Kijk uit met antipsychotica!

Deze blog had ik ook afkicken #3 kunnen noemen, maar eigenlijk wil ik het onderwerp breder trekken, vandaar mijn waarschuwende titel!

Antispychotica

Na een week kan ik als ervaringsdeskundige vertellen dat je door een hel gaat als je wilt afkicken. In mijn geval diende het goedje als slaapmedicatie. Ik had/heb moeite met inslapen. Dit door andere medicatie en drukte in mijn hoofd. Heus het zorgde voor rust en daardoor viel ik in slaap. Dus het werkte. Echter, zorgde het ook veel hele vervelende bijwerkingen!

Inmiddels is mij bekend dat antipsychotica voor sommige mensen een noodzakelijk goed zijn, maar veel mensen zouden uiteindelijk beter af zijn zonder die zooi. Ze zorgen ervoor dat signalen een laagje om zich heen krijgen en daardoor het hoofd minder direct binnen komen of verlaten. In feite leg je een laagje om je gevoel heen. Een waasje.

Als meest bekende voorbeeld is hierbij het libido te benoemen. Het is met pillen op veel moeilijker om opgewonden te raken en tot een uiteindelijke ontlading te komen dan zonder. Bij hogere doseringen kan het gevoel ontstaan (weet ik uit ervaringen van het verleden) dat je niet meer kunt voelen.. zelfs het ervaren van de liefde voor je eigen kind is dan maar moeilijk te ‘voelen’.

Verder ben je niet meer helemaal jezelf… wat eigenlijk ook de bedoeling is van het slikken in eerste instantie, want je wil iets wat je als ‘jezelf ervaart’ onderdrukken. Bij mij is dit het duidelijkste naar voren gekomen in het worden van een veel makkere persoonlijkheid. Zeker in periodes van hoge doseringen, was ik stil op de achtergrond aanwezig en zocht ik het dialoog niet meer zo direct op.

Afkicken

Wat mij overkwam, na het stoppen van een lage dosering antipsychotica, is dat ik een week lang amper heb kunnen slapen. 6 dagen en nachten lang heeft mijn wereld bestaan uit af en toe een hazenslaap en verder veel rusten en liggen om zo tot enige rust te komen. Afgelopen nacht heb ik een normale nacht gehad en goed geslapen. Echter is het niet gezegd dat ik vanaf nu weer normale nachten zal meemaken, grote kans dat dit met vallen en opstaan zal blijven geschieden.

Een ander zeer belangrijk neveneffect van het nemen van antipsychotica is de drang om te eten en te blijven eten. Heel veel mensen die het middel gebruiken komen aan en vaak ook veel kilo’s. Helaas ook hier een ervaringsdeskundige. Nu ik dus niet meer die dagelijkse dosering binnenkrijg, is deze eetdrang verdwenen en eet ik veel minder dan voorheen. Er bestaat geen behoefte meer om grote hoeveelheden voedsel naar binnen te werken. Genoeg is genoeg. Sterker nog, soms moet ik mezelf gewoonweg aan eten zetten omdat de trek niet echt meer aanwezig lijkt te zijn. Dit heeft een gunstig effect op de weegschaal.

Als laatste adviseer ik af te kicken bij medeweten van je huisarts. Deze kan in geval van nood ingrijpen als het afkicken een ongewenst resultaat met zich meebrengt en een grote terugval veroorzaakt. Psychiaters staan erom bekend dat ze niet happig zijn op het staken van deze medicatie. Maar hou in de gaten of de bijwerkingen in balans blijven en het middel je meer geeft dan het kost. Niet voor niets is wetenschappelijk vastgesteld dat mensen die antipsychotica slikken gemiddeld 25 jaar minder lang leven.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten