Hoogzwanger en bloggen, hoe combineer je dat?
| | |

Hoogzwanger en bloggen, hoe combineer je dat?

Hoogzwanger en bloggen
© Onlybyme, Barbara Oosthoek, 32 weken zwanger

Als blogger is het soms best lastig om je ‘werk’ en privéleven te combineren. Hoogzwanger en bloggen is nu nog een extra uitdaging om te combineren, maar het lukt.

Zelf merk ik dat het lastig is om mezelf op te delen in de verschillende ‘functies’ die ik uitoefen. Als mama heb je immers tig functies die zeer onregelmatig voorkomen en moet je er ‘ineens’ zijn.

Flexibiliteit is een ‘must’ om te hebben. Het bloggen is hier dan ook echt een zeer onregelmatige bezigheid, daar ik mijn moederschap en partnerschap echt voor laat gaan. Net als het er zijn voor dierbaren en ad hoc bezigheden die je niet vooraf aan ziet komen.

Hoe integreer ik hoogzwanger en bloggen? (op het moment van schrijven ben ik 32 weken zwanger)

Bloggen is hier geen ‘moeten’, maar mogen…

Het bloggen is hier in Huize Only geen ‘moeten’, maar nu Onlybyme steeds meer groeit in omvang en ranking is het ook geen totale vrijblijvendheid meer. Het is een passie die ik heb kunnen omzetten tot een leuk parttime inkomen. Enkel wil ik vooral plezier beleven aan het bloggen en daarom neem ik enkel opdrachten aan, die bij mij passen en die flexibel kunnen worden verwerkt. Daarnaast vind ik het erg belangrijk om ook persoonlijk en vrijuit te kunnen blijven schrijven (zonder samenwerkingen), zoals deze blog. Zo is het schrijven over mijn zwangerschap – in welke vorm dan ook – een zeer aangename bezigheid en leuk voor later om terug te lezen. 😉

Het bloggen is voor mij persoonlijk erg belangrijk en uiteraard ben ik trots op wat Onlybyme.nl inmiddels heeft bereikt, maar het kan niet dagelijks 8 uur van mij eisen. (Been there, done that.)

Mijn lijf houdt dit eenvoudig weg niet vol nu ik in verwachting van uk (uitgerekend april 2019) ben. De energie is er niet en het is ook niet de bedoeling om van Onlybyme een fulltime baan te maken. Dit is een bewuste keuze, al houdt dit niet in, dat ik niet continu werk aan het verbeteren van de website, de ontwikkelingen op SEO gebied etc. En dit werpt zijn vruchten af. De opdrachten zijn er en de jaarlijkse omzet stijgt.

De zwangerschap vergt heel veel extra tijd en energie

Het ligt er natuurlijk aan of je een makkelijke of pittige zwangerschap hebt. (Zo zijn er dames die juist heel veel energie extra hebben.) Toch heb ik begrepen van de verloskundige dat bijna alle vrouwen de ongemakken van het zwanger zijn in meer of mindere mate ervaren. Zelf ben ik maanden lang extreem vermoeid geweest en nu in het derde trimester neemt de vermoeidheid door de groei van uk en mijn toenemende omvang weer toe.

Hoogzwanger en bloggen: rekening houden met veranderingen

Je dient rekening te houden met de veranderingen die in je lijf plaatsvinden. Zeker nu in het laatste trimester merk ik dat mijn lijf veelal bepaalt wat ik wanneer kan doen. Soms betekent dit dagenlang geen energie of mogelijkheid om te bloggen. Dit heb ik geaccepteerd. Nu scheelt het dat het bloggen voor mij geen hoofdinkomen is en geen ‘moeten’. Als parttime baan is het makkelijker om me te voegen naar de wensen van het moment, die mijn lijf aangeeft. (Deze luxe hebben niet alle bloggers, dat realiseer ik me. Maar dan nog, ook al zou ik wel fulltime blogger zijn, dan nog had mijn zwangerschap me gedwongen rustiger aan te doen. Wat niet gaat, gaat nu eenmaal niet.)

Is fulltime bloggen een wens?

Nee, fulltime bloggen zal ik nooit nastreven. Ik ben met reden lang geleden afgekeurd (WAO) en moet mijn lijf en geest heel bewust in acht blijven nemen. Dit houdt in dat ik, met mijn uitdagingen, wel kan bijverdienen, maar mijn gezondheid het met niet toelaat om fulltime te werken. Ik snap dat dit voor velen ongrijpbaar is en niet te begrijpen.

Hoewel geestelijke aandoeningen tegenwoordig serieuzer worden dan een tiental jaren geleden, het blijft een groot taboe. Ik ben er tegenwoordig open over en heb al eerder een blog geschreven over hoe het leven is met Hypomanie: Hoe is het om te leven met hypomane episodes?

Het is geen onwil, feitelijk benijd ik mensen die dagelijks of parttime naar hun werk kunnen. Voor mij is dat zeer ingewikkeld en nu met een zware zwangerschap en nawerkingen van een prenatale depressie (die gelukkig snel weer onder controle was) feitelijk onmogelijk. Straks zal de baby en de rest van het gezin, gecombineerd met Onlybyme, het uiterste van me vergen. Ik zal me continu bedacht moeten blijven dat ik een terugval kan krijgen.

Gelukkig heb ik inmiddels ruim 20 jaar ervaring met mijn ‘uitdagingen’ en lukt het me bijna altijd een terugval te beperken tot ‘slechts’ enkele dagen minder functioneren, maar garanties zijn er niet. Verwachten van mezelf dat ik ooit fulltime kan werken, naast het moederschap is een brug te ver. Onlybyme geeft me echter veel voldoening en daarin is nog groei mogelijk.

Hoogzwanger en bloggen kan!

Als ik het kan – met mijn uitdagingen – dan moet het voor anderen ook mogelijk zijn. Al zie ik om mij heen wel vaak een wat rustiger blogtempo en soms tijdelijke onderbrekingen. Iets wat ik goed begrijp. Zelf heb ik nagedacht of ik ‘met zwangerschapsverlof’ wil. Vooralsnog is het antwoord daarop nee, maar mocht ik na de bevalling van mening veranderen dan is het dan vroeg genoeg dit in te roosteren.

Het bloggen is voor mij een uitlaatklep en iets wat ik ‘tussendoor’ doe. Het schrijven van een blog kost mij veelal niet meer dan 1 à 2 uur, afhankelijk van het aantal woorden. Redigeren doe ik liefst een andere dag, dat scheelt veel tijd omdat ik dan niet zo dubbel mezelf hoef te checken. (Je bent blind voor schrijffouten, indien je te snel je eigen teksten wil corrigeren.)

Wat ook helpt is om blogideeën direct in concept weg te schrijven en zodra je wordt overvallen door een schrijfbui, deze uit te werken. Als ik blog met een schrijfbui schrijf ik 3x sneller en vaak ook met minder fouten, dan dat ik ‘verplicht’ iets op papier moet krijgen. Is dit herkenbaar bij andere bloggers?

Belangrijkste tip: let op jezelf!

Feitelijk kan ik enkel voor mezelf spreken of het combineren van hoogzwanger en bloggen te doen is. Zelfs met mijn pittige zwangerschap is het te doen. Wel heb ik mijn bloguren naar beneden moeten bijstellen en wacht ik echt op het moment dat mijn lijf en geest het aankan. Dit houdt in dat ik daarom bewust minder opdrachten aanneem. Dit geeft rust en voorkomt het niet halen van deadlines.

Daarbij ben ik altijd persoonlijk ‘baas over de situatie’ en kan ik per week bezien hoe en wat kan. Uiteraard mis ik nu bepaalde leuke kanten van het bloggen, want ik neem bewust geen opdrachten aan waar ik voor moet reizen. (Mijn bekkeninstabiliteit staat dit niet toe.)

Het ‘bloggen’ is dus iets ‘saaier’ geworden, en is mijn leven hierdoor ook wat meer tussen 4 muren beland. Toch heb ik dit graag over voor die zeer beweeglijke uk in mijn buik. Al lijkt het me ook zalig om weer eens impressies te kunnen schrijven over theater, musea en evenementen. Het komt zoals het komt. 😉

Mocht je (net) zwanger zijn en bloggen, of willen gaan bloggen, geniet ervan. Focus je op schrijven wat je energie geeft en bewaak goed je rustmomenten. Over rustmoment gesproken, deze blog is weer lang genoeg en ik kan wel wat rust gebruiken. 😉 (1200+ woorden).


Andere blogs over bloggen:

Nieuwe deuren openen, je moet willen en durven.

Bespaar tijd met bloggen door zakelijke aanpak.

Mijn grootste les in een jaar bloggen.

Blogger vermoord: is bloggen wel veilig?

Hoe een blog time-out in Holiday Season winst kan opleveren.

Hoogzwanger en bloggen: hoe combineer je dat? Informatieve persoonlijke blog. #hoogzwanger #bloggen #zwanger


Repinnen mag!

Bedankt voor het lezen van deze blog. Snuffel gerust nog wat verder rond!

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten