20180414 105815
| | | | |

Doe eens gek: een Broodje Oreo en andere gekkigheid met kinderen

Broodje Oreo en andere gekkigheid met kinderen

Vanochtend vroeg ik wat mijn dochter op haar broodje wilde. Als grapje zei ze: ‘Oreo-koekjes’. Ik besloot eens gek te doen en haar daadwerkelijk een broodje met daarop twee Oreo’s te geven. Je had haar gezicht moeten zien!

Gekkigheid met kinderen: anders dan anders

doe eens gek; afwijken van normaal; gekkigheid met kinderenUiteraard krijgt ze dagelijks fruit, groente en brood met ‘normaal’ beleg, zoals worst of pindakaas. Geen echte kaas, want daar gruwelt ze van. Maar ik geloof er in dat het leven leuk wordt als je soms op een bijzondere manier af durft te wijken van de normale gang van zaken. Bij ons thuis wordt er heel wat afgelachen, we doen af en toe gekke dingen of halen grapjes uit met elkaar en ik hoop dat dit de bijzondere herinneringen zijn die mijn kinderen zich later herinneren

Vieze grapjes

Mijn man is de koning van de grappen. Van zijn collega’s kreeg hij ooit een enorme wisselbokaal ‘Plaagbeest van het jaar’, die hij nooit heeft hoeven doorschuiven, want elk jaar ging de titel weer naar hem. Toen onze zoon een jaar of vijf was, heeft hij een vies grapje met hem uitgehaald. Mijn man zat op het toilet en riep naar zoonlief dat het toiletpapier op was. Of hij even een nieuw rolletje wilde aangeven. Mijn zoon bracht een nieuw rolletje en bij het aanpakken smeerde mijn man een bruine substantie aan zijn hand, waarop het arme kind geschrokken riep: “Ahhh, getverderrie! Pap! Wat vies!” Toen mijn man keihard begon te lachen en hij aan zijn hand rook, bleek het gelukkig geen poep maar chocopasta. We hebben het grapje op video en lachen er nog regelmatig met zijn allen om wanneer we het toevallig tegenkomen.

Bij de juf komen

Tijdens een ouderavond werden we onlangs aangesproken op de rijke fantasie van onze zoon. Dat hij toch wel af en toe dingen in de klas vertelt die bijna niet waargebeurd kunnen zijn. Nu is mijn zoon echt geen heilige, maar onwaarheden vertellen doet hij niet zo snel, dus het verbaasde ons. Als voorbeeld gaf de juf dat hij laatst in de klas had verteld dat we elkaar thuis helemaal met lijm hadden ingesmeerd. En dat was natuurlijk zo bizar, dat kon niet waar zijn. Dat was het ook niet en man en ik gingen met vraagtekens naar huis. Mijn kind was enorm verontwaardigd: dit had hij echt niet verteld op school!

Pas een of twee dagen later viel het kwartje. Een tijdje geleden waren we toevallig met zijn vieren tegelijk in de badkamer. Ik stond samen met zoon tanden te poetsen en maakte een onhandige beweging waardoor er tandpasta op zijn rug terecht kwam. Voor de grap smeerde ik het uit, waarna ik uiteraard van hem een klodder tandpasta terug kon verwachten. Dat resulteerde in een soort tandpastagevecht, waarbij we alle vier inderdaad een flinke lading tandpasta op ons gesmeerd kregen. Ik vroeg of hij dát toevallig op school had verteld. Ja, zei mijn zoon, en de juf vond het héél bijzonder. Blijkbaar heeft ze er in haar herinnering lijm van gemaakt en zo was het idee geboren dat mijn zoon wel een hele grote fantasie heeft…

Doe eens gek: Vla over je hoofd

Gekkigheid uithalen met elkaar is van alle tijden. Tenminste, in mijn familie wel. Ik weet nog heel goed dat ik als klein meisje een keer ging logeren bij mijn nichtje en dat mijn oom voor de grap een pak vla over het hoofd van mijn tante leeggoot. De context weet ik niet meer, maar wel dat het héél veel indruk maakte, want hoewel mijn vader ook een lolbroek was: bij ons thuis gingen de grapjes nooit zo ver. Ik heb mooie herinneringen aan die tijd en iedereen die er die dag bij was weet het nog steeds.

Het hoeft niet extreem

Natuurlijk hoef je niet zo ver te gaan als het leeggieten van een pak vla over het hoofd van je gezinslid. Sterker nog, ik denk dat mijn man een hoek kan verwachten als hij dit in zijn hoofd haalt. Kinderen vinden het al heel erg leuk om gewoon af en toe af te wijken van de normale routine. Wat dacht je van een keer met zijn allen in de woonkamer slapen? Matrassen naar beneden, slaapzakken erbij en gaan. Of een keer zomaar op een gewone donderdagmiddag een feestje vieren, compleet met taart en slingers, gewoon omdat het donderdag is? Geloof me, dat zijn de dingen die ze later nog weten.

Afwijken van normaal: Kinderen de baas

Voor de komende zomervakantie staat er een kinderen-de-baasdag op de agenda. Al jaren zeuren ze erom: Een dag waarop zij de vader en moeder spelen en dus alles mogen beslissen, maar ook zelf alles moeten regelen. Van hoe laat we opstaan en naar bed gaan, tot wat we eten en hoe dat eten er komt of wordt klaargemaakt. Samen hebben ze nu al heel veel lol bij het bedenken van snode plannetjes voor die dag, want ze moeten papa en mama natuurlijk wel even flink in de maling nemen. Andersom hebben man en ik ook voorpret, want een dagje niks doen en bediend worden lijkt ons wel wat. Bovendien ben ik heel benieuwd hoe ze zich eruit redden als de kat kotst, of als wij gaan zitten klieren.

Op de wensenlijst: Andersom-dag

Een dag die begint met ‘welterusten’ en die eindigt bij het ontbijt. Waarbij je eerst je toetje eet, dan je hoofdgerecht en ten slotte je voorgerecht. Dat is andersomdag, een dag waarop alles van achter naar voren verloopt. Tot nu toe hebben we nog niet de moed gevonden om dit in te plannen, maar het staat zeker op de wensenlijst van mijn kinderen. En ongetwijfeld gaat het er binnenkort een keer van komen.

Ik ben benieuwd hoe het gaat bij andere mensen thuis. Halen jullie ook gekkigheid uit met jullie kinderen? Of zijn wij als enige een beetje maf?

Gerelateerd

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten