|

Kleutersmoezen, herkenbaar?

Kleutersmoezen: als mama van een schattige kleuterdame kom ik ze dagelijks tegen. De smoesjes om alles te trachten voor dochterlief zelf net iets handiger uit te laten komen. Ze liegt niet om het liegen, maar probeert soms de waarheid wat ‘aan te passen’, naar eigen goeddunken.

Voor menig ouder een feest der herkenning, gok ik zo. Een overzicht wat zoal aan smoesje voorbij komt in een jaar tijd (en ik me nog herinner). Nog aanvullingen???

kleutersmoezenDeze kleutersmoezen die zijn in 2015 gepasseerd

 • Dat hebben mijn nepkinderen gedaan. (Schuld afschuiven, wat altijd mislukt aangezien mama daar niet intrapt.)
 • Mijn buik heeft echt geen gaatjes meer over. (Geen zin meer om verder te eten, maar als het gevolg haar te ernstig is dan zijn er ineens nieuwe gaatjes.)
 • Heb geen honger meer. (Wat geregeld vertaald dient te worden in: ik lust best nog meer, maar liever wat anders dan wat ik nu te eten krijg. Want verbazingwekkend snel na het geen honger meer hebben komt de vraag om iets anders.)
 • Ik heb buikpijn! (Dat is even een lastige, soms heeft ze echt buikpijn, maar het kan net zo goed zijn om ergens onderuit te willen komen of iets gedaan te krijgen.)
 • Ik voel me ziek. (Ze wil dan graag bij mama in bed slapen en weet dat ze dat mag als ze echt ziek is en hoge koorts heeft.)
 • Ik ben te moe om naar school te gaan. (Toen ze nog niet leerplichtig was kreeg ze de keuze, thuisblijven betekent dan naar bed, en dat was natuurlijk niet de bedoeling!)
 • Elke avond terugkerende redenen waarom mama ‘echt’ nog terug moet komen naar boven en daarmee het slaapmoment uitstellen. (pijn aan billen(zalf), dorst, plassen, tandenpoetsen (bewust vergeten en dan later mama op wijzen als die dat is vergeten), er is een spook, geen zakdoeken, geen licht aan op de gang, of juist teveel licht, deur te ver dicht of te ver open, dekbed niet ingestopt of te strak, te veel kleding/ te weinig, korte mouw willen of juist lange, het warm hebben, het koud hebben, ben ik ziek vraag, knuffel kwijt, haar lastig, iets wat mama weg moet leggen, anders gaat ze ermee spelen, iets wat ze echt nog moet vertellen, een angst, ik ga dromen over, hoe vaak mag Nijntje aan, hoe laat mag ik opstaan, jeuk dus naar plekjes kijken, angsten, huilen zonder duidelijke reden, nu ik het zo allemaal opschrijf is de lijst nog lang niet compleet, maar het beeld duidelijk, kleuterlief is inventief in het verzinnen van unieke redenen die me keer op keer verbazen.)
 • Ineens heel moe zijn. (Geen zin hebben om op te ruimen of iets af te maken.)
 • Ik luister nu echt mama! (Proberen onder een straf uit te komen of ineens inzien dat iets niet meer doorgaat omdat ze echt tever is gegaan in de grens opzoeken.)
 • Eerst nog even dit mama want… (….anders worden de nepkindjes verdrietig, … het duurt heel even nog, …..ik moet dat echt even doen nog, ….. anders gaat het fout (waarbij wat fout gaat dan een raadsel is en blijft.))
  Nu ben ik natuurlijk heel erg benieuwd of jij als  (groot)ouders smoesjes herkent of er nog een geweldige anekdote aan toe kunt voegen. Reageer gerust met aanvullende kleutersmoezen!
   
Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten