673 1
|

Hoe ga je om met een dwarse kleuter?

Laat ik beginnen met zeggen dat mijn dochter Riana (4) een engeltje is grotendeels van de tijd. Ik geniet dagelijks van grote knuffelpartijen, liefdesverklaringen en grappige gesprekken. Helaas is mama ook uitlaatklep voor de energie die ze niet kwijt kan (nog) op school, doordat ze moet wennen (en wat timide is) en haar plekje daar in de gevestigde groep nog moet vinden. Daarnaast is mama de veilige haven en dus ga je daar proberen je grenzen op te zoeken, waarmee ze mama het soms knap lastig maakt.

673

Foto genomen tijdens uitje in De Valkenier, lees daarover hier.

Binnen een paar seconde van super lief naar een draak!

In huis nu dus een slapende draak, die binnen een paar seconde kan ontvlammen. Er hoeft maar ‘iets’ niet te gaan zoals dochterlief het wil en ik heb een dwarse kleuter in huis. Of mama zegt “Nee” tegen een verzoek en dat kan genoeg zijn om te ontaarden in een spuwende draak, die wisselend met discussies, dreinen, huilen, of dwars doen, probeert te bereiken wat zij wil. Helaas voor haar geeft mama niet toe, wetend dat, dat het verschijnen van de draak enkel sterkt. Dit kost echter wel bergen energie, want ze is volhoudend en volhardend. Ze heeft iets in haar hoofd en is daar dan maar zeer moeilijk af te brengen. Helaas is vaak haar iets ontzeggen, de enige wijze waarop ze tot bedaren komt.

Nu hanteer ik zo veel als mogelijk een positieve benadering en beloon ik goed gedrag. Door deze buien, ervaart ze nu meer dan ikzelf zou willen, beperkingen die ik haar niet graag opleg. Dus als ze goed gedrag vertoont, zal ik zeker zodra maar mogelijk dit benadrukken en er iets van een beloning tegenover zetten. Dit hoeft niet groot te zijn, een positieve verwoording, een extra knuffel of iets leuks in het vooruitzicht, als ze zo doorgaat, is al leuk. Maar ze houdt het niet altijd vol tot we aan de beloning toe komen en dat is dan weer jammer, maar voor haar wel erg leerzaam.

Niet toegeven is de enige manier!

Van de week waren opa en oma hier om op te passen. Er was dochterlief in het vooruitzicht gesteld, dat oma haar naar bed zou brengen: ze zou mogen badderen met veel schuim en uiteraard is het in bed stoppen door oma een feest. Helaas liep het anders. Ze was vermoeid, dat is sowieso al een verhoging van ontvlambaarheid, en tijdens het eten bleef ze maar weigeren te luisteren, naar hele normale verzoeken. Ze dacht er in aanwezigheid van opa en oma wel mee weg te komen. Ze zocht de grens op van wat mama toeliet en ging er dusdanig overheen, dat ik niet anders kon dan echt ingrijpen. Dus een grote scène als gevolg, door haar zelf in bed te leggen, met de nodige weerstand. Ze probeert dan echt op alle mogelijke manieren toch nog haar zin te krijgen en je moet dan zeer doortastend je eigen grens hanteren, anders gaat ze jong als dat ze is, ermee aan de haal.

Het is een kwestie van volhouden en de aanhouder wint. Toch is het een zeer vermoeiende fase, met een kleuter die discussieert, als een veel ouder kind en echt met argumenten aankomt, die me dikwijls verbazen. Echter denken kleuters niet in latere tijdsstippen, dus als ze iets toezegt later te doen, of niet nodig te hebben, dan wordt daar op dat latere tijdsstip weer totaal anders over gedacht en begint de riedel opnieuw. Je kan vooraf al voorspellen, wat er later de dag terug gaat komen en hoe dochterlief daarop gaat reageren, als mama haar aan eerdere beloftes houdt. Echter zal ze moeten leren, dat wat ze toezegt ook later moet worden uitgevoerd. Wat haar nu goed uitkomt, is dan jammer genoeg op een later tijdsstip in de dag een discussiepunt, waar mama niet over is om te praten. Gevolg: een scène!

Hier is het dus nu geregeld, in meerdere gradaties, aan het einde van de dag raak! Gezellig, zo voor het slapen gaan! Nadat dochterlief slaapt, is het dan ook echt even bijkomen. Soms is opvoeden niet leuk! Je wil helemaal niet corrigeren, je wilt leuke dingen doen samen en vooral veel genieten samen en dan is een spuwende draak in huis niet handig. Die sust gelukkig ook wel weer in slaap, maar voor hoelang is nooit te voorspellen!

Nu zijn er vast meer ouders met dit soort ervaringen met een dwarse kleuter en enige herkenning. Opvoeden is soms gewoon zwaar! Dus tips zijn welkom of jouw ervaringen ermee!

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten