|

Dit werkt echt om je jonge kind beter te laten eten!

Kinderen eten beter als ze weten waar ze aan toe zijn!

Hier in huis een af en toe moeilijke eter, die als het eten haar niet aanstaat, liefst niet eet of maar minimaal. Straffen en dwingen is in mijn ogen niet de weg waarmee je op de langere termijn het meeste succes boekt. Ook geeft het heel veel stress bij zowel ouder als kind. Dus je moet het zien om te draaien. Kinderen willen graag worden beloond voor goed gedrag, en ook willen ze graag meebeslissen met de beslissingen in huis. Die gegevens heb ik gecombineerd tot een aanpak aan tafel die werkt.

eating-796490_640

Als jij de volgende stappen hanteert en consequent toepast, zal je denk ik gaan merken dat je kind zonder dwang meer zijn/haar best zal gaan doen om te voldoen aan wat je als ouder van ze vraagt aan tafel.

NB. Opvoedkundig is het leegeten van je bord niet meer van deze tijd. Het zou dikkere kinderen creëren op de langere termijn, dus hier in huis hoeft ze dan ook niet haar bord leeg te eten. Er ligt altijd iets meer op dan ze nodig heeft, maar niet teveel zodat ze bij trek het wel mag opeten.

De regels

  • Schaf het bepalen wat het kind op moet eten af! (klinkt een rare regel, maar wordt zo duidelijk)
  • Als hij/zij niet wil eten, dan eet hij/zij maar niet. Niet straffen, geen aandacht aan geven, bord weghalen en verder gaan met moment van de dag. Dus niet de strijd aangaan. Ook niets anders geven dan tot de volgende maaltijd!
  • Heeft hij/zij de vorige maaltijd niet genoeg gegeten of zelfs niet gegeten. Nu de gewone hoeveelheid aanbieden, niets extra om het vorige tekort te compenseren.
  • Indien er tijdens 1 van de 3 hoofdmaaltijden voorafgaand aan het nieuwe eetmoment, iets niet naar tevredenheid is verlopen, mag het kind niets inbrengen over wat het te eten krijgt. Dit blijft zo tot hij/zij gaat voldoen aan wat hij/zij als basis dient te eten per dag.
  • Zodra hij/zij goed eet, wordt het kind beloond, door de volgende dag mee te mogen beslissen met kleine keuzes (bijv. 2 soorten beleg op brood). Dit wordt ervaren als beloning.
  • Hoe beter het eten langere tijd gaat, hoe meer je het meebeslissen kunt uitbreiden, uiteraard op kleine schaal. Het blijft een kind en de ouder heeft altijd de laatste stem, maar mogen meebeslissen geeft een gevoel van autonomie en het geeft een prettige voel (beloning).
  • Vervalt het kind in minder eetgedrag, dan gelijk terug naar de basis en kan hij/zij weer opnieuw eerder verkregen inspraak terugverdienen met goed gedrag.

Het geeft je het voordeel dat je niet ellenlang met je kind aan tafel hoeft te zitten, geen strijd hoeft aan te gaan en uiteindelijk krijg je toch gedaan wat je wil, een beter etend kind. De sfeer in huis is er dus mee gebaad en geen gemopper aan tafel is voor iedereen in huis fijner.

Het kost even doorzettingsvermogen en je kind zal uitproberen hoe de nieuwe regels werken. Hopelijk heeft het bij jou ook succes! Ik hoor het graag!

 

 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten