drinking 87155 640
|

Letterlijk ziek van de warmte: dit helpt!

Tegenwoordig is ziek van de warmte worden elk jaar bij mij van toepassing, zeker nu de zomers flink warmer worden en hogere temperaturen steeds vaker voorkomen. Wat doe je als je letterlijk ziek wordt van de warmte?

Deze blog geeft mijn ervaring weer van hoe ik in 2015 zelf meemaakte dat ik ‘letterlijk ziek werd van de warmte‘ en ook dat het niet direct herstelde toen het weer veranderde naar iets koelere temperaturen. Misschien bereiken deze tips je op tijd om te voorkomen waar ik toen in belandde!

 
drinking-87155_640

Meer water drinken alleen is niet genoeg!

Je hoort het overal. Met warm weer meer water drinken. Dus wij allemaal braaf aan het water, deze dame inclusief. Echter is dat niet voldoende. Je lichaam verliest namelijk niet enkel veel vocht tijdens de warmere dagen, ook je zouten verlaten via zweet je lichaam. Als je dan daarna enkel veel gaat drinken, verdun je de overgebleven zouten enkel maar en raakt de zouthuishouding enkel maar verder uit balans. Gevolg: we voelen ons slap en ellendig tot misselijkheid aan toe. Hier de ervaringsdeskundige!

ziek van de warmte

De oplossing is zo simpel… meer zout toevoegen aan je eten*. Bouillon, nootjes, zoute drop… het zal je beter later voelen. Al zal het langer duren om geheel te herstellen, de zouthuishouding herstelt immers maar langzaam.

Het meest ideaal is het om ORS te nemen, dat is een zout/suiker verbinding die de tekorten het snelst aanvult en het beste wordt opgenomen in het lichaam.  Niet het lekkerste, maar je bent wel het snelst van je klachten af. ORS is bij de drogist verkrijgbaar, zelfs met een smaakje.

*Let wel op de hoeveelheid zouten! Een hele zak zoute drop is zeker niet de oplossing. Zeker mensen met hoge bloeddruk dienen heel goed op te letten. Het is een combinatie van én, én. Dus meer water drinken, iets meer zouten en suikers. Dit om je vochthuishouding zo ideaal mogelijk op peil te houden. Bouillon verdient dus zeker de voorkeur boven veel zoute drop of chips. Het is vaak meer wat voor handen is. Een snufje extra zout over het eten kan ook al wonderen verrichten. Het gaat erom dat je niet enkel compenseert met water in grote hoeveelheden. De suikers zijn veelal al opgelost door een drankje te drinken waar suikers in zitten. Ook daarvoor hoeven we geen hele zak snoepgoed weg te eten. Ga je onderweg: neem een zakje ORS mee, overal en altijd te gebruiken en je flauwte (die altijd opkomt als je er niet op rekent) is binnen een half uur weer weg.

Ziek van de warmte: overige zinvolle tips

Letterlijk ziek geworden van de warmte Deze tips helpen je snel te herstellen
  • Zorg voor algehele afkoeling. Bereik dit simpel door de voeten in een teiltje met water te doen… een natte handdoek in de nek te leggen en af en toe een frisse douche kan ook helpen, maar niet te koud, anders vliegt de warmte je daarna wellicht meteen weer aan.
  • Verder is rustiger aan doen, het beste advies. Je lichaam is hitte niet gewend (althans hier in Nederland/België niet) en dus zal je lichaam heftiger reageren dan wanneer je elke week tropische temperaturen ervaart. Wees lief voor jezelf en ga niet te inspannend bezig. Hardlopen kan wel, maar kies dan de koelste momenten van de dag. Tuinieren prima, maar wacht tot je uit de zon, heel langzaam iets kan doen. Plan je activiteiten!
  • Mocht je wel gaan werken, pas de airco in je auto aan voordat je arriveert op je werk of thuis. Anders is de overgang naar buiten toe veel te groot. Daardoor kan je ineens hele erge hoofdpijn krijgen. Iets wat je wil vermijden!
  • Houd de oudere mensen in je omgeving een beetje in de gaten. Zij hebben het meest last van plotselinge hittegolven en loop eens een keertje extra binnen!
  • Ook al heb je geen trek: blijf eten! Je het al die mineralen en vitamines nodig die stiekem te snel je lichaam verlaten. Juist blijven eten en letten op dat de balans van zouten en suikers goed blijft tezamen met extra vochtinname is de tip om te voorkomen dat je letterlijk ziek wordt van de warmte.

Laten we hopen dat ziek worden van de hitte de meeste mensen bespaard blijft!

Letterlijk ziek van de warmte pinterest afb2

Deze artikelen hebben gerelateerde onderwerpen:


Disclaimer: de oorsprong van deze blog ligt bij de eigen ervaring mega ziek te zijn geworden van de warmte. De overige informatie is online verzameld bij diverse betrouwbare zoals Wikipedia. Ik adviseer eenieder die zich erg onwel voelt (door warme temperaturen) altijd contact te leggen met een hulpverlener.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten