lights 1088141 1920
| |

Kerstdagen niet mijn ding

Met kerstmis wordt van iedereen verwacht dat we gezellig met andere mensen deze dagen doorbrengen. Het liefst met je gezin, je familie en vrienden. Ook sommige bazen verwachten je op een kerstborrel, op de school van de kinderen wordt meestal wel iets geregeld en wat dacht je van clubs en verenigingen. Iedereen laat van zich horen met kerst.

kerstdagen niet mijn ding

Kerstvreugde of kerststress?

Voor de één is kerstmis hét feest van het jaar, terwijl voor de ander de maand december niet snel genoeg voorbij kan gaan. Ik hoor bij de laatste categorie. Half november begin ik me al druk te maken om de feestdagen. Wij hebben eind november een verjaardag te plannen en dan in december Sinterklaas, 3 verjaardagen waar we heen moeten, kerstmis en oud en nieuw. Daarnaast nog al het aanverwante geregel, zoals helpen op school, boodschappen en cadeaus in huis halen en daarnaast heeft mijn man een baan waarbij het niet kan dat hij vrij neemt in december. Zodoende komt hij dus op kerstavond thuis tegen de tijd dat het eten op tafel komt en oudejaarsdag precies hetzelfde. De dag na kerstmis moet hij ook weer gaan werken, terwijl we dan ook zo’n verjaardag hebben waar je niet onderuit kan.

Familie is niet altijd je vriend

Met sommige mensen uit de familie hebben we gewoonweg een slechte band en ik denk niet dat wij daar de enige in zijn. Maar als je dan door de feestdagen verplicht wordt toch gezellig met elkaar om te gaan, kan dat een hoop stress veroorzaken. Wij proberen die mensen meestal te ontlopen omdat we met de feestdagen liever de positieve sfeer voelen. Want waar heb je anders al die gezellige dingen voor geregeld? Maar soms lukt dat gewoon niet en dan is het echt doorbijten tot het laatste moment.

Familieleden die (we) missen

Ook wij zijn mensen in onze familie verloren en dat komt in de decembermaand twee keer zo hard aan. Mijn vader is zes jaar geleden overleden en natuurlijk missen we hem nog steeds. Als in november de reclames alweer op tv komen over de gezellige feestdagen, voel ik me nog meer alleen en weet dat mijn moeder het nog moeilijker heeft. Ik heb nog drie kinderen in huis waardoor ik de moed niet mag laten zakken maar mijn moeder is alleen. Natuurlijk komen we wel bij elkaar met kerst maar toch is ze alleen.

Waar kerstmis om gaat

Kerstdagen

We zorgen niet alleen voor de sfeer in huis we praten er ook over met de kinderen. Kerstmis is het feest van de liefde en de lichtjes. Ze kennen het verhaal van Jezus en de essentie van kerstmis. Ik wil het niet commercieel maken. Mensen worden door de media uitgelokt om met het mooiste en duurste cadeau aan te komen met kerst, terwijl ‘er voor elkaar zijn en een knuffel’ zoveel meer betekenis heeft.  Dat is de betekenis van het kerstfeest en dat gevoel wil ik mijn kinderen meegeven zodat ze, als ze terugdenken aan de kerstdagen thuis, dat warme gevoel weer krijgen en niet dat ze denken: Oh ja, dat jaar kreeg ik dat cadeau.

Alles voor de kinderen

We vieren kerstmis dus wel maar waarschijnlijk meer ingetogen dan anderen. We zetten de kerstboom elk jaar met z’n vijven op, versieren het huis wat, hebben wat cadeautjes voor elkaar en maken het gezellig met elkaar. Maar bij ons komt geen groots uitgebreid menu op tafel met wijn en champagne. We gaan niet naar de kerk, maar maken er wel een gezellige kerstavond van met o.a. worstenbrood en kerstkransjes. Voor ons hoort dat erbij. Ondertussen zitten we dan heerlijk te kletsen en te genieten van elkaar, want binnen ons gezin is die sfeer er gelukkig wel.

Waarom alleen met kerst?

Alle goede dingen die kerstmis brengt, zijn we een paar dagen later alweer vergeten. Hoeveel kerstgroeten krijgen we elk jaar van mensen, die je misschien maar één keer per jaar ziet? Mensen zijn met kerstmis vriendelijker en gemoedelijker, maar waarom kan dat niet het hele jaar door zo zijn. Dat vind ik zo jammer.

Zelfs bij de voorbereidingen voor kerstmis loopt het al mis. Bij het boodschappen doen merkte ik het op. Mensen die met lange boodschappenlijsten door de winkel rennen, de kar stallen ze midden in de gang, ze duwen elkaar bijna aan de kant om de spullen te kunnen pakken, die ze nodig hebben en ze gunnen de kassière nog geen ‘goedendag’ of  ‘u ook fijne feestdagen.’ Het is toch een kleine moeite om ook dan rekening te houden met elkaar.

Mijn wensen

Mijn wens is dat de kerstgedachten en gevoelens weer meer terug mogen komen in de huiskamers. Dat die gedachten en gevoelens langer blijven hangen, dan alleen de feestdagen.

Oké nog één laatste dan:

Dat ieder mag krijgen wat hij verdient!

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten