adult arms bandage 1498933

Kan overstappen naar een andere zorgverzekering ook nog in januari?

Kan overstappen naar een andere zorgverzekering ook nog in januari? En nog later in het jaar? Overstappen in januari kan, mits je rekening houdt met een aantal zaken. #overstappenzorgverzekering #zorgverzekering #informatief #health #gezondheidszorg#verzekering Elk jaar is het een terugkomend item op je ‘te doen lijst’: checken of je bij je huidige zorgverzekeraar wilt blijven of wilt gaan overstappen naar een beter passende polis elders? Enkel de decembermaand is nogal hectisch en niet iedereen heeft voor het einde van de maand zijn keuze duidelijk. Kan overstappen ook nog in januari?

In januari overstappen kan, mits je op tijd je huidige verzekering opzegt!

Je kunt elk jaar vanaf half november tot en met 31 januari overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Enkel schuilt er een grote adder onder het gras. Indien je voor eind december nog geen keuze hebt gemaakt voor een nieuwe verzekering, dien je wel op tijd (uiterlijk op 31 december) je huidige zorgverzekering op te zeggen. Je hebt dan nog een maand extra om te gaan ‘shoppen’ en de best passende zorgverzekering te vinden.

In januari overstappen, hoe gaat dat?

Ja, dit kan, maar je moet als je na december in januari voor een andere zorgverzekeraar kiest altijd zelf je oude verzekering tijdig opzeggen. Voor het einde van het jaar regelt je nieuwe zorgverzekeraar dat automatisch voor je. Heb je niet tijdig je huidige verzekering opgezegd dan is overstappen niet mogelijk. (uiterlijk 31 december)

Ben je wel verzekerd in januari zonder nieuwe zorgverzekering?

Als je pas in januari kiest voor een nieuwe zorgverzekering, ben je dan wel verzekerd? Je nieuwe zorgverzekering gaat met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari. Dit betreft de verplichte basisverzekering en niet de eventuele aanvullende modules die je extra wenst te hebben.

Als je na 1 januari verkast van zorgverzekeraar is het niet zo dat ook de eventuele aanvullende verzekering die je afsluit voor 1 februari ook met terugwerkende kracht zal worden geactiveerd. Indien je kosten maakt in januari die onder een aanvullende module vallen is dit dus voor eigen rekening.

Daarnaast zijn zorgverzekeraars niet standaard verplicht om een aanvullende verzekering toe te kennen. Ze mogen deze weigeren, of een wachttijd invoeren. Dit laatste is onder andere bekend bij het verzekeren van de kosten voor een orthodontiebehandeling bij je kinderen. Vaak moet je daarvoor een jaar wachten bij dezelfde zorgverzekeraar voor deze (hoge) kosten in het jaar daarna worden gedekt.

Zorgverzekering is verplicht

Het hebben van een zorgverzekering is verplicht in Nederland. Dit betreft de basisverzekering. Je bent niet verplicht aanvullende verzekeringen af te sluiten. Als je geen gebruik maakt van aanvullende verzekeringen, is het wachten met het kiezen voor je nieuwe zorgverzekering in januari geen probleem.

Elke zorgverzekeraar dient je aanvraag voor de basisverzekering goed te keuren. Mocht je meer extra wensen willen verzekeren dan is het aan te raden je nieuwe zorgverzekering voor het nieuwe jaar te regelen om aanvullende kosten voor eigen rekening te voorkomen. Het is overigens wel mogelijk om aanvullende verzekeringen af te sluiten in januari, maar dan pas vanaf de datum van verzekering. Elke zorgverzekeraar heeft zijn eigen toelatingseisen per aanvullende verzekering.

Persoonlijk raad ik aan tijdig te beginnen met je zorgverzekering vergelijken bij de verschillende aanbiedende partijen. Vanaf half november is het mogelijk om dit te doen. Zo voorkom je onaangename verrassingen.

Kun je vanaf februari ook nog wisselen van zorgverzekeraar?

Soms is het mogelijk ook later in het jaar nog te wijzigen van zorgverzekeraar. Daarvoor kom je in aanmerking als jouw persoonlijke situatie voldoet aan één van de volgende voorwaarden:

  • als je 18 jaar bent geworden.
  • als je vanuit het buitenland naar Nederland verhuist.
  • als de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar tussentijds wijzigen.
  • als je uit militair dienstverband komt.
  • als het collectief waarin je zorgverzekering zit, wordt beëindigd.
  • als je gaat scheiden.
  • als je niet verzekerd bent.

Neem altijd contact op met je huidige zorgverzekeraar voor de mogelijkheden tot beëindiging in jouw persoonlijke situatie.


 

Disclaimer: deze blog is geschreven met de kennis die online beschikbaar is op het moment van schrijven, vanuit betrouwbare bronnen. Indien er wijzigingen in de zorgverzekeringswet worden doorgevoerd, kan deze informatie niet meer (geheel) actueel zijn. Check daarvoor de actuele informatie beschikbaar vanuit de overheid. 

 


Gerelateerde blogs:

overstappen van zorgverzekering

Repinnen mag!

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten