Is zwanger zijn echt leuk? |CO#24
Nu met de ervaring van 2 zwangerschappen, de tweede bijna volbracht, kan ik de balans opmaken. Is zwanger zijn echt leuk? Of is het uitzitten en wachten op het grote geluk dat je leven gaat verrijken na de bevalling? Een nieuwe persoonlijke CO#-blog vol details die ik zelf ook voorafgaand aan deze zwangerschap vergeten was.
__ Dit betreft een persoonlijke blog gebaseerd op persoonlijke ervaringen en deze blog is niet representatief voor alle zwangere vrouwen en hun ervaringen.__
Inhoudsopgave
Is zwanger zijn echt leuk?
Het ligt eraan wie je het vraagt. Je hoeft maar fora en Google door te spitten naar ‘ervaringsverhalen’ en je ziet de uitersten direct verschijnen. De ramp-zwangerschappen en zwangerschappen die zo goed als ‘vanzelf’ zijn verlopen. Realiseer je dat er tussen deze uitersten ook nog heel veel variatie zit. Dat elke zwangerschap een zwangerschap op zich is en anders wordt ervaren. En als je dan ook nog meeneemt dat de een iets als veel erger ervaart dan de ander, dan is de variatie nog vele malen groter.
Voor je deze grote vraag ‘Is zwanger zijn echt leuk?’ kunt beantwoorden, dien je in mijn ogen eerst een aantal subvragen te beantwoorden, daar deze van grote invloed zijn op je uiteindelijke antwoord. Vragen als:
- is de zwangerschap gewenst?
- is het je eerste zwangerschap of weet je al wat je te wachten staat in grote lijnen?
- hoe zit het met je eigen incasseringsvermogen? Hoe ervaar jij pijnklachten, dipjes etc.?
- is het tijdstip van de zwangerschap gewenst?
- kan je goed vooruit denken of hang je in het moment?
- hoe ga jij om met tegenslag?
Misschien niet het soort subvragen dat je verwacht in een persoonlijke blog, maar zeker wel relevant. Want een beetje zelfkennis is best handig als je zwanger raakt en wordt overgeleverd aan hormonen die je ‘letterlijk’ het gevoel kunnen geven dat je ‘gek wordt’ en totaal niet meer ‘jezelf’ bent.
Ja, zwanger zijn is leuk , maar.. .
Een grote maar! Zwanger zijn is zeker niet makkelijk en veel vrouwen ervaren een zwangerschap als een periode vol met ups en downs. De hormoonhuishouding staat letterlijk op zijn kop en daarbij dien je ook nog eens te wennen aan het feit dat je (opnieuw) mama wordt. Het is best een dingetje: mama worden.
Nu ben ik al jaren mama en een hele dankbare en gelukkige mama. We hadden nooit verwacht dat ik nog een keer zwanger zou raken. Dit gezien mijn leeftijd(41) en duidelijke signalen richting de overgang.
Uk is dan ook echt uit pure liefde en passie ontstaan, zonder toeters, bellen en verwachtingen. De verrassing was dan ook erg groot toen ik vrij snel zwanger raakte. De dozen waren nog niet eens uitgepakt na het gaan samenwonen toen de zwangerschapstest bewees dat we echt een wondertje verwachten. Een wonder dat zich inmiddels heeft ontwikkeld tot een baby die elk moment (de komende weken ergens) zich kan gaan melden.
Een zwangerschap is niet makkelijk
Uit gesprekken met andere mama’s, verloskundigen en eigen ervaring kan ik gerust stellen dat zwanger zijn en het scala aan veranderingen die je doormaakt in 9 maanden tijd niet zomaar passeert. De ene vrouw ervaart het als een zeer positiev periode, maar vaak verloopt (een deel van) de zwangerschap met de nodige ups en downs. Dit laatste kan ik zelf onderschrijven. Deze zwangerschap is zwaar geweest en ik verheug me dan ook werkelijk op het moment na de bevalling: het weer opknappen en terug baas zijn over eigen buik en lijf.
Ook al is het zwaar, zwanger zijn blijft mooi en bijzonder.
Voor mij persoonlijk geldt deze zwangerschap als een wonder en hoe zwaar het ook is geweest (en nog steeds is), ik probeer me te focussen op het grotere geheel en het bijzondere ervan te benadrukken. Uiteraard laat ik dagelijks mijn ongenoegens merken aan manlief en baal ik als een stekker van alle beperkingen die deze zwangerschap mij heeft opgelegd. Enkel is dat een feit waar ik me bij neer dien te leggen. Het is zoals het is.
Met een bed in de woonkamer, weinig bewegingsmogelijkheden, extreme moeheid en veel pijn is het niet continu een feest aan gedachten in mijn bovenkamer, maar uk hoeft maar een schopje te geven en ik weet weer waar ik het voor doe. De frustraties die ik voel laat ik toe, ze zijn er immers met een goede reden en staan los van het wondertje dat mijn buik dagelijks gebruikt als speeltuin.
Daarbij merk ik goed dat ik geestelijk mezelf sterk voel en me focus op hetgeen komen gaat: de bevalling. Dit helpt. Er is een einde in zicht en ik zal me na de bevalling vast niet direct weer de ‘oude’ voelen, maar ik weet dat ik over een paar maanden weer grotendeels de ‘oude Bar’ ben. En dan alles vol passie weer kan oppakken, wat ik nu tijdelijk heb moeten neerleggen. En zo niet, dan is er dan een moment om daar mee om te gaan, nu eerst hetgeen nu belangrijk is.
De ervaring van de eerdere zwangerschap en bevalling
Dochterlief is inmiddels 8 jaar en dus is er wel het een en ander weggezakt in mijn geheugen. Blijkbaar vergeet je bewust details die me destijds lieten besluiten nooit meer zwanger te willen raken. Heus weet ik nog wel dat ik dat heb gedacht en er was ook geen planning jarenlang, maar met een nieuwe liefde in mijn leven ontstond er toch een wens om samen nogmaals papa en mama te worden. Ook dachten we dat nogmaals zwanger raken een lastig verhaal zou worden. Niets bleek echter minder waar. Het moest zo zijn, daar zijn wij inmiddels van overtuigd. Uk is dan ook een wondertje al vanaf het moment van ontstaan en elke dag verlangen we meer naar zijn komst.
Herinneringen aan de vorige zwangerschap
De herinneringen aan destijds bij dochterlief zijn niet al te positief, maar hebben meer met haar geboorte te maken en haar ziekte en alles daarom heen, dan dat ik me nog echt kan herinneren hoe ik me daadwerkelijk voelde tijdens het zwanger zijn. Uiteraard zijn er flarden over en deze komen nu weer heel erg terug tijdens deze zwangerschap.
Toen en nu vergelijken
Feitelijk was die zwangerschap minder zwaar dan deze op fysiek vlak. Ik weet nog dat ook toen de laatste maanden zwaar waren en ik opgelucht was toen die om waren. Enkel is het niet goed te vergelijken.
De beide baby’s gedragen zich totaal anders in de buik. De placenta ligt anders en uk is een dwarsligger en zeer drukke baby die zich eerder ‘te veel’ laat voelen dan te weinig. Dametje voelde ik juist amper. Een groter verschil kan haast niet. Ook voelde ik al vrij vroeg aan dat er met haar iets goed mis was, wat nu totaal niet van toepassing is. Uk doet het prima en heeft het erg naar zijn zin. Waarom netjes voor de uitgang gaan liggen als ronddraaien en dwarsliggen veel leuker is? 😉
En hoe het nu gaat?
Nu is het meer mijn eigen lijf dat problemen geeft. Ik hoef maar iets meer te doen dan wenselijk en de pijn straft dit genadeloos af. Buitenshuis zit ik dus inmiddels trouw in de rolstoel en thuis breng ik grotendeels van de dag liggend door op bed en hangend op de bank. De laptop Biedt uitkomst en stelt me in staat om nog wat te bloggen. Uiteraard heb ik mijn verplichtingen op een laag pitje gezet en een soort van zwangerschapsverlof aan mezelf gegund. Weinig verplichtingen nu dus nog.
Ik geniet nu extra van mijn leespassie en kan mijn hart ophalen aan een paar zeer goede boeken. De ereader is daarbij een grote uitkomst als ik ‘moet’ liggen en de paperbacks een heerlijke afwisseling op schoot. (Nu lees ik altijd meerdere boeken door elkaar heen, rare tik, maar er is dus altijd wel een boek in de buurt.) Na deze blog gauw weer verder lezen, het is spannend! 😉 Een voordeel van ‘niets’ moeten van mezelf nu ik hoogzwanger ben.
Hoeveel CO#-blogs nog voor uk er is, vraag ik mezelf ineens af?
Wordt vervolgd. 😉
CO#-blogs zijn columns die worden geschreven vanuit het dagelijkse persoonlijke leven van Barbara Oosthoek. Graag stel ik me hier verder aan je voor.
Alle CO#-blogs zijn terug te vinden via de Column link. Op dit moment is de zwangerschap (uitgerekend begin april 2019) een vaak voorkomend onderwerp, deze zijn direct via de Zwanger link te lezen.