Wat is gehoorschade; Afbeelding met grote konijnenoren boven gras uitgestoken.

Hoe ontstaat gehoorschade?

Wat is gehoorschade; Afbeelding met grote konijnenoren boven gras uitgestoken.

Je gehoor neemt in de loop van je leven af doordat de trilharen in het binnenoor beschadigen. Dit is een natuurlijk proces, maar daarnaast beschadigen de trilharen ook door teveel blootstelling aan te hard geluid. (Niet voor niets worden er oordopjes bij concerten geadviseerd en zitten er tegenwoordig op veel headsets begrenzers.) Gehoorschade kan in 1x optreden bij blootstelling aan heel hard geluid, maar ook als je veelvuldig jezelf bevindt in ruimtes met hard geluid. Geluid boven de 80 decibel kan al schade veroorzaken.

Als er trilharen beschadigd zijn stoppen ze met het doorgeven van informatie, wat betekent dat je gehoor afneemt. Ook kan het zijn dat ze iets doorgeven wat niet hoort, zoals een piep of ruis. Je kent het vast wel na een nachtje stappen. 😉

Deze ruis of piep kan zelfs blijvend worden, genaamd Tinnitus.

Wat is te hard geluid en wanneer wordt het schadelijk?

Als je gehoor wordt blootgesteld aan geluiden van 120 decibel of harder, kan dit je gehoor direct beschadigen. Maar ook geluid vanaf 80 decibel kan bij langdurige blootstelling schade geven aan je gehoor.

Bij elke toename van 3 decibel is de uitwerking op je gehoor een verdubbeling. 80 decibel is 8 uur per dag ‘veilig’, terwijl 83 decibel slechts 4 uur per dag ‘veilig’ is om te horen zonder schade aan het gehoor op te lopen. Hierdoor kan geluid van 103 decibel al in minder dan 5 minuten zorgen voor blijvende schade.

Gehoorschade beïnvloedt je leven behoorlijk

Als je minder goed hoort, mis je informatie. Hierdoor krijg je niet goed meer alles mee om je heen. Het kan zelfs zo zijn dat je bang wordt om je gehoor nog verder te beschadigen en dat je daardoor bewust wegblijft van lawaaierige situaties.

Het begin van de achteruitgang van je gehoor valt vaak niet direct op. Hierdoor mis je vaak de eerste signalen. Toch is het verstandig om tijdig je oren te laten onderzoeken op gehoorschade als je denkt dat je minder hoort of erop wordt geattendeerd door omstanders dat je iets niet hoor. (Of vaker zelf moet vragen aan anderen om iets te herhalen.) Ook valt het vaak zelf op als je mensen minder goed kan verstaan als er ook ander geluid in dezelfde omgeving aanwezig is, bijvoorbeeld het geluid van de televisie op de achtergrond of geroezemoes in gelegenheden waar veel mensen bij elkaar zijn.

Blijf niet doorlopen, laat je gehoor testen!

Mocht je twijfelen of vermoeden dat je gehoor achteruit is gegaan. Laat dit dan testen bij een audicien bij jou in de buurt of je eigen arts. Er zijn tegenwoordig ook audiciens die thuiskomen als je zelf slecht ter been bent. Hier is Oogvoororen.nl een voorbeeld van. Ze komen thuis een oormeting doen en kunnen terplekke adviseren voor een geschikt gehoorapparaat indien van toepassing.

Des te eerder je de gehoorschade ontdekt, hoe beter het is. Vaak zijn eenvoudige gehoorapparaten dan nog in staat om je te helpen het verlies van gehoor te compenseren. Ook kan je dan advies inwinnen om verdere terug uitgang van het gehoor zoveel mogelijk te beperken.

Persoonlijke ervaring

Barbara(41): Als kind heb ik gehoorschade van dichtbij thuis meegemaakt. Ik diende steeds harder te praten en ook vaak mijn vragen te herhalen, om gehoord te worden door betrokkene. Ook ging de televisie steeds harder. Nu was er in dit geval geen gehoorschade door te veel hard geluid, maar door een natuurlijke teruguitgang die om aangeboren redenen sneller verliep. Nadat het gehoor van betrokkene werd ondersteund met een hoortoestel moest ik weer afleren hard te praten.  

Door direct de gevolgen te zien dichtbij, ben ik zelf zeer bewust in het reduceren van te hard lawaai door het dragen van oordopjes op festivals of het niet te lang muziek luisteren met een hoog volume.

Informatieve sites

Deze informatieve websites kunnen je verder op weg helpen bij vragen rondom gehoorschade.

Stichting Hoormij
De Stichting Hoormij bestaat uit de NVVS, SH Jong en de FOSS en geeft voorlichting, organiseert lotgenotencontact en komt op voor de belangen van mensen met hoorproblemen.

Oorakel
Oorakel geeft onafhankelijk advies over hoor hulpmiddelen.

Nederlandse KNO-vereniging
Voor meer informatie over het werk van de KNO-arts en de KNO-vereniging.

Federatie van Nederlandse Audiologische Centra
Voor meer informatie over het werk en de locaties van audiologische centra in Nederland.

GGMD
Landelijke aanbieder van geestelijke gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening.

Hoorinfoteek
Voor onafhankelijk advies over hoorhulpmiddelen.

Tinnitusloket
Landelijk nummer voor hulp bij oorsuizen

 

 

 


Informatieve artikelen over gezondheid:

 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten