| |

Sinterklaas Stress, jouw kind ook?

Helaas, dit jaar is het weer raak hier in Huize Onlybyme. Wat een leuk feest moet zijn, is hier de oorzaak van behoorlijk wat stress bij kleuterlief. Herkenbaar?

Sinterklaas Stress

Wellicht ligt het aan het karakter van een kind (denk het wel), maar mijn dametje is net als haar mama erg gevoelig. Het is nu al weken iets wat dagelijks terugkomt en het lijkt steeds spannender voor haar te worden en geeft haar de nodige prikkels en verplichtingen. Eerder schreef ik al over tips voor ouders om met deze spannende tijd om te gaan in Sinterklaas – Heel erg spannend!

Het Sinterklaasjournaal

Zo is het Sinterklaasjournaal iets wat ze ‘moet’ zien en ze is doodsbang dat ze de uitzending mist. Ze wist dat het om maandag om 6 uur begon. ‘s Morgens om half 6 een gestreste kleuter naast me, of het nog geen 6 uur was. Toen ik nogmaals vertelde dat het ‘s avonds 6 uur was, moest ik beloven te helpen onthouden wanneer dat dat dan is. Dit ondervangen door een speciale wekker in te plannen, die afgaat iets voor 6 uur met een deuntje voor haar heel herkenbaar. Niet dat het hielp, want ze heeft tussen 5 en 6 wel tig keer gevraagd of de wekker nog niet ging. Hoewel ze echt kan klokkijken, was ze er niet gerust op. Ook toen de wekker was gegaan en we klaar zaten voor de televisie, was ze erg bang dat het Sinterklaasjournaal niet meer zou komen. Dat we al ‘te’ laat waren. De opluchting was dan ook groot, toen het eindelijk begon. Klik hier voor de eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal.

De intocht

Uiteraard is ook de intocht verplichte kost. Ze heeft al meerdere malen gevraagd, wanneer de Sint in het dorp komt. Komende zondagmiddag gaan we erheen. Ook heeft ze aan papa gevraagd wanneer de Sint daar arriveert, dus wellicht gaat ze ook daar kijken (ik weet zelf even niet of dat op hetzelfde moment is). De intocht kijken op televisie zal ze ook zeker niet overslaan bij papa komend weekend. Alles wat met de Sint te maken heeft, is super belangrijk en verplicht (in haar hoofd).

Lief zijn

Nog zoiets. Ineens is lief zijn heeeeeel belangrijk. Ook al heb ik al aangegeven dat de Sint best weet dat kindjes niet altijd heel lief zijn en soms een beetje ongehoorzaam. Dat de Sint het veel belangrijker vindt dat je het daarna weer goedmaakt met papa en mama. Toch blijft het een heet hangijzer. Ze is als de ‘dood’ dat ze nu niets van de Sint krijgt, want ja ze is wel eens een beetje stout (zoals elk kind).

 

Schoen zetten

Ze weet nog niet dat hier niet elke dag de schoen gezet gaat worden, maar het is echt iets dat in haar beleving “moet”. Het is echt een maand, die zoveel indruk maakt op mijn kleine dametje, dat ik me soms afvraag of het nog wel zo leuk is allemaal. Het lijkt niet uit te maken hoe vaak ik aangeef dat ze gewoon zichzelf mag zijn en dat alle kinderen wel eens ongehoorzaam zijn. Riana dus ook, maar daarna is er de angst, straks krijg ik niets. Ook al hebben we samen de Club van Sinterklaas Film & de Verdwenen Schoentjes gezien, waarin ook de boodschap werd uitgedragen dat iedereen iets krijgt van de Sint. Ik schreef er een recensie over met een globale inhoud voor de ouders.

Zo veel mogelijk alles in het Sint thema

Liefst is ze er hele dagen mee bezig. Dus ik bied haar gevarieerd dingen aan die ermee te maken hebben, film, knutselen, muziek, bakken, etc. Kijk ook eens naar 10 tips voor een gezellige Sinterklaastijd, misschien tref je er nog wat extra tips aan om met je kleine heer of dame te doen deze maand! Laten we er zo veel als mogelijk een feest van maken, dat is althans wat ik probeer dagelijks bij mijn dametje te benadrukken. Hopelijk neemt de stress zo niet al te hoge waarden aan en kunnen we de nachten enigszins normaal doorkomen, zonder teveel nachtmerries dit jaar.

 

Herken jij de stress bij je jonge kinderen? Of weet je het nog van toen ze klein waren?

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten