Indian Summer

September, dit jaar een zalige Indian Summer?

Zalig het is September! Ik vind het altijd zalig als de herfst zijn intrede maakt in Nederland. Door de droge zomer dit jaar kleuren de bladeren al rijkelijk en vermoed ik dat ze ook in grote getalen gaan vallen als de temperatuur gaat dalen. Al zit een directe daling in temperatuur nog niet in de planning, als ik de voorspellingen mag geloven. Een indian Summer lijkt er meer op!

Indian Summer

Indian Summer normaal in Nederland?

Als kind kan me nog goed heugen dat de herfst vaak vol winderige regenachtige (druilerige) dagen zat, met uiteraard de mooie herfstzon die dan alles weer prachtig wist te kleuren tussendoor. Nu met de veranderingen van ons klimaat is veel van wat vroeger normaal was tegenwoordig helemaal niet meer vanzelfsprekend.

Zo stond ik vroeger steevast een aantal weken per winter op het ijs en schaatsten wij als kind de voeten vol blaren. Nu mag je bij zijn als het mogelijk is om heel even snel op natuurijs te staan en zeker niet op de diepere wateren. Ook kan ik me het niet heugen dat we altijd warme nazomers hadden, ja van de laatste decennia wel. Het komt steeds vaker voor dat de herfst zalig aandoet en het valt dan haast vies tegen als de wind en regen even flink aantrekt tot een storm en het geheel een koud troosteloze blik geeft.

Wellicht is een Indian Summer vanaf nu wel het nieuwe normaal!

Wat verstaat Wikipedia onder een Indian Summer?

De nazomeroudewijvenzomer of sint-michielszomer (soms ook wel als Été Indien of Indian Summer aangeduid) is de periode van eind september tot half november waarin het nog zomerachtig weer kan zijn. Weliswaar daalt in deze tijd van het jaar de gemiddelde middagtemperatuur in De Bilt van ongeveer 20 graden naar 9 graden, maar er zijn ook regelmatig periodes die volledig aan de zomer doen denken.

De Indian Summer verder verklaard

Bij wat verder doorlezen blijkt zomers najaarsweer best goed verklaarbaar vanuit de Meteorologie. Het blijkt dat er zich in deze tijd van het jaar vaak een hogedrukgebied vormt boven Midden-Europa, dus de wind komt in onze regio dan vanuit het zuiden en brengt de warme lucht mee deze kant op.

Ook werkt het mee dat de depressies op de Atlantisce Oceaan toenemen in diepte door de tegenstellingen in de temperatuur tussen het Noordpoolgebied en de Tropen. De luchtdruk is daar dan erg laag waardoor de stroming van de wind vanuit het zuiden hier nog meer toeneemt. En ik maar denken dat het puur weer een ‘nieuw’ iets is door de klimaatopwarming. Nee dus, maar het heeft er denk zeker wel me te maken dat de temperaturen langer hoog blijven. (Vermoeden).

Met deze zuidelijke stroming kan de temperatuur dan in september en oktober nog heerlijk oplopen tot 20-25 graden en ook in november wordt het dan nog 15-20 graden. Het is zelfs al voorgekomen dat er in oktober nog de 30 graden is behaald in het zuiden van het land. Dit is uiteraard niet standaard. De laatste keer dat dit in Nederland voorkwam was in 2011.

Laat maar komen de Indian Summer!

Met een warme zomer achter de rug is mijn lijf eindelijk gewend aan de hogere temperaturen en mag het van mij nog heerlijk een tijd nazomeren. Wat vind jij ervan? Liever koudere temperaturen, storm, trui aan en met een mok choco op de bank of nog lekker met je neus in de najaarszon buiten genieten?

Indian Summer nader verklaard. Hebben we nu elk jaar een warme nazomer?

Leuk dat je deze blog hier hebt gelezen. Voel je welkom!

Gerelateerde blogs:

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten