| |

Rumba Rups, ideaal om de fijne motoriek te oefenen!

Beweging, geluid en spanning: garant voor plezier!

Rumba Rups beweegt, maakt geluid en het competitie element maakt het geheel compleet. Het spel staat door deze 3 punten direct garant voor plezier. Dochterlief(5) mocht het spel uitproberen en was direct enthousiast. Graag delen wij onze bevindingen.

Rumba Rups

Rumba Rups & fijne motoriek

Zodra het spel begint is het duidelijk: het vraagt behendigheid van de deelnemers. Ideaal voor kinderen in de leeftijd 4-6 jaar die veel oefening nodig hebben voor de fijne motoriek. Je mag maar met 1 hand spelen en dus kan de fijne motoriek de behendigheid van beide handen verbeteren.

Uit ervaring tijdens het spelen zijn de twee rijen met armen die aan de voorzijde zitten makkelijker dan de zij-armen. Hierdoor is het spel ook door kinderen met een verschillende niveau van behendigheid samen te spelen. De ballen rollen veel sneller van de zijkanten af dan de voorarmen (tip).

Rumba Rups: doel en spelregels

De spelregels zijn zeer eenvoudig en de kinderen kunnen dus heel snel aan de slag. Al zou ik het spel als volwassene niet onderschatten, want door de bewegingen die de rups maakt, kan je de ballen er dan wel makkelijker op leggen, maar ze rollen er ongewild toch ook weer af.

Het doel van het spel:
  • Wees de eerste die al zijn armen vol heeft met je eigen kleur ballen en zet de rups stil zodra dat is gelukt om je winst aan de andere spelers te tonen. (Anders heeft de rups wellicht alweer een bal eraf gegooid.)
De regels van het spel:
  • Er zijn weinig regels, in feite maar ééntje waar iedere deelnemer zich aan dient te houden. Je mag maar met 1 hand spelen.
  • Uiteraard kan je het naar gelang van de leeftijd van het kind moeilijker maken, door bijvoorbeeld in het begin wel toe te staan dat ze mogen wisselen van hand met het erop leggen van de balletjes.
Tips voor opbouwen moeilijkheidsgraad:

Bouw de moeilijkheid op door te beginnen met de armen aan de voorzijde, met afwisseling van handen toegestaan, daarna enkel 1 hand, daarna de armen aan de buitenzijde met beiden handen om en om (het scheelt immers tijd als de kinderen al een andere bal kunnen pakken met de andere hand) en daarna met slechts 1 hand.

De speeltijd van 10 minuten is een goede indicatie voor iemand het lukt de armen vol te krijgen.

Barbara: Zelf speelde ik het spel met dochterlief en voor mij duurde het toch wel even (door tegenwerking van Rumba Rups die mijn ballen er weer afgooide) om het voor elkaar te krijgen met één hand om de hele rij vol te krijgen. Nu speelden wij per toeval gelijk de moeilijkere rijen aan de zijkanten, maar onderschat de behendigheid die nodig is om te winnen dus niet, want naast het erop leggen is dus ook veel snelheid gewenst, anders is je werk weer deels voor niets geweest. 

Video voorbeeld Rumba Rups

Een ‘live’ voorbeeld van het spel geeft het beste voorbeeld. Gezien de lengte van de rups heb ik niet de normale (landscape) manier van filmen in gekozen. Zeker bij de vergrote versie van het filmpje is goed te zien dat het niet eenvoudig spelen is. De kwaliteit is huis tuin en keuken niveau, maar geeft een goed beeld van het spel.

YouTube video

Onze gezamenlijke conclusie

Toen ik aan dochterlief vroeg hoe leuk ze het spel vond van 1 tot 5 sterren met daarbij de uitleg 5 is het allerbest en 1 heel slecht, antwoordde mijn dametje: ‘Ik vind het honderdduizend sterren! Het is super vet!’

(Nieuwe schooltaal waar deze mama nog aan moet wennen 😉 , denkend dat wij dat toch echt nog niet op 5 jarige leeftijd spraken nu alweer ruim 30 jaar terug…. zucht…. de tijd gaat snel…. )

Toch ben ik het met haar mening eens: het spel is uitermate geschikt voor de doelgroep (4-6 jaar) en ik zie er zelfs mogelijkheden voor om volwassenen ermee te vermaken. Mijn fantasierijke gedachte zit het al helemaal voor zich hoe twee volwassenen de strijd met elkaar aangaan. Toch maar eens proberen? Eerst nuchter, en daarna onder invloed van een paar wijntjes? 😉

Het spel verdient dan ook de volle 5 sterren! 

Zijn er dan helemaal geen minpunten te vinden?

De enige minpuntjes die ik kan bedenken zijn dat de ballen overal heen rollen en dus geregeld zoekwerk veroorzaken. Daarbij zijn er 3 AA batterijen nodig, wat logisch is door de erg beweeglijke rups die de nodige power nodig heeft om dit voor elkaar te krijgen. Dat brengt extra kosten met zich mee.

Wat eventueel als minpunt, maar ook als pluspunt gezien kan worden:

De armen aan de voorkant zijn duidelijk makkelijker dan de armen aan de zijkanten. De kinderen die dus de armen voor vullen hebben meer winkans. Dit kan een nadeel zijn indien de kinderen van dezelfde leeftijd zijn, maar weer ondervangen worden door rouleren. Het kan ook een voordeel zijn als het spel door meerdere kinderen binnen een spel gespeeld wordt en dus de jongere kinderen ook kans maken om te winnen.

Specificaties Rumba Rups

  • Leeftijd: 4-6 jaar
  • Speelduur: 10 minuten
  • Spelers: 2-4 spelers
  • Producent: Goliath
  • Adviesprijs: €24,99
  • Soort spel: actie en behendigheid
  • Rumba Rups is o.a. hier online verkrijgbaar.

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking waarbij het spel is opgestuurd om te kunnen recenseren.

 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten