Fietsen in de winter
| | |

Fietsen in de winter is dat een goed idee?

Laat ik eerlijk zijn, hier wordt weinig gefietst. Zeker fietsen in de winter.

Niet omdat ik dat niet wil, maar omdat ik in mijn bekken- schede gebied ‘iets’ heb, waardoor fietsen zelfs zonder hobbeltjes heel veel pijn veroorzaakt. Een overblijfsel van de bevalling zo lijkt het. Alsof er botjes niet geheel meer op zijn plek zitten. 😉 Dat in combinatie met meer dan gemiddeld gewicht maakt voor mij fietsen een pijnlijke aangelegenheid. Mijn dochter wil uiteraard fietsen dus soms vooruit en gelukkig fietst haar papa vaak met haar.

Enkel nu zo met deze winterse dagen vol glad en onvoorspelbaar weer vraag ik me iets af… Is het verstandig om kinderen die nog niet zo lang fietsen met gladde pad in de winter te laten fietsen? En hetzelfde in feite voor de oudere mensen, al kunnen die natuurlijk zelf hun afwegingen maken.

Fietsen in de winter

Fietsen in de winter

Ik twijfel er namelijk aan of je dan niet je kind(eren) aan extra gevaren blootstelt voor ze echt goed kunnen fietsen. Nu heb ik het uiteraard niet over een klein stukje naar school, maar echt de wat langere afstanden en dus je kind raakt vermoeid. Ze komt op plekken die haar niet bekend zijn, moet dus veel nieuwe indrukken verwerken tezamen met extra winterse omstandigheden. Is dat niet wat teveel van het goede?

Fietsen is gezond en ik vind het belangrijk dat mijn dochter genoeg beweging krijgt. Tegenwoordig is een kinderfiets goed kwalitatief uitgerust, dus de fiets zelf zie ik niet als ‘het gevaar’, maar wel het enthousiasme van het kind.

Sneeuw is leuk én nieuw!

Fietsen kan dan natuurlijk ‘extra spannend zijn en wellicht ook verleidelijk om juist wel veel te doen als kind. Gevolg: meer kleine en grotere ongelukken en een vollere EHBO. Natuurlijk moet een kind leren en ervaren. Leren vallen met de fiets is denk ook iets wat ze moeten leren. Enkel is met gladheid het niet ‘te veel’ de kans verhogen? En dan gelijk ook nog geheel nat en koud als de val daar is? Kortom een slechte ervaring dan, als het eenmaal is misgegaan?

Misschien denk ik te beschermend en moet ik gewoon laten doen en laten ervaren? Hoe denken andere ouders daarover? Laat jij je jonge kind(eren) veel fietsen in de winter?

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten