| |

Help! Opstartproblemen!

Mam deed zo raar nog niet vroeger!

Vroeger als kind begreep ik geregeld niets van mam, vond haar stom reageren, of begreep niet waarom ze dingen deed, zoals ze, ze deed. Natuurlijk was ik zelf kind en dan kijk je heel anders naar de wereld, maar nu als ouder van een jonge dame, begin ik veel te begrijpen.

Niet dat ik alles één op één hetzelfde doe hoor als ouder nu, maar er zit herkenning in het geheel. Dochterlief lijkt namelijk heel erg op haar mama in karakter, dus ik zie haar nu reageren, zoals ik zelf destijds reageerde. Nu heb ik echter de rol van ouder en zie ik haar doen en laten en mijn reacties daarop.

opstartproblemen

Het begin van de dag *geeuw*

Het meeste begrip heb inmiddels gekregen voor de ‘opstartproblemen’ van mam destijds. Nu valt het eigenlijk wel mee, maar mam had graag rust om haar heen ‘s morgens, even rustig wakker worden. Rustig een bakkie koffie drinken. En geen hyperactieve dochter met haar gestuiter om zich heen, met haar drukke gedoe.

Dochterlief is ‘s morgens gelijk in de “happy-de-peppy” modus, heel herkenbaar van toen ik zelf kind was. De ogen gingen open en gelijk in de versnelling met denken, bewegen en praten. Ik zie hetzelfde gedrag bij Riana, die blij is weer aan de dag te kunnen beginnen en bruist van de energie.

Door de jaren heen veranderde ik van puur ochtendmens, met een goede nachtrust achter de rug(als kind sliep ik als een blok), naar een mama die vaak ‘s nachts niet genoeg slaap krijgt (o.a. door een spookje) en dan dus behoorlijk moeite heeft er in de morgen uit te komen. Gelukkig gaat het hier in het nieuwe huis wel veel beter met slapen, maar ik heb een behoorlijke achterstand en ben toch nog geregeld wakker als je behoort te slapen. De laatste tijd vooral door stress. Ik heb wat piekerwerk en dat kost gewoon veel energie.

De ochtenden zijn hier dus een kriem. Want ik moet mezelf uit bed slepen en dan met Riana het aankleedritueel en eenmaal beneden achter de boterham zit ik bij te komen. Lang leven de televisie die dochterlief even bezighoudt en mij de gelegenheid geeft even in mezelf te keren en rustig verder wakker te worden.

Uiteraard zijn er meer dingen waarbij ik mam nu veel beter begrijp, maar dat past niet in deze blog.

Het is in ieder geval duidelijk: Ik begrijp mijn mam van toen nu echt!

Herken je dit nu je zelf ouder bent? Dat je dingen nu beter begrijpt?

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten