Vanaf de bank

VDB #5 – Ik ben ermee gestopt! Waarmee? Nou daarmee!

Een persoonlijke blog vanaf de bank waarom ik daarmee gestopt ben.

Benieuwd waarmee? 

Vanaf de bank

Ik ben ermee gestopt!

Net als velen vrouwen met mij heb ik behoorlijk last van hormonen. Ben ik soms onhebbelijk en niet het meest aangename gezelschap (kuch), maar ‘meestal’ kan ik me wel beheersen en het uiten van mijn hormoongerelateerde gedragingen voor me houden. (Dus niet altijd, betrokken weten dat uit ervaring in mijn verleden, sorry heren..) Ervaring leert zullen we maar zeggen en met de jaren word ik beter in mezelf inhouden of weglopen van de situatie.

ik ben ermee gestopt

Los van dat onhebbelijke gedrag en het inwendige gevoel geregeld te ontploffen wil je natuurlijk een oplossing vinden. Een oplossing om er zelf zo min mogelijk last van te ondervinden dat je lijf aan het veranderen is en in mijn geval richting het begin van de overgang aan het schuiven is. Het gebeurt uiteindelijk iedere vrouw, de een heeft geluk en er weinig last van, de ander heeft pech en zodra er eenmaal kinderen zijn (althans toen begon het bij mij in veelvoud) is het loos. Ze zijn de klos van een hormoonhuishouding die op zijn zachtst gezegd een grote brok ellende vertegenwoordigd. Nadat de functie van zwanger kunnen worden vervalt, heb je als vrouw de ellende dat je wel elke maand weer door al die hormoonschommelingen heen moet (en je partner met jou) zonder dat het nog enig doel dient.

De Jackpot!

Hier ook de jackpot, elke maand weer en helaas niet enkel rondom de periode zelf. Nee tegenwoordig ook lekker onvoorspelbaar tussendoor. Gek word ik ervan dus ik ben op zoek gegaan naar oplossingen. De pil slikken leek een tijd ideaal maar de stopweken werden letterlijk de hel op aarde, ik ontplofte bij het minste of geringste van binnen, kortom de overgang was te groot van het wel slikken naar het niet slikken.

Op aanraden van de arts ging ik de pil doorslikken, de periodes oprekken, maar hoe langer, hoe meer ik mijn algemene humeur standaard voelde zakken. Ook hield de doorbraakbloeding niet meer op, dus werd ik alsnog genoodzaakt te stoppen. En warempel, gelijk een humeur dat duidelijk omhoog ging.

Stoppen met de anticonceptiepil

Het besluit is dan ook genomen, dan nog liever de natuurlijke swings die echt niet handig zijn altijd, maar wel een over het algemeen goed humeur dan een steeds depressiever gevoel over het geheel. Dat artikel wat ik ergens las over dat de anticonceptiepil de oorzaak was van vele depressies bij vrouwen is dus niet geheel uit de lucht gegrepen! Dus ik had helemaal geen last de laatste maand van de vallende blaadjes, nee ik had last van een niet-erkende bijwerking van het slikken van de pil. Het in de hand werken van een depressief mak gevoel. Want ja ook je libido is ineens ver(der) weg te zoeken!

Nu dus weer normaal in mijn eigen grillige hormoonpatroon, maar tussendoor wel heerlijk lekker positief. Is er nog een andere oplossing? Geen idee! Nog maar weer eens in de materie duiken of ik toch nog iets anders kan proberen, maar echt dat ik niet nogmaals die pillen ga slikken. Het is niet te doen! Ik weet uit het verleden heel goed wat depressies inhouden en echt niet dat ik er chemisch mezelf nog eentje ga aandoen!

En nu?

Misschien maar overwegen toch een spiraaltje te laten zetten, ik vind dat niet echt een aangenaam idee, maar je schijnt dan veel minder last te hebben van de hormonen die vrijkomen in je lichaam puur op de plek waar het nodig is. Ik aarzel nog… Heb jij daar ervaring mee?

Ik ben ermee gestopt, wat ik graag wil weten, ben jij er ook mee gestopt? En zo ja, wat was bij jou de reden?

Gerelateerd: VDB? Deze afkorting staat voor ‘Vanaf de bank’ blogs op OnlybymeBlogs die letterlijk zijn geschreven ‘vanaf de bank’, dus echt persoonlijk vanuit Huize Onlybyme. Met een persoonlijk inkijkje in ons leven, rondom een wisselend onderwerp. Meer van dit soort blogs lezen? Hier vind je een directe link naar alle ‘vanaf de bank’ blogs.

 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten