NaNoWriMo
| |

In november een boek schrijven, doe je mee?

Droom jij er al jaren van om een boek te schrijven, maar komt het er steeds niet van? Strand je steeds na een paar pagina’s of zit je innerlijke redacteur je in de weg? Doe met mij mee en ga in november aan de slag!

NaNoWriMo; minimaal 50.000 woorden
© “Image courtesy of National Novel Writing Month.”

NaNoWriMo: National Novel Writing Month

Het idee van NaNoWriMo is heel eenvoudig. In de maand november ga je op creatief avontuur en schrijf je als het goed is een complete roman van minimaal 50.000 woorden. Dat doe je tegelijk met honderdduizenden deelnemers over de hele wereld. Wat mij betreft een beproefd concept: in het voorjaar deed ik mee aan Camp NaNoWriMo en slaagde er voor de eerste keer in om mijn boek af te schrijven. En dat smaakt naar meer, dus deze november ga ik er weer voor.

De oorsprong van NaNoWriMo

Met een eenvoudig mailtje startte Chris Baty in de zomer 1999 de beweging. Hij droomde ervan om een boek te schrijven en nodigde een handjevol vrienden uit die ook ooit zoiets hadden geroepen, om mee te doen met zijn uitdaging: een boek te schrijven in een maand. Hij pakte het dunste boek uit zijn boekenkast dat nog voor roman kon doorgaan, schatte dat het ongeveer 50.000 woorden had en stelde dat als doel. De groep produceerde tot hun eigen verbazing een aantal echte romans en had bovenal veel plezier in het proces. Het jaar erop bouwden ze een website om het project te ondersteunen en bedacht Chris de regels. Ze verplaatsten bovendien het event naar november, vanwege beter binnenzit-weer in die tijd van het jaar. In de volgende jaren groeide het uit tot een wereldwijd evenement, met inmiddels bijna een half miljoen deelnemers wereldwijd! Inmiddels zijn er al veel tijdens NaNo geboren manuscripten uitgegroeid tot echte, gepubliceerde boeken.

Wat zijn de regels?

Oei, regels, dat klinkt wel erg streng. Ik zou het liever NaNo-basics noemen. Het is immers iets dat je doet voor je plezier! Maar om officieel te kunnen zeggen dat je NaNo gewonnen hebt moet je voldoen aan de officiële regels (bron: De grote NaNogids 2018):

  1. Schrijf een origineel, nieuw boek van minimaal 50.000 woorden in de maand november.
  2. Er is geen regel 2.

Om het iets uitgebreider te zeggen; volgens de officiële NaNo-regels is het de bedoeling dat:

  • je begint met schrijven vanaf 1 november. Woorden van al eerder meetellen is niet toegestaan.
  • je geen werk gebruikt waar je al eerder aan bent begonnen te schrijven (alhoewel karakterschetsen, plotlijnen en dergelijke wel prima zijn). Sinds vorig jaar wordt dit echter oogluikend toegestaan, dus als je dat echt wil, go ahead.
  • je een roman schrijft; een fictioneel verhaal dus. Zolang je zelf vindt dat het fictie is telt het!
  • je de enige auteur van je verhaal bent.

Oké, ik ben enthousiast. Wat nu?

Hoewel je ‘officieel’ pas in november mag beginnen met schrijven, kun je je wel gaan voorbereiden. De echte NaNo-fans doopten oktober dan ook al om tot preptober. En er valt genoeg te preppen:

1. Begin met het maken van een profiel op nanowrimo.org en lees je in. Er is een Nederlandstalige sectie met waar je veel informatie vindt. Je zal zien dat het forum barst van de informatie over niet alleen NaNo, maar over alles wat je kan tegenkomen bij het schrijven van een boek. Tips om je personage een goede naam te geven, allerlei informatie over schrijftechniek en vooral veel, heel veel inspiratie.

2. Zoek een of meer Writing buddies, zodat je elkaar op kan peppen als je er even doorheen zit. Wil je mijn Writing buddy worden? Laat je Nano-naam in een reactie achter onder dit blog en ik voeg je toe!

3. Kondig je roman aan. Maak een titel en voeg een coverafbeelding toe. Het mag een werktitel zijn, je zit nog nergens aan vast. Maar de ervaring leert dat je met een titel en een afbeelding veel meer kans maakt om je project succesvol af te ronden.

4. Veeg je agenda leeg voor november en maak vast een beginnetje: Bedenk je plot, schrijf een karakterbeschrijving van je hoofdpersonages en bedenk met wat voor conflicten je ze straks in je boek om de oren gaat slaan. Denk na over de wereld waarin je verhaal zich afspeelt. Zorg voor een fijn notitieboek of een goed werkende computer om op te schrijven. Doe vingeroefeningen en zorg dat je op 1 november startklaar zit.

Keuzestress: wat ga ik zelf schrijven?

Mijn grootste probleem is dat ik alles leuk vind. In het voorjaar schreef ik een kinderboek en ik heb wel 1000 ideeën voor een vervolg. Daarnaast werk ik ook al jaren aan een roman, die ik nu toch eigenlijk wel een boost zou willen geven (ook al ‘mag’ je officieel niet verder werken aan een bestaand project). Ten slotte zweven er nog talloze halve concepten in mijn hoofd voor thrillers, kinderboeken en andere romans. Wat het wordt beslis ik waarschijnlijk pas op 31 oktober om 23.59 uur. Maar dan ga ik er ook vol voor! Ik ben heel benieuwd wie er met mij mee doet en hou jullie uiteraard op de hoogte.

Gerelateerd

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten