Interview Dragomir Mrsic
| |

Interview Dragomir Mrsic, acteur in Zweedse thrillerserie Alex

Afgelopen weekend vond de zesde editie plaats van het Lumière Crime Festival te Rotterdam. We kregen een goede eerste indruk van de nieuwe crime series die Lumière uitbrengt dit seizoen. Naast het zien van de eerste afleveringen van deze nieuwe series, was er voor de pers de mogelijkheid acteurs te interviewen.

Zelf had ik de eer om Dragomir Mrsic van de topserie Alex te mogen spreken. Niet iets wat ik dagelijks doe. Het leverde een zeer interessant gesprek op vol details die ik (ook na grondige research vooraf) niet wist over Dragomir als persoon en zijn rol in de nieuwe thrillerserie Alex.

Interview Dragomir Mrsic

Interview Dragomir Mrsic

Vooraf was ik best gezond ‘nerveus‘. Nu ben ik niet snel onder de indruk, maar als er ‘ineens’ een acteur met bekendheid uit films als  ‘Edge of Tomorrow’ en ‘Easy Money’ voor je neus staat met de uitstraling van een ‘bad guy’, is het toch even snel een keertje slikken. Gelukkig had ik vooraf de tijd gehad in zijn ‘dossier’ te duiken en wist ik op papier dat Dragomir ook werkelijk van vlees en bloed was, net als jij en ik. 😉

Na 20 minuten geanimeerd praten en zelfs vele malen hardop samen lachen had ik dermate veel materiaal voor dit artikel dat ik Dragomir bedankte voor zijn tijd, we afspraken dat we dit volgende jaar zouden herhalen (wanneer seizoen 2 wordt gepromoot en ik door kan vragen over details uit dit eerste seizoen waar hij uiteraard niet te veel op in mocht gaan) en gaf ik hem de kans even snel een rookpauze in te lassen voor de volgende journalist hem zou gaan interviewen.

Dragomir is een zeer warme persoonlijkheid

Toen hij binnen kwam lopen in de zaal wist ik feitelijk al meteen dat ik me voor niets druk had gemaakt, want behalve ‘bad guy’ in films en series is hij ook een zeer toegewijde vader en echtgenoot. Toen het gesprek op zijn gezin kwam werd gelijk de telefoon erbij gepakt, kreeg ik zijn kinderen vol trots te zien en vertelde hij dat zijn gezin het allerbelangrijkste voor hem is. Je voelde direct de gemeende oprechtheid, zeker doordat hij chatgesprekken met zijn dochter (in het Zweeds dus lezen kon ik het uiteraard niet) vol met hartjes liet zien en een filmpje van zijn zoon die vorige week besloot ergens in Zweden een meer in te duiken bij vriestemperaturen. Het ‘bikkel’ gehalte van Dragomir is duidelijk ook bij zijn zoon terechtgekomen.

Sinds enkele jaren is hij fulltime acteur en als hij bezig is voor een serie of film blijft hij op de set en daarna snelt hij zodra maar mogelijk naar huis om echt ‘quality time‘ aan zijn gezin te geven. Hij kan zichzelf niet goed op beide delen van zijn leven tegelijk focussen. Zijn rollen in series en films zijn dan ook best pittig van karakter en volledige inleving is voor Dragomir een ‘must’. Hij neemt geen genoegen met minder.

Pittige jeugd dient voor Dragomir als motivatie

Dragomir, of Drago zoals ik hem ook mocht noemen maar uit beleefdheid niet me aan waagde, heeft zelf best een pittige jeugd gehad. Er is genoeg over te lezen op zijn pagina op wikipedia. Samengevat komt het erop neer dat hij aan het einde van zijn tienertijd het verkeerde pad koos, deelnam aan een bankoverval en daarvoor 3,5 jaar in de gevangenis heeft gezeten. Aldaar besloot hij zijn leven te wijzigen, studeerde hij Boedhisme en probeerde hij zijn verslaafde broer en zus te helpen. Helaas mocht dit niet baten en zijn zij beiden overleden aan een overdosis.

Drago wist dat hij uit deze verkeerde wereld diende te stappen of hetzelfde zou hem gebeuren. Hij verkoos zijn focus te richten op de sportschool die hij opstartte en maakte daar door zijn ervaring en kennis als kampioen Taekwondo van Scandinavië in 1987 op achttienjarige leeftijd een groot succes van. Zijn sportschool werd bekend en hij trainde zelfs zeer bekende namen als Martina Navratilova.

Hij leidde het Swedish Olympics Committee in 2000–04 als hoofdcoach en daarna is hij gaan acteren. Uiteraard bracht hij zijn vecht ‘skills’ van de straat van vroeger en Taekwondo daarbij in de praktijk. Al wist Dragomir me ook te vertellen dat hij in Zweden ook in andersoortige rollen in series actief is, zelfs komedie. Daar wij binnen 10 minuten samen hardop aan het lachen waren, kon ik me dat direct goed voorstellen.

Dragomirs eigen zoon speelt Simon in Alex

De echtheid van de personage Alex in de serie tijdens het kijken van de eerste twee afleveringen sprak me enorm aan. Dragomir is zelf de initiatiefnemer van deze thrillerserie en daar al vele jaren mee bezig. Al zijn teksten en gedragingen zijn van hemzelf. Hij wilde dat het geheel als ‘echt en rauw’ zou overkomen. Deze serie wordt dan ook niet nagesynchroniseerd door Engelstalige stemmen, en indien dat ooit gaat gebeuren zal Dragomir erop staan dat hij zelf zijn eigen voice-over zal verrichten.

Ook zijn beslissing dat zijn eigen zoon de rol van Simon diende te vertolken past daar totaal bij. Hij vond dat hij niet ‘totaal echt’ kon zijn zonder zijn eigen zoon op de set, die in Alex de rol van zijn zoon vertolkt. Los van de geweldige acteerprestaties van Dragomir, verdient zijn zoon ook zeer grote complimenten. Hij zet de rol van Simon zeer natuurlijk neer, inclusief de geestelijke beperkingen die Simon heeft en zijn geacteerd. Het inleven in rollen zit duidelijk de bloedlijn verweven.

Doordat Dragomir zijn leven een positieve draai heeft weten te geven na zijn detentie, daarna trouwde en nog steeds erg gelukkig is met zijn vrouw en twee kinderen, beschouwt hij zijn ervaringen uit zijn jeugd en adolescentie als motivatiebron voor zijn acteerprestaties. De diepte die hij in zijn karakter Alex kan leggen is dan ook echt voelbaar. Je voelt als het ware dat het ‘echt’ is.

Inhoud thrillerserie Alex

Daar Onlybyme wars is van het geven van spoilers is er in dit interview niet veel te vinden over de details van de inhoud van Alex. Daarbij heb ik zelf ook enkel de eerste 2 afleveringen gezien op het moment van schrijven. Hier komt wel spoedig verandering in en een totale recensie van de thrillerserie Alex staat dan ook op de planning.

Lumière over Alex:

Dragomir Mrsic (Edge of Tomorrow) en Rakel Wärmländer spelen de hoofdrollen in de Zweedse thrillerserie Alex. De keiharde en corrupte agent Alex Mrsic besluit de onderwereld vaarwel te zeggen. Maar zijn oude connecties blijven aan hen trekken en al snel verkeren Alex en zijn familie in levensgevaar. Tegelijkertijd krijgt hij een nieuwe partner toegewezen, Frida, die als geheime opdracht heeft om hem in de val te lokken.

Persoonlijke aanbeveling

Barbara (40): Alex is qua puurheid en rauwheid zeer uniek in zijn soort! Ik kan me nu al verheugen op het reviewen van alle afleveringen en raad deze serie op basis van het zien van de eerste twee afleveringen dan ook aan aan liefhebbers van thrillers en crime.

De releasedatum van Alex op DVD is 5 december 2017.  

Oordeel zelf en bekijk de trainer:

YouTube video

Gerelateerd:

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten