Knipsel2
| | |

Tiptoi: ideaal voor zelfstandig spelen en leren!

Hier wordt sinds we eerder dit jaar een versie van Tiptoi mochten reviewen geregeld de ‘boerderij’ erbij gepakt en merk ik dat het een zeer toegankelijke manier is voor kinderen om spelender wijs nieuwe kennis op te doen. Maar voor ik het product mocht reviewen, wist ik totaal niet van het bestaan af. Daarom nu een informatief artikel over Tiptoi en wat het is.

Wat is Tiptoi?

De producent Ravensburger heeft een introductie film gemaakt waarin meteen goed wordt uitgelegd wat het principe van Tiptoi inhoudt.

YouTube video

Tiptoi geeft kinderen spelenderwijs de kans om de wereld te ontdekken. Het is een leersysteem, waarbij de kinderen dus leren zonder dat ze in de gaten hebben dat ze leren. Ze ervaren het als spelen. De tiptoistift is voorzien van elektronica en als deze op bepaalde punten op afbeeldingen, teksten, speelfiguren etc, drukt wordt er automatisch een bijbehoren geluid, muziekbestand of tekstbestand afgespeeld. Dit kan doordat de punt van de stift is voorzien van een sensor die onzichtbare codes herkent en daarop reageert. Het brengt het spelen tot leven.

Als je eenmaal een stift van Tiptoi hebt aangeschaft, kan deze met alle producten van tiptoi worden gebruikt. Het uitgebreide assortiment bevat boeken, spellen, puzzels, globes en speelfiguren. Deze zijn los en in pakketten verkrijgbaar. De stift zelf werkt op batterijen en om het geheel aan de praat te krijgen dien je eenmalig een gratis bestand vanaf internet te downloaden.

Voor wie is Tiptoi geschikt?

De doelgroep betreft kinderen van 4 tot 10 jaar. Voor elke leeftijd zijn er andere tiptoi producten die erg geschikt zijn. Dit staat op de verpakkingen vermeldt. Doordaat de kinderen vanuit het speelgoed zelf steeds uitleg krijgen, kunnen ze geheel zelfstandig zonder hulp van volwassenen aan de gang. Hooguit is er wat hulp nodig bij het downloaden van de audiobestanden vanaf internet, daarna kan je kind zelf aan de gang.

Tiptoi Tip: Aanrader voor de leeftijd van 3-5 jaar.

Tiptoi tip

Mijn dochter was helemaal weg van de Tiptoi boederijset, waarbij ze overal op de boerderij zelf op ontdekking uit kon gaan. Ook het extra aan schaffen van dieren, verhoogde haar pret. Ook zijn er leuke sets die het herkenning van letters en cijfers bevorderen, of wat kennis opdoen van de Engelse taal.

Vooral vanaf 6 jaar kan je kind bijna alle tiptoi producten gaan ontdekken. Zo stimuleert het je kind bij het beter leren lezen, de engelse taal spelenderwijs onder de knie krijgen, een kijkje terug in de tijd, hoe de wereld eruitziet. Uiteraard is dat alles verpakt in leuke interactieve spellen, boeken en speelfiguren. In mijn ogen een grote pré ten opzichte van het enkel opdoen van kennis door te worden onderwezen door een leerkracht of ouder. Het kind gaat zelf aan de gang en leert meteen hoe te onderzoeken. Een belangrijke eigenschap voor het latere leven.

De keuze is groot. Welk artikel te adviseren is haast niet te doen. Kies vooral iets wat de interesse heeft van je kind. Om een beetje een beeld te krijgen van de verscheidenheid aan soorten producten van Tiptoi, hieronder een collage.

Tiptoi Collage

knipsel4

Tiptoi is onder andere verkrijgbaar bij lobbes.nl en uiteraard ook in de reguliere winkels. Al ben ik zelf meer van het online shoppen zoals jullie weten. 😉

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten