Kleuter&Co

Hoe leg je Wintertijd uit aan een kleuter?

“Mammmmmmmmm, wat duurt het toch lang vandaag voor het tijd is!”

“Ik ben echt al wakker en wil niet meer slapen!”

“Mammmmm, mag ik bij jou liggen?”

wintertijd

Het Wintertijd gesprek

Toen volgde een gesprekje in bed tijdens de dagelijkse knuffel sessie. Riana vroeg ik of ze wist waarom het vandaag allemaal zo lang duurde? Ze begreep er weinig van, dus ik legde uit dat alle klokken vannacht om half 3 ineens zijn teruggedraaid naar half 2.

Grote ogen keken me aan. “Wat een gekke klokken!”, kreeg ik als reactie. Dat komt omdat ‘alle’ mensen hebben afgesproken dat 1 x per jaar (vannacht) alle klokken 1 uurtje teruggedraaid worden. Daarom duurde voor jouw gevoel de nacht vannacht zo lang, want er zat ineens een extra uur in. Weer grote ogen. “Ja maar mammmmmm!” (de uitleg waarom we hebben afgesproken dat de klok teruggaat in de herfst en vooruit in de lente heb ik voor het gemak maar bewaard voor over een jaar of 2). “Dus…..”, vervolgde Riana, “eummm, wat gek! De klok zomaar een uur terug!?!” Toen was het even stil, uit ervaring kan ik beter haar zelf de verklaring laten verklaren, dat scheelt meestal vele vragen extra…

Toen de verlossing: “Nou mam, dan is het dus niet zo gek dat ik het zo lang vond duren eer het tijd was!” Heerlijk, die vroeg aanwezige logica, dacht ik toen, en ik moest mijn lach inhouden. Het kwam er zo stelling uit! Uiteraard gevolgd door, “Ja maar Maaaaaaa???” en weer stilte en toen: “Ik vind het stom!!!!” Einde discussie en we gingen verder met de dagelijks terugkerende riedel aan knuffels, spelletjes en nog veel meer knuffels.

Hebben jullie vanmorgen herkenbare gesprekken gevoerd? Of wellicht lang geleden toen de kinderen kleuter waren?

Barbara (44) is de eigenaresse van Onlybyme. Onlybyme is een vanuit een schrijfpassie begonnen uit de hand gelopen hobby, die ik niet meer weg wil denken uit mijn leven.

6 reacties

 • Sopdet

  Bij ons ging het vandaag zo:

  Mam, wanneer moeten we opstaan vandaag?
  Vandaag mogen we uitslapen meisje.
  Ah, oké, slaapwel mama.

  Een paar minuten later mocht mama uit haar bed, want de blaas was wakker.

  Als kleuter had ze er veel moeite mee, dan hadden we een week nodig om aan te passen, zeker in de lente. Ik heb haar toen altijd uitgelegd dat we dat deden om energie te besparen. De natuur en ecologie is een vaak besproken onderwerp op school, zelfs bij de kleuters, dus dat vond ze dan weer heel logisch. De juf had immers gezegd….

  Prettige zondag toegewenst.

  • Barbara

   Ze was uitgevraagd, indien ze had doorgevraagd had ik het verder kunnen uitleggen, vaak komt het later weer terug met Ja maar mammmm vragen 😉 Mijn ervaring is dat ik haar het beste zoveel mogelijk zelf kan laten verklaren om de gesprekken het simpelst te houden voor ons beiden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *