hanglamp eettafel

Hoe sfeer creëren met verlichting | Informatief

Met morgen de sleuteloverdracht (in gedachten ben ik al bezig met een vreugdedansje) van ons nieuwe huis is er heel veel te doen. Het bekende regelwerk rondom een verhuizing, maar ook vooral het rondkijken naar raamdecoratie, iets voor op de vloeren, de muren, nieuwe meubels, verlichting en andere inrichting.

Hoe sfeer creëren met verlichting? Juist sfeerverlichting kan veel warmte toevoegen aan je woning. Een informatieve blog met een verlichtingsplan. Waar op letten?

#verlichting #sfeerverlichting #sfeer #sfeercreëren

Verlichting is belangrijker voor het creëren van sfeer dan vaak gedacht.

Vaak krijgt sfeerverlichting pas ergens op het laatst een rol van betekenis in het geheel: een zogenaamd onder geschoven kindje in belangrijkheid. Dit is veelal te verklaren door de al hoog oplopende kosten de zaken die eerst moeten gebeuren in een nieuw huis. Om dan (ook) nog eens geld te spenderen aan sfeerverlichting wordt vaak uitgesteld. Helaas komt van uitstel dan vaak afstel. Want de verlichting die er is, is best ok toch? Eerst de bankrekeningen weer aanvullen en daarna komen er tig andere ‘projecten’ die ook graag aandacht krijgen in het budget van het gezin. Iets wat goed te begrijpen is en ook hier herken ik deze tendens.

Als ervaringsdeskundige op het gebied van verhuizen (Dit wordt nummer 15.), weet ik als geen ander dat het een kostbare bezigheid is en dat je blij bent de kosten te kunnen betalen zonder in de rode cijfers te belanden. Sfeerverlichting is dan ook hier geregeld een onderdeel geweest wat (even) moest wachten. Toch merkte ik dan vaak dat ik me de eerste tijd in het nieuwe huis minder fijn voelde. Dit omdat de verlichting die (mede) de aangename sfeer creëert in huis niet voldoende aandacht had gehad. Een lamp ophangen of neerzetten is zo gedaan. Enkel voor het creëren van sfeer is meer nodig dan dat.

Hoe creër je sfeer met verlichting?

Maak een verlichtingsplan!

Als je de basisverlichting in huis hebt geregeld is het tijd voor het creëren van sfeer in huis. Dat doe je bijvoorbeeld door het plaatsen van lampen in donkere hoeken. De basis is nu immers verlicht met de ‘normale’ lampen en nu kan je extra sfeer creëren door donkere hoeken uit te lichten.

Let wel op dat je niet die hoeken gaat uitlichten door bijvoorbeeld een leeslamp, dat is puur een praktische lichtbron. De lichtbronnen die sfeer brengen hebben vaak een wat minder felle dosering aan licht en geven een warme gloed waarmee de betreffende hoek wordt opgelicht of bijvoorbeeld een schilderij wordt uitgelicht.

hanglamp eettafel

De richting van het licht is dan ook zeer bepalend. Waar schijnt het licht naar toe? Wat wil je uitlichten en hoe sterk moet datgene worden uitgelicht?

Een hanglamp boven de eetkamer of werkkamer tafel kan sfeer creëren door de lichtbronsterkte te verminderen met een dimmer. Zo combineer je de rol van basisverlichting en sfeerverlichting en pas je deze toe afhankelijk van je bezigheid aan de tafel.

open hanglamp

Overweeg ook eens een tegenwoordig zeer populaire ‘open lichtbron’ te gebruiken in lagere wattage* voor sfeer. Een lampbron hoeft niet meer saai te zijn.

*Wattage wordt voor verlichting vaak in lummen uitgedrukt. In dit artikel van de consumentenbond wordt dit nader uitgelegd.

Vroeger probeerde ik altijd het direct kijken naar de lichtbron te vermijden en het geheel te verpakken. Maar als je een mooie ronde bol (zoals hiernaast getoond) kan ophangen boven een tafeltje of wandmeubel dan is dat een ware eye-catcher geworden. Daarbij zijn dit soort ‘mooie lampen’ in allerlei soorten wattage te verkrijgen. Het hoeft dan ook totaal geen pijn meer aan je ogen te doen als je dat niet wilt. Zoiets staat nu dan ook echt op mijn eigen wensenlijst, iets wat ik me 10 jaar geleden niet had kunnen indenken. 😉

Modern kan ook sfeer brengen

modern licht badkamer

Moderne verlichting is vaak strak (en daarmee voor mij persoonlijk direct minder sfeergevoelig), maar ook daarin is tegenwoordig heel veel mogelijk.

Nu ben ik daar zelf geen fan van, maar velen denken daar heel anders over. Met een modern interieur gecombineerd kan de juiste strakke verlichting met de juiste lichtbron een ‘finishing touch’ geven en de ruimte net dat beetje extra geven.

Iets wat juist liefhebbers van minimalisme denk zal bekoren. Iets wat hier ondenkbaar is met eerder ‘teveel’ dan weinig ‘inhoud’ aanwezig in de vertrekken.

Wellicht heeft het feit dat we wat rommelig en chaotisch van karakter zijn (en dit onze kinderen meegeven) er iets mee te maken. Toch moet ik beamen dat het wel mooi oogt. Wat het hier ook doet als alles heel even netjes is en ordelijk, voordat de gezinsleden elk op eigen wijze weer chaos toevoegen in het geheel. 😉

moderne lamp in keuken

Bron afbeeldingen: Voor het illustreren van deze blogpost zijn foto’s beschikbaar gesteld door Van den Heuvel verlichting.

Tot slot: neem de tijd voor het uitzoeken van de verlichting

Probeer jezelf te bedwingen en niet ‘even snel’ wat verlichtingsbronnen aan te schaffen die het uiteindelijk ‘net niet’ blijken te zijn. Niets zo zonde als het spenderen van geld zonder het beoogde resultaat. Het verdient de aanbeveling vooraf eerst goed na te denken over de locatie van de sfeerverlichting die je wilt aanschaffen.

Wat wil je uitlichten? Welke sterkte is wenselijk? Is het doel puur subtiel licht brengen en de lichtbron zelf niet belangrijk, of wil je juist de lichtbron zelf in de sfeer betrekken? Waar moet het licht naar toe schijnen, welke richting? Is daarvoor een hanglamp, staande lamp of tafellamp het meest geschikt?


Gerelateerde blogs

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten