| |

Sinterklaas – heel erg spannend! (Tips hoe ermee om te gaan als ouder)

Ieder kind gaat er op zijn of haar eigen manier mee om met de spannende Sinterklaastijd. De één heeft nergens last van, de ander is hevig onder de indruk van de Sint en zijn Pieten. De gevolgen kunnen divers zijn, maar onderschat de uitwerking op je jonge kind(eren) vooraf niet. Het kan variëren van het niets willen hebben van de Sint en zijn Pieten, tot hele erge nachtmerries.

nachtmerrie
Kindernachtmerries

Eigen ervaring met nachtmerries

Vorig jaar was Riana ruim 3,5 jaar. Gezien haar verjaardag op 1 januari valt, was de Sinterklaastijd en de gewenningsperiode op de basisschool gelijktijdig aanwezig. Helemaal uitvlakken, kan ik de spanningen van het wennen in de kleuterklas niet, maar ze leek enkel maar sneller, dan ze mocht er fulltime heen te willen. De nachtmerries begonnen ook al veel eerder, zo rond de herfstvakantie, al voor de komst van de Sint in Nederland. Ze verwerkte ‘s nachts alles wat overdag voorbij kwam en in haar beleving was veel daarvan Sint gerelateerd. De nachtmerries hadden vaak iets van doen met de Sint of ik kon er een angst uithalen, die er voor de belangstelling in de Sint totaal niet was.

Nu ben ik niet van de bangmakerij. Het in de zak naar Spanje als je stout bent, wat vroeger wel tegen ons werd gezegd als kind, heb ik bewust weggelaten. De Sint werd enkel als een positief leuk feest gebracht en toch, het gaf Riana zoveel spanningen, dat ik bijna elke nacht bij haar zat op de bedrand. Zij danig overstuur. Soms zelfs meerdere malen per nacht. Ik ging gewoon wensen, dat die beste man maar snel het land en Riana’s hoofd zou verlaten. Gelukkig leek ze overdag het redelijk leuk te vinden, maar de nachten waren bagger. Het moeilijke is, dat je er zo weinig aan kunt doen, want een half slapend kind dat angstig is, is moeilijk uit te leggen dat er niets aan de hand is. En de volgende morgen is zij het voorval vergeten, als ouder uiteraard niet.

Na 5 december, met de Sint weer op de boot naar Spanje, namen de nachtmerries af en ging ik merken, dat ze het steeds leuker ging vinden. De Sint is hier dan ook nog wekelijks in huis terug bekeken tot ver in het voorjaar. Veilig op afstand en achter de rug, was het ineens allemaal leuker, dan toen de beste man en zijn vrienden hier waren. Voor dit jaar ben ik dan ook hoopvol gestemd. Ze is nu ouder en verheugd zich erg op alles wat maar met de Sint te maken heeft.

Tips voor jonge kinderen en de kennismaking met de Sint

  • Leg zo min mogelijk nadruk op de Sint en dingen die daarmee samenhangen. Geen dingen die ‘moeten’, laat het uit het kind zelf komen.
  • Geeft het kind angst aan, neem dat serieus en probeer het kind niet over te halen tot iets wat het eigenlijk (nog) niet durft.
  • Benader de Sint en het hele feest eromheen als iets positiefs en leuks.
  • Indien het kind aangeeft geen interesse te hebben, dring niet aan en volgend jaar is het kind er meer aan toe.
  • Maak het niet groter dan het is. Ga mee in wat het kind aangeeft in mate van interesse.
  • Spreek vooraf door wat er gaat gebeuren, zodat het kind weet wat het kan verwachten.

Hopelijk gaan jullie met jullie kinderen een geweldige Sinterklaastijd tegemoet! 

My fingers are crossed here!

 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten