannen. Manlief doet ook meerdere dingen tegelijk, maar hij mist dan wel de focus en de zaken gebeuren half. Als ik eerlijk naar mijzelf kijk, moet ik zeggen dat ik vroeger echt een duizendpoot was. Ik deed echt alles tegelijk. Door een vitamine B12 tekort is er roet in het eten gegooid en kan ik me nu slechts op één ding tegelijk richten.

Chocolade

Iets waar ik echt niet zonder kan en waar ik dan ook absoluut niet vanaf kan blijven is chocolade. Manlief vindt het wel lekker, maar is er niet zo verslaafd aan als ik. Een reep kan bij hem rustig een week in de kast liggen en ik open elke dag die kast en kijk die reep zowat weg, want tja, die van mij was allang op.

Het is bewezen dat mannen en vrouwen anders reageren op het eten van chocolade. Het blijkt zelfs dat de stof die in chocolade zit, andere delen van het brein prikkelt bij heren en dames. Bij de vrouwen prikkelt het juist het gedeelte waar het hongergevoel zit. Het blijkt dat er meer wordt gehunkerd naar suiker en vetten. Mannen willen vlees. Deze behoeften zijn terug te voeren naar de tijd van de holbewoners. Vrouwen hadden vetten nodig om de baby goed te laten groeien, mannen hadden spierkracht nodig. Dus, trek in chocolade? Geef de holbewoners maar de schuld.

Emoties

Waar we allemaal wel eens tegen aanlopen is dat mannen en vrouwen elkaar soms echt niet begrijpen. Het lijkt dan alsof we allebei een andere taal spreken. Je zegt iets en krijgt dan een antwoord wat voor jouw gevoel nergens op slaat. Hoe kan dat nou?

Het blijkt dat de heren er niet zo goed in zijn om emoties te ontcijferen en al helemaal niet als ze iemand in de ogen aankijken. Mannen willen juist duidelijkheid. Ze kunnen niets met ‘het voor hun vage gedoe’, dus dames wees duidelijk en zeg wat je voelt. Dat een man dan weet hoe iemand zich voelt, wil nog niet betekenen dat hij ook reageert, zoals een vrouw verwacht. Mannen zijn namelijk praktisch ingesteld.

Problemen moet je oplossen, erover blijven praten lost niets op. Heel herkenbaar in mijn geval. Ik wil praten, manlief oplossen. Het gevolg is dat we op twee verschillende golflengtes praten. Ik weet inmiddels dat ik letterlijk moet aangeven waar ik behoefte aan heb, maar ai, dat is niet altijd even makkelijk. Herkenbaar?

Conclusie

Het moge duidelijk zijn dat er wel degelijk verschillen zijn, uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Wetenschappelijk is gebleken dat als er communicatieproblemen zijn tussen een heer en een dame, dat het vaak wordt veroorzaakt doordat het mannen en vrouwenbrein op een verschillende manier werkt.

Het één is niet beter of slechter, het is gewoon anders. Indien we objectief naar de verschillen kijken, dan is het toch duidelijk dat we juist door die verschillen elkaar heel mooi aanvullen?  Zijn de beschreven verschillen voor jou herkenbaar?

 

 

Disclaimer: de inhoud van dit informatieve artikel is gebaseerd op onderstaande bronvermeldingen. Mocht het ergens onwaarheden bevatten dan word ik hier graag op gewezen, zodat een correcte aanpassing kan plaatsvinden. Aan de inhoud van het artikel kunnen dan ook geen rechten of definitieve conclusies met betrekking tot verschillen tussen de sekses worden ontleend. 

Bronnen:

Comments

  1. Oma Will says:

    Mijn man komt al 50 jaar van een andere planeet en kan soms de weg naar mijn planeet niet vinden.
    Hoe moeilijk kan dat zijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.